Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası
Akbank Sanat’ın yeni sergisi Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası, bilgisayar oyunlarının, bir eğlence aracı olmanın ötesine geçtiğini, eğitimden sanat dünyasına kadar geniş bir yelpazede etkileşimli deneyimler sunduğunu savunuyor. Aynı zamanda bilgisayar oyunlarının çağdaş sanat dünyasıyla alışverişini ve bu alandaki çeşitliliği ve yenilikleri de keşfetmeyi amaçlayan sergi 18 Mayıs’a kadar Akbank Sanat’ta ziyaret edilebiliyor.
Akbank Sanat, sanatın her disiplinine kapılarını açan bir kurum. Şimdi de bilgisayar oyunlarının dünyasını çağdaş sanatla buluşturan bir sergiye ev sahipliği yapıyor: Küratörlüğünü Güven Çatak ve Zeynep Arınç’ın üstlendiği Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası, sanat tutkunlarını ve zamanının büyük çoğunluğunu bilgisayar oyunları karşısında geçirenleri bir araya getirebilecek bir platform oluşturuyor. Bilgisayar oyunlarından ilham alan ya da bilgisayar oyunlarını birer medyum olarak kullanan sanatçıların işlerini ve oyun tasarımcılarının eserlerini yan yana bulabileceğiniz sergi, ilhamını gerçek dünya ile oyun dünyalarının birbirine geçmesinden, hatta birbirine taşmasından alıyor. Zeynep Arınç imzalı sergi tasarımı da bu hissiyatı yakalamanızı kolaylaştırıyor zaten: Sergilenen işlerin bazıları ziyaretçiler tarafından gerçekten oynanabilen bilgisayar oyunları, bazıları ise sizi içine çeken ve bir parçasına dönüştüren yerleştirmeler olarak karşınıza çıkıyor.
Avustralyalı ödüllü oyun tasarımcısı Ken Wong’un duygusal bir yolculuk niteliğindeki oyunu Florence, Kristin Lucas’ın etkileşimli karma gerçeklik deneyimi Dance with Flarmingos: Interspecies Dance, Total Refusal’ın bilgisayar oyunlarına arka planda kalan karakterleri (NPC) başrole taşıyan çok ödüllü video eseri Hardly Working, Jon Haddock’un hepimizin hafızasına kazınmış hem tarihsel hem de kurgusal olayları video oyunu stilinde yeniden yorumladığı Isometric Screenshots ve Ouchhh’un ilk oyunu Ra Atlas sergilenen eserler arasında dikkat çekiyor.
Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası, her iki yönüyle de çağdaş sanatta oyunların kullanımına dair meraklı bir bakış: Hem oyun sanatı hem sanat oyunları üzerine örneklerle ziyaretçileri bilgisayar oyunlarına, kültürüne ve teknolojilerine dair farklı bir yerden bakmaya davet eden bir sergi… Bahçeşehir Üniversitesi Oyun Laboratuvarı BUG Lab tarafından düzenlenen atölyeler ve söyleşiler de sergiye eşlik ediyor. Yan etkinlikler, uygulamalı oyun tasarımı ve sanatı atölyelerinin yanı sıra oyunun eğlence sektörü dışındaki kullanımlarına yer vererek, akademik oyun çalışmalarından, sosyal farkındalık oyunlarına, oyunlarda anlam arayışına uzanan geniş ve interaktif bir yelpaze sunuyor.
19 Nisan’da Gelenekselde Oyuna: Murat Palta Sanatında Oyun Kavramı söyleşisiyle başlayan etkinlik serisinin sıradaki konu başlıkları ve tarihleri ise şöyle:
- Ra Atlas: Yeni Bir Başlangıç (26 Nisan)
- Oynuyorum, O Halde Varım!: Oyunlarda Estetik ve Retorik (30 Nisan)
- Bağımsız Oyunlarda Sanat Yönetmenliği (2 Mayıs)
- Kimliğinizden Yararlanarak Benzersiz Oyunlar Oluşturmak: Kavram Oluşturmak İçin Bir Gezi (3 Mayıs)
- İllüstrasyon ile Oynamak (4 Mayıs)
- Koray Birand’ın Gözünden Oyun Teknolojilerinin Sanatsal Kullanımı (9 Mayıs)
- Duygusal Oyun Tasarımı: Anlamlı Tercihlerle Çıkılan Duygusal Yolculuklar (11 Mayıs)
- Monument Valley ve Florence Oyunları Tasarımı (16 Mayıs, çevrimiçi)
- Değişim İçin Oyunlar ve XR Teknolojileri (17 Mayıs)
- Oyun Tasarımına Kutu Oyunları Üzerinden Uygulamalı Bir Bakış (18 Mayıs)
Akbank Sanat ve Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası sergisi, Salı-Cumartesi günleri 11.00-19.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor. Tümü ücretsiz olan ve katılımın kontenjanla sınırlı olduğu etkinlikler için ise Akbank Sanat’ın internet sitesinden kayıt olunabiliyor.
İlk yorumu siz yazın!