Tirilye ve Cunda ile başlayan 5 gecelik tatilimizin son rotası Dikili’nin sempatik köyü Bademli’ydi. Bademli’yi anlatmak çok da kolay olmayacak. Burayı bu kadar güzel beklemiyordum. Çok fazla konaklama yeri ve restoran olmayan şirin bir köyü burası. Denizi inanılmaz. Masmavi. Bayram değil, normal bir yaz gününde buraya giderseniz, aşık olacağınıza garanti veriyorum.

Konum

– Bu yazı Eylül, 2018’de güncellenmiştir. –

Ayvalık’tan Bademli’ye Ulaşım

Ayvalık’tan çıktığımızda Google Map’e Bademli yazdık. Ve 40 dakika sonra oradaydık. Bademli’ye gelmeden önce buranın bağlı olduğu Dikili beldesinden geçiyorsunuz. Dikili’de çok daha fazla hayat var; burası zaten biraz Ayvalık tarzında. Denizi güzel, sahilde balıkçılar var, kalacak yerler var. Dikili’den geçerken seneler sonra Bademli’ye gidecek olmanın heyecanı içindeydim ben.

Üç sene önce Bademli’den geçerek Kalem Adası’na gitmiştim. Bademli’deki küçük bir iskeleden bizi bir tekne alıp, 5 dakika uzaklıktaki adaya bırakmıştı. Kendimi filmlerde gibi hissetmiştim. Kalem Adası, üzerinde sadece Oliviera Resort adlı bir otel olan bir ada. Karayipler’deki adalar gibi; adada Oliviera’dan başka bir yerde kalamıyor, başka bir yerde gezemiyorsunuz; otelin dışındaki her yer ormanlık. Türkiye’de romantik bir tatil ve balayına gitmek isteyenler için Kalem Adası çok doğru bir seçenek. Resort’ta iki katlı küçük villalarda kalıyorsunuz ve gündüzleri otelin dillere destan denizine giriyorsunuz. Sabah kahvaltısı ve akşam yemeği otel için ödediğiniz fiyata dahil. Akşam yemeklerini güneş tam karşınızda batarken Midilli adasına bakan bir terasta yiyorsunuz. Akşam ise otelin kendini ait küçük bir barı var, orada müzik dinleyip, içkinizi yudumluyorsunuz. Fiyatları yüksek; ancak huzur ve değişik konseptte bir tatil için birebir Kalem Adası.

İlginizi çekebilir: Yazın Son Tatili: Dikili [2018]

Pissa Koyu – Bademli
Bademli

Bademli Plajları

Ve Bademli Köyü’ne geri dönelim… Bademli’ye gittiğimizde bölge hakkında çok bilgi sahibi olmadığımızdan, etraftaki kişilere sorduk. Pissa Koyu‘nun, oranın en ünlü ve en güzel denizine sahip olduğunu öğrendikten sonra Pissa’ya doğru ilerledik. Ve karşımızda masmavi (bembeyaz bile diyebilirim) mükemmel bir deniz gördük. Çok soğuk denizi sevmem, Bozcaada’da öyle bir suya girmiştim ve bana biraz eziyet gibi gelmişti. Pissa’daki suyun sıcaklığı – bana göre – tam kıvamındaydı. Kumsalda, şezlong ve şemsiye kiraladık. Fiyatlar gerçekten çok uygun. Pissa’da, tüm gün denize girip, güneşlenip, koyun bembeyaz kumlarında matkot (sahilde küçük raketlerle oynanan oyun) oynadık. Gerçekten çok keyifliydi.

Fame Beach
Bademli

İkinci gün ise Pissa’nın biraz daha uzağında olan yine Bademli’ye bağlı Fame Beach’e gittik, orası da çok güzeldi. Ama, denizine o kadar aşık olmuştum ki bir şansım daha olsa ikinci gün de Pissa’ya gitmeyi tercih ederdim.

Bu arada Pissa Koyu’nun orada bir büfe var; orada harika bir gözleme yedik. Gözlemelerimizi beklerken, tezgahın üzerinde pet şişelere doldurulmuş, kırmızı şarap rengindeki içeceği merak edip sordum. Bu suyun adı “koruk Suyu”ymuş. Bademli’ye özel bu içecek, üzümlerin daha olgunlaşmamış halinden yapılıyor. Üzümlerin suyu saklanıp, içileceği zaman esmer şekerle karıştırılıp, buzla servis ediliyor ve ortaya harika bir tat çıkıyor. Koruk suyunu bir şeye benzetmem gerekirse, üzümlü ice-tea diyebilirim. Bademli’ye giderseniz, merkezde de satılan Koruk suyundan içmeyi unutmayın derim.

Bademli Köyü – Sunar Balıkçı
Bademli

Bademli’de akşam neler yapabileceğimiz konusunda çok fazla bilgimiz ve seçeneğimiz yoktu; iyi ki de yokmuş çünkü Bademli’nin en ünlü balıkçısı olan Sunar adlı balıkçıya gittik.

Harika bir koyun tam yanında olan Sunar’da, unutamayacağınız bir gün batımı seyredip, lezzetli rakı-meze-balık keyfi yapabiliyorsunuz. Ben uzun zamandan sonra tekir yedim ve lezzeti gerçekten harikaydı.

Sunar’ın Yeri’ne rezervasyon yaptırmak isterseniz web-sitesini buraya bırakıyorum. 

Bademli’de Konaklama

Bademli’de konaklayabileceğiniz yerlere gelince… Benim bildiğim kadarıyla Kalem Adası’ndan başka, üç yer daha var. Birincisi Fame Beach’ın bünyesinde buluna Fame Beach Bungalows. İkincisi ise Bademli Otel; burası tatlı bir işletme. Fiyatlar sezona göre değişebileceğinden internetten bakmakta fayda var. Bademli’de konaklamaları lüks beklemeyin ve bir köyde konakladığınızı unutmayın 🙂 Bademli Otel’in dışında Almondville Bungalow‘larında da kalabilirsiniz. Ben kalmadım, ama kalan arkadaşlarım keyif aldıklarını söylediler.

Tatilin son günü…

Bademli üzülerek de olsa ayrıldığımızda Bandırma feribotuna gidene kadar önümüzde upuzun bir yol vardı. Biz bu yolu nasıl değerlendiririz diye düşünürken, yolumuzun üzerinde Kaz Dağları’nın olduğunu fark ettik. Arabayla Kaz Dağları’nın belirli bir bölümüne kadar çıktık, muhteşem manzarayı seyrettik. Sonrasında da merkezin orada Sütüven Şelalesi’ne gittik.

Lisya @ Sütüseven – Hasanboğuldu Şelalesi
Bademli

Sütüven Şelalesi’nin bir diğer adı ise, Hasanboğuldu Şelalesi. Bu ikinci isim, bir aşk efsanesinden geliyor. Hasan, aşık olduğu Emine’ye ve kızın ailesine aşkını kanıtlamak için sırtında bir çuval pirinç ile uzun bir yol yürüyor, ancak bu şelaleyi geçtikten sonra izine bir daha rastlanmıyor. Daha sonrasında Emine, Hasan’ın gömleğinin bir parçasını burada buluyor ve o parça ile kendini buraya asıyor…

Doğayla içiçe, yemyeşil bir ortamda bulunmak istiyorsanız buraya gidebilirsiniz. Su tahminlerimizce 10 derece falandı. Ayaklarımızı oynatmazsak, karıncalanmaya başlıyordu. Çok zorlasa bile, size tavsiyem yanınızda bikini veya mayonuz varsa suya bir girip çıkın, yenileniyorsunuz.

İşte böyle… TirilyeCunda – Bademli-Kaz Dağları derken 5 günlük tatilimiz güzel anılarla bitti. Çok gezdik, çok yedik, içtik, eğlendik, denizin ve güneşin keyfini çıkardık. İyi bir guide olup olmadığımı tabii buraları siz de gezdikten sonra göreceğiz 🙂 Sevgiler!

İlginizi çekebilir:Lisya Kalma’dan “Plajları ve Mekanlarıyla Cunda”

İlginizi çekebilir: Lisya Kalma’dan “Eski Bir Rum Kasabası: Tirilye”