Sanat dünyasında kar amacı gütmeyen alanlar, sanatçıların yaratıcı süreçlerine özgürce odaklanmalarına ve sanatseverlerle doğrudan iletişim kurmalarına olanak tanıyan platformlar olarak büyük bir önem taşıyor. Bu alanlar, ticari kaygılardan bağımsız olarak sanatın ve kültürün gelişmesine katkı sağlıyor, sanatı daha erişilebilir hale getiriyor. Bu röportajda, Cem Bayramoğlu’nun tam da bu misyonla oluşturduğu ve airbnb işletmesi olan Ayvalık Yer’ de gerçekleşen Artist Residence’ı konuşuyoruz. Hadi gelin, bu ilham verici yolculuğa yakından bakalım.

Nedir bu Artist Residency? Programdan kısaca bahsedebilir misin?

Artist Residency programımız kapsamında bir ressam ağırlıyoruz. Sanatçıya, Ayvalık’ın kendine özgü dokusunda ve kültüründe üretme olanağı sağlıyoruz. Bu üretim sürecinin sonunda, evde ve sokakta düzenlediğimiz sergi ile sanatseverleri ağırlıyoruz. DJ performansının renk kattığı ve sponsorlarımız aracılığıyla ikramların sunulduğu keyifli bir etkinlik oluyor. Bu etkinlikte, Ayvalık’taki sanatseverler sanatçı ile birebir iletişim kurma ve eserler hakkında doğrudan bilgi alma fırsatı elde ediyor. Sanatçı ise yepyeni bir kitleyle tanışmış oluyor. Etkileşim açısından çok keyifli geçiyor ve güzel fırsatlar sunabiliyor.

Peki bu fikir nasıl ortaya çıktı?

Artist Residence, Ayvalık’taki Yer isimli Airbnb evi işletmesinde başladı. Bu evin, Ayvalık’ta yaşayan insanlara farklı deneyimler sunmasını ve değer katmasını amaçladım. Bu amacı gerçekleştirmek için sanat, gastronomi ve müzik gibi alanlarda çeşitli etkinlikler düzenledik. Bu etkinliklerden biri de Artist Residency programımız oldu. Program kapsamında bir ressam ağırladık ve misafir sanatçımız konaklama süresince atölye çalışmalarını gerçekleştirdi. Sürecin sonunda düzenlediğimiz sergi ile Ayvalık’ta yaşayan sanatseverlerle buluştuk. Hem sanatçımız için hem de misafirlerimiz ve bizler için verimli bir etkinlik oldu. Herkesin keyif aldığına inandığım bu etkinlik Artist Residence’ın başlangıç noktası oldu.

Finansal olarak nasıl bir strateji izliyorsun?

Yer Ayvalık şu an için çok küçük bir Airbnb işletmesi. Misafir sanatçı programlarımızda kar amacı gütmüyoruz. Bu da finansal olarak tabii ki zorluklar doğuruyor. Sanatçılarımıza daha fazla olanak sunmak istiyoruz. Bunu sağlamak için de sponsor arayışımız var. Bu durumun avantajı ise insanlar gerçekten ne yapmak istediğimizi anlıyor ve bu konudaki samimiyetimizi hissederek özellikle organizasyonda destek veriyorlar. Bazı sanatseverler karşılıksız emek vererek ellerini taşın altına sokuyorlar ve bize destek oluyorlar. Günün sonunda hem sanatçılarımız fayda sağlıyor hem de Ayvalık’ta yaşayan sanatseverler bir noktada buluşuyor, herkes memnun ve keyifli bir şekilde ayrılıyor. Sanat, sanatçı ve Ayvalık kazanıyor.

Sergide satılan eserlerden elde edilen gelir nasıl kullanılıyor?

Düzenlediğimiz sergilerde satılan eserlerden hiçbir komisyon alınmıyor; tüm gelir sanatçılara gidiyor. Ayrıca, sanatçılar için markalarla iş birliği yapabilecekleri ortam da sağlamaya çalışıyoruz. Misafir sanatçıların hem satış yapabilmeleri hem de yeni iş fırsatları yaratabilmeleri için geniş ve etkin bir network kullanıyoruz.

Ayvalık’ta yerleşik genç sanatçılarla nasıl bir etkileşim içindesiniz? Bu gençlerin projelere katılımı nasıl oluyor?

Birçok yerleşik genç sanatçı ile iletişim halindeyiz. Şu an için sadece misafir olarak katılıyorlar etkinliklerimize. Aslında il dışındaki sanatçıları yerel sanatseverlerle buluşturuyoruz. Yerleşik genç sanatçılar için şu an aktif bir programımız yok ancak, yerleşik genç sanatçılar için de gelecekte fayda sağlayacak projeler geliştirmeyi planlıyoruz.😊

Ayvalık’taki yerel halkın sanatsal aktivitelere katılımı nasıl? Onlardan nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?

Ayvalık’ta sanatsal aktivite organize etmek üzere birçok kişinin çabası var ve gerçekten güzel işler yapılıyor. Yerel halk ise katılmaktan büyük keyif alıyor ve halkın da özel bir ilgisi olduğunu söyleyebilirim. Herkes daha çok yapılmasını istiyor. Bence Ayvalık’ın kendine has dokusu ve kültüründe sanata özel bir ilgi var ve burayı farklı kılan ve geldiğinizde de buraya kısa sürede hissedebileceğiniz bir şey bu.

Sanatseverler için Ayvalık’taki Artist Residence programının sunduğu olanaklar nelerdir?

Yer Ayvalık olarak, sanatçıları Ayvalık’a davet ederek yerel halkla tanışma ve sohbet etme imkanı sunuyoruz. Böylece düzenlediğimiz sergilerde, sanatseverler sanatçılarla birebir iletişim kurma ve eserlerini sanatçının kendisinden dinleme fırsatı buluyor. Farklı şehirlerden gelen sanatçıların eserlerini yakından inceleyip satın alma imkanı da sağlıyoruz. Aslında burada yaptığımız sergilerde en büyük fark, sanatçımızın evimizde konaklayıp burada atölye çalışmalarını gerçekleştirdiği için sanki kendi evinde sanatseverleri ağırlıyormuş gibi oluyor ve bunun sıcaklığı, samimiyeti, organikliği her şeyi farklı kılıyor. Bu sayede bambaşka bir iletişim kuruluyor sanatseverler, koleksiyoncular ve sanatçı arasında.

Gelecekteki projeleriniz ve hedefleriniz nelerdir? Artist Residence olarak neler planlıyorsunuz?

Çok yakında restorasyonuna başlayacağımız 1855 yapımı bir Rum evi daha eklenecek Yer Ayvalık evine. Bu ev de yine Airbnb olarak hizmet veriyor olacak ve yine Artist Residency programımıza da ev sahipliği yapıyor olacak. Çok daha fazla alanda daha büyük etkinlikler organize edebiliyor olacağız. Aynı anda 2 farklı mekanda 2 farklı sanatçı ağırlayabiliyor olacağız. Bunu daha da arttırmak istiyorum. Ayrıca oluşmaya başlayan sanat koleksiyonumuzu da genişletiyor olacağız. Bu koleksiyonu da daha geniş alanda misafirlerimize sunabiliyor olacağız. Bu şekilde ileride belki bir festival tadında Ayvalık’ta birkaç noktada aynı anda sergiler, workshoplar, söyleşiler ve çeşitli aktivitelerle sanatseverlerle buluşabiliyor olacağız.

Önümüzdeki programlarda workshoplar da eklemek istiyoruz ki yerel sanatseverleri sanata katmakta cesaretlendirelim, fırsat sunalım ve ön ayak olalım. Yurtdışından sanatçıları da ağırlamak ve Ayvalık’ta sanatseverlerle buluşturmak hedeflerimiz arasında. Tabii bunun için de sponsorlar bulmamız lazım. Sanatçılarımıza daha fazla destek vermek ve daha fazla olanak sunmak istiyoruz, bunun için destek arayışımız olacak. Daha geniş koleksiyoncu kitlelerine ulaşma çabamız da devam ediyor olacak bu amaç doğrultusunda.

Peki son olarak, yakın zamanda gerçekleşecek bir etkinlik var mı?

 Airbnb işletmesi olarak gelir elde etmek için yaz sezonunda nadiren etkinliklere zaman ayırabiliyoruz. En yakın etkinliğimiz Ağustos ayı içerisinde Lara Lakay ile yaratıcı düşünce, yazı ve bedensel odaklı atölyeler olacak. Ekim ayında Selin Tahtakılıç’ı ağırlayacağız, atölye çalışmalarını gerçekleştirmek üzere. Bu süreçte workshoplar da düzenleyecek ve bir sergi gerçekleştireceğiz. Sonrasında yine sonbahar, kış ve ilkbaharda birkaç sanatçıyı ağırlayarak artist residency programımıza devam edeceğiz; yine sergiler ve workshoplar olacak.

Kapak Fotoğrafı: Artist Residence

İlginizi çekebilir: Mina’nın Sanat Gündemi’nden Villa del Arte Galleries