İçinde bulunmaktan çok keyif aldığım etkinliklerin başında sanat etkinlikleri geliyor. İzmir’de en keyif aldığım ve açılışlarına davet edilmekten büyük mutluluk duyduğum sanat etkinlikleri ise hep aynı kurum tarafından gerçekleştiriliyor: Arkas Sanat Merkezi. İzmir’e Avrupa ile yarışabilecek harika 4 sanat merkezi kazandıran Arkas Holding, İzmir’in Sanat Rotası olma yolunda attığı bir diğer adımla beşinci sanat merkezini Alaçatı’da açtı. Arkas Sanat Alaçatı aynı zamanda Çeşme’nin ilk sanat merkezi olma özelliğine sahip. 12 Temmuz 2024 akşamı yapılan açılış kokteylinden önce sabah basın mensuplarına sanat merkezini tanıtmak üzere bir basın toplantısı düzenlendi. Ben de sizlerle toplantıda edindiğim bilgileri ve sergiyle ilgili izlenimlerimi paylaşmak için sabırsızlanıyorum. 13 Temmuz 2024’te kapılarını açan Arkas Sanat Alaçatı, kalıcı ve süreli sergileri ile ve kültür-sanat alanında fark yaratacak etkinlikleri ile Alaçatı’da faaliyet gösterecek ve çağdaş sanatçılara fırsatlar tanıyan bir merkez olacak. Arkas Sanat Alaçatı’nın ilk süreli sergisi 3 Kasım 2024 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

mujde-unustasi-pierre-vasarely-lucien-arkas-lal-denizli-merve-arkas
Arkas Sanat Alaçatı Açılışı | Fotoğraf: Arkas Sanat Merkezi

Arkas Sanat Alaçatı’yı Lucien Arkas’ın sanata olan ilgisi ve İzmir’e olan sevgisinin ortaya çıkardığı bir diğer eser olarak yorumlayabiliriz. Lucien Arkas, yaptığı bu yatırımlarda genellikle ücretsiz olarak sunduğu sergiler ile İzmir’de sanat dünyasının canlanması için büyük bir özveride bulunuyor. Çeşme Belediyesi de bu yatırımlara destek olmak amacı doğrultusunda Arkas ile yaptığı protokol ile belediyeye ait bu alanı 30 yıllığına Arkas’a tahsis ederek Alaçatı’da sanat faaliyetleri için önemli bir adım atmış oldu.

Basın lansmanına katılmak için erken saatlerde Alaçatı’ya gittiğimde Arkas Sanat Alaçatı’nın hem mimarisi hem de konumu itibari ile Alaçatı’nın çehresine daha şimdiden olumlu yönde katkı sunduğunu düşündüm.

asa2
Arkas Sanat Alaçatı | Fotoğraf: Arkas Sanat Alaçatı

Yine güler yüz ve misafirperverlik ile karşılandığımız toplantı öncesi Arkas Sanat Alaçatı’nın içinde açılan Monreve Group‘a ait olan Monreve Patisserie’de lezzetli bir kahvaltı ile güne başladık. Kahvaltıda tüm Arkas Sanat çalışanlarının bu yeni merkez için duyduğu heyecana tanık olmak çok güzeldi. Çünkü baştan sonra herkesin inandığı bir projenin başarısız ya da kötü olma ihtimali yok benim gözümde.

Kahvaltının ardından düzenlenen basın toplantısında Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, Arkas Sanat Merkezi Direktörü Müjde Unustası ve Monreve Gruop Yönetim Kurulu Başkanı Merve Arkas konuşma yaptı. Lal Denizli ve Lucien Arkas, Alaçatı’nın sadece yazın plaj ve gece kulüpleri için değil, sanat etkinlikleriyle tüm yıl boyunca ziyaret edilebilecek bir yer olmasını hedeflediklerini vurguladılar.

c2bf1d3d-b892-40c2-a2e6-0122a1d7451f
Victor Vasarely Sergisi | Fotoğraf: Esra Saruhan

Victor Vasarely Sergisi

Lucien Arkas, bu sergide önemli bir yere sahip olan Victor Vasarely sergisinden bahsetti. Kalıcı olarak Arkas Sanat Alaçatı’da sergilenecek olan bu sergi Fondation Vasarely ile ortak bir çalışma sonucu oluşturulmuş. 1976’da Aix-en-Provence’da kurulan Fondation Vasarely ile Arkas arasındaki ilişki uzun yıllardır devam ediyor. Bu iş birliğinin bir sonucu olarak Alsancak’ta bulunan Arkas Sanat Merkezi, 2017’de Op Art akımının önemli temsilcilerinden Vasarely’nin retrospektif sergisine ev sahipliği yapmış; sanatçının ressam, tasarımcı, teorisyen kimliklerini bütüncül bir biçimde tartışmaya açmıştı. 2018’de sanatçının Arkas Sanat Koleksiyonu’na girmiş eserlerinden bir seçki, Fondation Vasarely’de Lucien Arkas Sergi Salonu’nda sergilenmeye başladı.

Basın toplantısından sonra Lucien Arkas Salonu’na geçtik ve  Victor Vasarely‘nin torunu, aynı zamanda Fondation Vasarely başkanı Pierre Vasarely ile bu harika sergiyi gezdik.

8876e413-a66d-47ee-82ca-29aace947ffd
Mona Lisa, Victor Vasarely | Fotoğraf: Esra Saruhan

Victor Vasarely Kimdir?

Victor Vasarely, 1906-1997 yılları arasında yaşamış Macar-Fransız bir sanatçı. Op Art akımının bilinen sanatçılarından biri. Eserlerinde ışık kırılmaları ile izleyicilerin görsel algısını zorlamayı ve görsel deneyimleri sorgulatmayı amaçlıyor. Sergide bulunan eserleri hayranlıkla incelerken gerçekliklerini sorguladığım doğru. Bir tablonun başında dakikalarca vakit geçirmek istediğiniz, farklı enerjisi olan bu sergiyi görmenizi çok isterim.

Vasarely’nin bir çok önemli diğer eserleri Paris Centre Pompidu, New York Museum of Modern Art (MoMA), Londra Tate Modern , New York Solomon Guggenheim Museum gibi ünlü müzelerde sergileniyor.

b14c3249-a787-4a89-9306-ac752d6c9f48
Yeni Topraklar Sergisi | Fotoğraf: Esra Saruhan

Yeni Topraklar Sergisi

Lucien Arkas Salonu’nda Vaserely sergisinin büyüsüne kapıldıktan sonra, küratör Dr. Necmi Sönmez’in çağdaş sanatla uyum içinde oluşturduğu Yeni Topraklar başlıklı süreli sergiyi geziyoruz. Basın toplantısında Lucien Arkas, Arkas Sanat Alaçatı ile genç sanatçılara alan açıp çağdaş sanatın gelişmesine katkı sunmayı amaçladıklarından bahsetmişti. Yeni Topraklar sergisinde 40 yaşın altında Türkiye ve dünyadan genç sanatçıların eserleri bulunuyor. Daha önce Paris Havası sergisi sebebiyle tanıştığım küratör Necmi Sönmez’den bu sergiyi dinlemiş olmam büyük şans diye düşünüyorum.

e13e1ec9-73ce-4f20-8126-ca0682fda0e5
Yeni Topraklar Sergisi | Fotoğraf: Esra Saruhan

Necmi Sönmez, bu sergide neden-sonuç ilişkisinden değil kalp gerçekliğinden yola çıkarak çalışmalarını hazırlayan Türkiye’den ve dünyadan genç sanatçıların eserlerine yer verdiğini ifade etti. Resim, heykel, desen, fotoğraf, video ve yerleştirme gibi çeşitli tekniklerle üretilmiş eserlerin bulunduğu; Türkiye, Avusturya, Almanya, İsviçre ve Fransa’daki özel koleksiyonlardan derlenmiş uluslararası çağdaş sanat seçkisi sunan sergi, genç sanatçı kuşağının tüm farklı eğilimlerini ve Türkiye sanat ortamında daha önce görülmemiş deneyimleri ilk kez kurumsal bir platformda tartışmaya açıyor.

e46ef226-d756-4ea3-980c-1252a408f1d4
Yeni Topraklar Sergisi Küratörü Dr. Necmi Sönmez | Fotoğraf: Esra Saruhan

Aralarında David Shrigley, Alice Guittard, Adam Vackar, Amir Khojasteh, Ekaterina Gerasimenko, Eugenia Vereli, Fernao Cruz, Itamar Gov, Jinoos Misaghi, JiSun Lee’nin de bulunduğu çok sayıda uluslararası sanatçının çalışmalarının Türkiye’de ilk kez gösterileceği sergide, Paris’teki Antoine de Galbert Koleksiyonu seçkiye özel katkılarıyla yer alıyor. 

8d4ce54f-eb66-410f-acab-c3f4c8bd80b9
Sadece Kadın Çağdaş Sanatçılarının Eserleri | Fotoğraf: Esra Saruhan

Beni en çok etkileyen eserler arasında, kadın sanatçıların kadınların gücünü ve bağımsızlık mücadelesini anlattıkları çalışmalar ile genç kadın Türk sanatçıların sanat dışında yollarla geçimlerini sağlamak zorunda kalmalarını ele alan eserler yer alıyor.

Güzel sohbetler, müthiş eserlerle dolu bu turun ardından basın toplantısı, akşam yapılacak olan kokteyle kadar sona erdi. Ben de bu merkeze daha birçok kez geleceğimden emin olarak ve “İzmir Sanat Rotası” konseptine duyduğum heyecanla Arkas Sanat Alaçatı’dan ayrıldım.

7ddc3e49-6a3d-45dd-986b-a5ddda3f533b
Yeni Topraklar Sergisi | Fotoğraf: Esra Saruhan

Sanat merkezlerini gezmek, o merkezdeki sergileri takip edip sanatçıların düşünce yapısını ve anlatmak istediklerini sorgulamak insana her alanda büyük bir vizyon katıyor. İzmirli sanatseverler olarak şehrimizde daha fazla sayıda ve dünya ile yarışabilecek nitelikte sanat etkinliklerinin olmasını, sanat merkezlerinin açılmasını, önemli sergilere, etkinliklere ev sahipliği yapmasını büyük bir heyecanla bekliyoruz. Kaldı ki Alaçatı artık sadece İzmirlilerin değil İstanbulluların da ikinci adresi olmuş durumda. Bu nedenle sanatın ve sanatçının desteklenmesi, gelişmesi açısından bu merkezlerin ziyaretçilerinin bol olması gerekiyor. Ben de buradan çağrıda bulunmuş olayım: Güzel birkaç saat geçireceğinizden ve çıktığınızda farklı hissedeceğinizden emin olduğum Arkas Sanat Alaçatı’yı ziyaret etmenizi öneriyorum.

Pazartesi günleri hariç her gün 10:00-18:00 saatleri arasında Arkas Sanat Alaçatı’yı ziyaret edebilirsiniz.

Kapak Fotoğrafı: Arkas Sanat

İlginizi çekebilir: Mina’nın Sanat Gündemi Bodrum Sanat Takvimi