Küresel bir pandemiye maruz kalmak, hayat tarzımızı da küresel olarak değiştirdi: Hibrit ve “remote” çalışma şekilleri ile evden çalışmak ve vaktimizin neredeyse yüzde yüzünü evde geçirmek, bizi konfor istediğimiz bir yaşam stiline adapte etti ve bu adaptasyon giyim tarzımıza kadar yansıdı. Durum bu olunca, spor markalarına akın ettiğimizi gören üst klasman markalar da soluğu iş birliklerinde aldı. En son Louis Vuitton ve Timberland, Loewe ve On, Balenciaga ve Under Armour gibi iş birlikleri duyuruldu ve artık, “yüksek moda” ibaresiyle ünlenen tüm markaların ürünleri spor giyim satan mağazaların raflarında yerlerini aldı.

Balenciaga x Under Armour | Fotoğraf: vogue.com/runway

Yükseklerde uçan moda, önceden bize nerede nasıl giyineceğimizi anlatırdı ve biz de masal gibi dinlerdik. Trendlere de yansıyan da buydu; yüksek moda evlerinin “Efendim bu sene moda olan baskı deseni, ayakkabısı, ceketi bu,” diye önümüze koyduğu seçeneklerle trendler değişirdi. Fakat moda öyle bir evrildi ki, uzunca bir süredir moda insanların hayatını değil, insanların hayat tarzı modayı şekillendiriyor. O günleri hatırlamak istemeyenler çoğunluktadır evet (ben dahil) fakat pandemi de bu durumu o kadar çok etkiledi ki, WGSN adlı global trend sitesi bile trend öngörülerinin birçoğunu hala pandeminin etkileri üzerine yapar halde: Daha konforlu bir yaşam stilinin modaya entegrasyonundan bahsediyorum. Böyle olunca da normalde özel zamanlarda giymeyi tercih ettiğimiz yüksek moda markaları başladı hitabet alanını genişletme çalışmalarına. Ve o kadar çok iş birliği piyasaya sürüklendi ki, herhalde yakında hepimizin dolabında böyle bir item bulunacak- hatta belki de şu an bulunuyor.

Louis Vuitton’un erkek bölümünün başına müzisyen kimliği ile tanıdığımız Pharrell Williams geçtiğinden beri süregelen çok tartışmalı yorum var, fakat kreatif direktör kimliği ile yaptığı bu iş birliği bunlardan biri değil. Timberland markasına kendi dokunuşlarını ekleyen Louis Vuitton, sonbahar-kış koleksiyonu için sağlam bir bot koleksiyonu sundu. Satışa çıkardığı bu parçalarla koleksiyonun entegre duruşu sayesinde moda severlerden tam not aldı. Bu esnada en popüler markalardan biri olmasıyla nam salan Loewe’nin On markası ile yaptığı çalışmalar da yankı uyandırdı. Sonuçta kim Loewe’nin bir parçasını On rahatlığıyla kombinlemek istemez ki?

Miu Miu x New Balance | Fotoğraf: Alessandro Furchino Capria

Rahatlık demişken, önceden spor amaçlı kullandığımız koşu ayakkabılarını aşağı yukarı on yıldır günlük hayatta da giyer olduk. Özellikle “dad shoes” akımıyla bir arzu nesnesi haline gelen New Balance’lara her yerde rastlamak mümkün. Bu yüzden olacak ki, Miu Miu hemen elini New Balance’a attı ve birlikte bir koleksiyon çıkarttılar. Aynı durum Jacquemus’ün Nike’a sarılmasıyla da tekrar etti (Belki de tam tersidir, zira Jacquemus’ün son zamanlardaki popüleritesinin eline su dökemeyiz). Şimdi de Balenciaga, Resort 2025 defilesinde sunduğu parçalardaki Under Armour logosuyla gösterdi ki bir iş birliği daha kapımızda.

Gucci x The North Face | Fotoğraf: gucci.com

Hatta en ses getirenlerden birini söylemeden geçemeyiz: Gucci’nin The North Face ile çıkarttığı ortak koleksiyon. “Reklamın iyisi kötüsü olmaz” bakış açısı burada doğru işlemiş olsa gerek, çünkü ürünler bir süre medyatik bir dalga konusu olarak varlığını sürdürdü. Bu sırada ünlü rapçi ASAP Rocky koleksiyondan bir mont giyerek paparazzilere yakalandı, sonra bir baktık ki “Pokemon Go!” oyunundaki karakterler bile koleksiyondan parçalar giyiyor! İyi yürütülmüş bu proje sayesinde özellikle Milenyum ve Z kuşağı üyelerinin alışveriş listesine eklenen Gucci ve The North Face iş birliği, kendilerinden sonra gelecek tüm bu markalar için önayak olmuş diyebiliriz.

Tabir-i caizse “danışıklı dövüş” diyebileceğimiz bu iş birlikleri grubunda Victoria Beckham ve Reebok, Viktor&Rolf ve Superga, Prada ve Adidas gibi birçok marka ikilisi mevcut. Tüm bu iş birliklerinin kısa zamanlı olduğunu da varsayarsak, hepsinin koleksiyon değeri taşıdığı kesin. Bakalım ilerleyen zamanlarda yan yana asla düşünemediğimiz hangi markalar “Biz de bir iş birliği yaptık,” diye karşımıza çıkacak?

Kapak Fotoğrafı: Loewe x On – loewe.com

İlginizi çekebilir: Buse Kutulu’dan Modasızlık Paradoksu: Modaya Uymamak En Trend Tercih Olabilir mi?