Cilt bakımında tekrar tekrar duyduğumuz bazı içerikler temel içerikleri artık tanıyoruz. Ancak itiraf edelim ki işin özünü bilmeden, sevdiğimiz cilt bakım önderlerinin önerilerini ya da trend olduğunu gördüğümüz çoğu ürünü sorgulamadan kullandığımız oluyor. Tam da bu yüzden Beauty Magger olarak ismini sık duyduğumuz içerikleri mercek altına alıyoruz ki bugün derinine ineceğimiz o içerik: Peptitler. Cildimizi daha iyi hale getirme vaadiyle ortaya çıkan popüler cilt bakım içeriklerinin bazılarının daha abartıya dayalı olduğu konusunda hemfikiriz ancak peptitler dikkate değer ve kaçırmak istemeyeceğiniz bir içerik!

pexels-sora-shimazaki-5938592
Fotoğraf: www.pexels.com/tr-tr/@sora-shimazaki/

Önce basitçe açıklamak gerekirse, peptidler, proteinlerin daha küçük versiyonları, yani daha kısa amino asit zincirleri. Kozmetik ürünlerinde, çok büyük olan protein moleküllerinin aksine, son derece küçük peptit molekülleri kullanılıyor. Bu da cilt tarafından emilmesini sağlıyor ve böylece peptitler cildin derin katmanlarda çalışabilir hale geliyor.

Peptitlerin arkasında bu kadar durulmasının sebebi ise, neredeyse her cilt tipi için uygun olmalarından kaynaklanıyor: Toksik ve alerjik olmayan, reaksiyonlara nadiren neden olan ve doğru kullanılırsa cildi önemli ölçüde iyileştirebilen nadir içeriklerden. Ayrıca, çoğu bitkisel ve sentetik kimyasal içeriğin aksine, genç ciltlerde hücrelerin doğal fizyolojik süreçlerini yeniden başlatıyorlar.

pexels-angela-roma-7479633
Fotoğraf: www.pexels.com/tr-tr/@angela-roma/

Peptitler Nasıl Çalışır?

Peptitler, biyolojik haberci olarak işlev görüyorlar, yani vücudumuzdaki her hücre, peptitler sayesinde çalışıyor. Hücrelerimiz, bu peptitleri bir mesaj olarak algılıyor. İyileşmeye ihtiyacımız olduğuna dair bir sinyal gönderiyor, cildimiz iyileşmeye ve korunmaya ihtiyaç duyduğunda, daha fazla kolajen üretiyor.

Cildin kolajen sentezini teşvik etmesi de cilt bariyerini güçlendirmek için mükemmel bir araç haline geliyor. Daha güçlü bir cilt bariyeri de özellikle hassas cilde sahip olanlar, güneş yanığı nedeniyle hasar görmüş olanlar, aşırı peeling yapmış olanlar veya yeni bir retinoide alışmaya çalışanlar için faydalı oluyor.

Ancak tüm peptitler aynı şekilde çalışmıyor. Eğer cildimizin iyileşme taktiklerini teşvik etmesini istiyorsak, aradığımız tür hücresel sinyal peptitleri. Enzim inhibitörleri, kolajen kaybını engellemekte görev alıyor, nörotransmitter peptitler ise kas kasılmasına neden olan bileşiklerin salınımını engelleyerek botoks benzeri bir etki yaratabiliyor. 

pexels-angela-roma-7480279
Fotoğraf: www.pexels.com/tr-tr/@angela-roma/

Ne İşe Yarar? 

Güçlü bir cilt bariyeri UV ışınlarının, bakterilerin, toksinlerin ve daha fazlasının yol açabileceği birçok olumsuz faktörden koruyor. Bununla birlikte, cilt bariyeri çok sık veya çok sert peeling, toksinlere maruz kalma, sigara dumanı ve hatta yetersiz uyku nedeniyle zayıflayabiliyor. Peptitler bu bariyeri güçlendirmeye yardımcı oluyor. Cildin doğal kolajen üretimini teşvik ederek cilt elastikiyetini artırıyor, ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü azaltıyor. Elastin üretiminin artmasıyla cilt daha sıkı görünüyor. Bazı peptitler ise cildi akneye neden olan bakterilerden kurtarabilen anti-mikrobiyal özellikler içeriyor.

theMagger öneriyor!

Cilt bakım rutininize peptitleri ekleyebilmeniz için birden farklı yol var. Eğer serum olarak daha konsantre ve derin etkili çözümler arıyorsanız, serumlarla eklemek sizin için doğru seçenek olabilir. Mary &May Peptide Complex Serum gibi birbirinin eksiğini tamamlayan 6 tip peptit içeren bir serum bütüncül bir bakımla hem cildin yenilenme sürecini iyileştirebilir hem de ince çizgiler ve kırışıklıkları hedef alabilirsiniz. Bu tarz içerikleri 20’li yaşlardan itibaren kullanmaya başlayabilirsiniz. Yine erken yaşlardan itibaren kullanabileceğiniz Soapy Co. Wrinkle Recovery Firming Peptide Serum, içerdiği patentli peptitler ile ciltte biyolojik olarak kullanılabilen peptitlerin bir araya gelerek yaratığı “lifting” etkisiyle daha sıkı, toparlanmış, pürüzsüz ve onarılmış bir cilt vaat ediyor.

wrinkleserum_1800x1800
Fotoğraf: soapycosmetics.com

Daha konstantre bir bakım arayanlar ise, Etat Pur Peptid-4 Pro Collagen Konstantre Bakım gibi ciltte doğal olarak bulunan bileşenlerle oluşturulmuş bir ürünle, topikal olarak direkt sorunun üzerine gidebilir.

Eğer retinol ve benzeri bir farklı içeriği serum olarak kullanıyorsanız peptitleri rutininize nemlendirici aşamasında da ekleyebilirsiniz. Mizon Peptide Ampoule Cream diğer birçok aktif içeren serumunuzla kullanabileceğiniz bir nemlendirici. İçeriğindeki yüksek konsantrasyonlu peptit sayesinde cilt elastikiyetini güçlendirmeye yardımcı oluyor ve cildin mat görünümünden uzaklaşarak daha yumuşak bir dokuya kavuşmasını sağlıyor. Cosmed Multi-Function Peptide Cream de sinyal peptit kombinasyonu sayesinde kolajen ve hyaluronik asit üretimini uyarmanın yanı sıra yıkımlarını da engelleyerek cildin elastikiyetini artırıyor.

Eğer biraz daha olgun ve kuru, bariyeri zayıflamış bir cilde sahipseniz, Estée Lauder Revitalizing Supreme+ Nemlendirici sizin için daha iyi bir seçenek olabilir. Ciltteki derin çizgileri ve kırışıklıkları hedef alarak daha dolgun bir görünüme kavuşmanız için çalışan bu nemlendirici, aynı zamanda cilde nemli bir parlaklık da katıyor. 

copy-of-20230922-pdp-asset-1-liquid-peptides-packshot-row
Fotoğraf: www.medik8.com.tr

Eğer daha ileri yaşlardaysanız ve botoks etkili peptitler arıyorsanız da, Medik8 Liquid Peptides tam bu iş için biçilmiş kaftan. İçerdiği yoğun, %30 peptit karışımı, cilt yaşlanmasının gözle görülür belirtilerini hedeflemek için öncü bir dağıtım sistemi kullanıyor. İğnesiz formül, cildi gözle görülür şekilde dolgunlaştırmak için kolajen sentezini uyarırken kas kasılmalarını en aza indirerek ifade kırışıklıklarıyla savaşmaya yardımcı oluyor. Cildi daha fazla kolajen üretmesi için “kandırıyor”. Aynı zamanda besleyici prebiyotikler, optimum cilt sağlığı için cildin doğal mikrobiyomunu dengeliyor.

Yine botoks etkisi için rutininize ekleyebileceğiniz bir nemlendirici olan Biologique Recherche Crème Biofixine, kırışıklıklara ve ince ifade çizgilerinin oluşmasına neden olan mikro kasılmalar üzerindeki gevşetici etkileri ile bilinen Myorelax Peptide ile zenginleştirilmiş.

Gözlerde botoks etkisini yakalamak için ise Drunk Elephant C-Tango Multivitamin Göz Kreminin içerdiği 8 farklı peptit karışımından faydalanabilirsiniz. Sabah akşam kullanım için oldukça nazik formülüne rağmen inatçı belirtileri dahi iyileştirecek kadar da güçlü.

pexels-cottonbro-4612160
Fotoğraf: www.pexels.com/tr-tr/@cottonbro/

Sonuç olarak aslında, peptit kullanımında yaş için belirli kriter yok. 25-35 yaş aralığında, cildinizin ihtiyacına ve elastikiyet kaybı, pigmentasyon, ince çizgiler gibi cilt sorunlarına göre kullanıma başlayabilirsiniz. Daha ileri yaşlarda ise cilt bakım rutininize sürekli olarak dahil edebilirsiniz. Son olarak; merak ettiğiniz cilt bakımı içeriklerine dair önerilerinizi yorumlarda beklediğimizi hatırlatalım!

Kapak Fotoğrafı: Pexels-pavel-danilyuk

İlginizi çekebilir: Beauty Magger’dan Niasinamid