Dürüst olalım: Bu yazıyı okuyan çoğumuz, sevdiklerini eve davet edip kahkahası bol akşam yemeği partileri düzenlemeye bayılıyoruz. Hatta bu partilere hazırlanmak için yemek atölyelerine katılıyor, şef restoranlarında gördüğü değişik sunumları bir kenara not ediyor, gastronomi trendlerini yakından takip ediyoruz. O zaman hemen sizinle bütün bu süreci kolaylaştırabilecek bir püf noktayı paylaşalım. Tabii ki hem yemeğe lezzet ve renk katan hem farklı kültürlerin mutfaklarına göre değişen hem de özellikle moleküler gastronomide aklımızı başımızdan alan sunumları ile dikkat çeken soslardan bahsediyoruz. Tezgâhı boşaltın; bugün, lezzetin tamamlayıcıları sofrada başrole geçiyor.

Rengârenk ve Sağlıklı Soslar | Fotoğraf: Viviana Rishe – unsplash.com

“Beş Büyük” diye tanımladığımız “Bechamel, Espagnole, Velouté, Hollandaise, Sauce Tomat” sosların yaratıcısı Fransız mutfağında “Sos, yemeğin ruhudur.” şeklinde çevirebileceğimiz bir anlayış bulunuyor. Biz de salatalarımızdan etlerimize kadar soframızdaki yemeklere, sağlıklı ve hafif atıştırmalıklarımıza ruh katacak nefis sos tariflerini radarımıza alıyoruz!

Şefimizden not: Farklı kültürleri ve gastronomi trendlerini yansıtan soslarımızın tariflerinde yer alan malzemeleri tek bir yerde bulabilmek için yan sekmeye Macroonline’ı açmanızı öneriyoruz.

Lezzetli, Sağlıklı ve Pratik Sos Tarifleri

Karşılama Tabaklarınızın Yanında

Kırmızı Pancar ve Tahin ile Dip Sos

youtube play youtube play

Sonbahar döneminde hasat edilmeye başlayan ve kış sonuna kadar sofralarımızda yerini alan kırmızı pancar ve tahin ile nefis bir dip sos hazırlıyoruz. Akşam yemeği partilerinizin başında, arkadaşlarınızı karşılama sırasında kızarmış ekmek dilimleri veya grissini eşliğinde servis edebilirsiniz.

Malzemeler: 500 gram ayıklanmış pancar, ¼ su bardağı (60 ml) tahin, 3 çorba kaşığı (45 ml) limon suyu, 1 diş sarımsak, 2 çorba kaşığı (30 ml) zeytinyağı, 2 çorba kaşığı (30 ml) kavrulmuş çam fıstığı.

Hazırlanışı: 1. Pancarları uygun ebatta bir tencerede haşlayın. 2. Haşladığınız pancarları 10 dakika soğumaya bırakın. 3. Kabuklarını soyup, 3-4 cm boyutlarında doğrayın. 4. Tahin, limon suyu ve sarımsakla blender haznesine aktarıp püre haline getirin. 5. Tuz ve karabiberle tatlandırın. 6. Tahinli Pancar Dip’in üzerine kavrulmuş çam fıstıklarını serpiştirip zeytinyağını gezdirin. 7. Kızarmış ekmek dilimleri veya grissini eşliğinde servis edin. Afiyet olsun!

Şarküteri Tabaklarınızın Yanında

Portakallı Zencefilli Yaban Mersinli Sos

youtube play youtube play

Yazı kışa bağlayan malzemeler ile kalabalık partilerimizin vazgeçilmezlerinden şarküteri tabağımızın yanına yakışacak, farklı tat dokularına hitap eden bir tarif ile karşınızdayız!

Malzemeler: ¼ su bardağı (60ml) yaban mersini suyu, ¼ su bardağı (60ml) portakal suyu, 400 gram taze yaban mersini, 1 adet portakal kabuğu rendesi, 2,5 cm (yaklaşık 15 gr) rendelenmiş zencefil, 1 su bardağı (250ml) bal

Hazırlanışı: 1. Yaban mersini suyu, portakal suyu, portakal kabuğu rendesi, zencefil ve balı orta boy bir kaçerolaya alın. 2. Orta ateşte kaynama noktasına kadar ısıtın. 3. Sıcak karışımın üzerine 400 gr taze yaban mersinini ekleyin, kısık ateşte 15-20 dakika, ara sıra karıştırarak, pişmeye bırakın. 4. Kıvamlanan sosu kavanozlara aktarıp soğumaya bırakın.

Not: Portakallı Zencefilli Yaban Mersini Sosunu buzdolabında ağzı kapalı olarak 1 ay muhafaza edebilirsiniz.

Başlangıç Tabağınızın Yanında

Blue Cheese Dip

youtube play youtube play

Şimdi de akşam menümüzün başlangıç kısmına geçelim. Nefis fırınlanmış Buffalo Kanatlar ve kereviz sapları eşliğinde servis edeceğiniz bu sosun şimdiden herkesin favorisi olacağına eminiz!

Malzemeler: 200 gram labne, 100 gram light mayonez, 4 çorba kaşığı (60ml) ufalanmış Blue Cheese, 1 çorba kaşığı (15ml) limon suyu, 2 çorba kaşığı (30ml) küçük doğranmış frenk soğanı

Hazırlanışı: 1. Labne, light mayonez ve limon suyunu orta derinlikte bir kapta homojen bir karışım elde edene kadar karıştırın. 2. Blue Cheese ve frenk soğanını ilave edip tekrar karıştırın. Sosunuz hazır, afiyet olsun!

Ana Yemeğinizde

Biri vegan biri kırmızı etli olmak üzere iki lezzetli ana yemeğin ruhunu şekillendirecek sos tariflerini aşağıya bırakıyoruz.

Glutensiz Falafel ve Tahin Sos

youtube play youtube play

Hem glutensiz hem vegan hem de lezzetli… Farklı beslenme alışkanlıklarına hitap eden nefis bir sosun tarifi aşağıda.

Falafel için malzemeler: 1 su bardağı önceki geceden ıslatılmış nohut, ½ adet ince doğranmış orta boy soğan, 2 çorba kaşığı (30 ml) ince doğranmış maydanoz, 2 çorba kaşığı (30 ml) ince doğranmış kişniş, 1 tatlı kaşığı (5 ml) tuz, ½ tatlı kaşığı (2,5ml) pul biber, 2 diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı (5 ml) kimyon, 1 tatlı kaşığı (5 ml) kabartma tozu, 2 çorba kaşığı (30 ml) limon suyu, 4 çorba kaşığı (60 ml) ön pişirilmiş nohut unu

Tahin Sos için malzemeler: ½ su bardağı (125 ml) tahin, 1 diş ezilmiş sarımsak, 1 tatlı kaşığı (5 ml) tuz ve kimyon, 1 tutam pul biber, 4 çorba kaşığı (60 ml) limon suyu ve su

Kızartmak için: 1 litre Ayçiçek yağı

Tahin sosu hazırlanışı: 1. Su dışında tüm malzemeyi orta boy bir karıştırma kabına alın. Çırpma teliyle karıştırın. Karıştırmaya devam ederek suyu yavaşça eklemeye başlayın. Dilediğiniz akışkan kıvama geldiğinde, Tahin sosunu uygun bir kaseye aktarın.

Hazırlanışı: 1.  Nohutları derin bir kâseye alın. Üzerini iki parmak geçecek miktarda soğuk su ilave ederek ıslanmaya bırakın. 2. Bir gece önceden ıslanmaya bıraktığınız nohutların suyunu süzdürün. Karıştırıcı yardımıyla püre haline getirin. Soğan, maydanoz, kişniş, tuz, pul biber, sarımsak ve kimyonu ilave edin. Homojen bir karışım elde edene kadar karıştırıcı ile karıştırın. Limon suyu, kabartma tozu ve nohut ununu ilave edin. Birkaç tur daha karıştırın. 3. Karışımı buzdolabında 1 saat kadar dinlendirin. 4. Falafel hamurunu ceviz büyüklüğünde yuvarlayın. Derin bir tencerede Ayçiçek yağını 200 dereceye kadar ısıtın. Falafelleri kızgın Ayçiçek yağında 2-3 dakika, altın rengi alana kadar kızartın. Glutensiz Falafel’leri tahin sos eşliğinde sıcak servis edin. Afiyet olsun!

Dana Bonfile ve Acı Biberli Çikolatalı Sos

youtube play youtube play

Son olarak ana yemeğimizde, dana bonfile ile servis edeceğimiz nefis sosumuzun tarifini aşağıya bırakıyoruz.

Bonfile için malzemeler: 400 gram dana bonfile, 2 çorba kaşığı (30 ml) zeytinyağı, 1 çorba kaşığı (15 ml) ince doğranmış taze kekik, tuz, taze çekilmiş karabiber, 2 tatlı kaşığı tereyağı

Acı Biberli Sos için: 125 ml et suyu, ¼ su bardağı (60 ml) kırmızı şarap, ½ adet Meksika biberi, 30 gram küçük parçalar halinde kesilmiş bitter çikolata, 2 çorba kaşığı (30 ml) krema, ½ tatlı kaşığı ince doğranmış taze kekik

Hazırlanışı: 1. Sosu hazırlamak için; et suyu, kırmızı şarap ve Meksika biberi bir sos tenceresine alın. Orta ateşte 2/3’ü buharlaşana kadar çektirin. 2. Çikolatayı ilave edip tamamen eriyene kadar karıştırın. 3. Krema ve taze kekiği de ekleyip sosu bir kenara ayırın. 4. Bonfilelerinizi 1 çorba kaşığı zeytinyağı ile yağlayın. Tuz, karabiber ve taze kekik ile tatlandırın. 5. Bir tavayı orta yüksek ateşte iyice ısıtın. 1 çorba kaşığı zeytinyağı ve tereyağı ilave edin. Bonfileyi ara sıra çevirerek tüm yüzeyini mühürleyin. 6. Küçük bir fırın tepsisine alıp 12-15 dakika kadar fırınlayın. 7. Fırından çıkarıp 10 dakika kadar dinlendirin. 8. Bonfileyi dilimleyerek acı biberli çikolatalı sos eşliğinde servis edin. Afiyet olsun!

Sevdiklerimiz ile rengârenk sofralarda buluşmak üzere!

Kapak Fotoğrafı: Caroline Atwood – unsplash.com

İlginizi çekebilir: Macroonline’dan Popüler Beslenme Türleri