Selvi ağaçlarının arasından altın rengi batan güneş, dağların tepesine konumlanan minik köyler ve yüzlerce yıllık bir taş evin bahçesine kurulan uzun sofra… Peki, bu sofranın başrolünde kim var dersiniz? Tabii ki sevginin ifadesi olan Barilla! İşte, İtalya’ya gitmek için en güzel vakit olan hasat zamanında, bizi bir masaldaymışız gibi hissettiren bağları geleneksel makarna tarifleri ile geziyoruz. Çünkü bize göre büyülü anları, bir tabak makarna ile gerçeğe çevirebilmek mümkün!

Hasat Zamanında İtalya | Fotoğraf: Amit Janco

Türkçe’ye Kızgın Güneş şeklinde çevrilen “Under the Tuscan Sun” kitabının yazarı Frances Mayes, “Hayat size binlerce olanak sunar. Önemli olan birini görmek.” diyor. Peki, hayatın sunduğu olanakları görebilmek için nereye bakmanız gerektiğini biliyor musunuz? Biz, size bir ipucu verelim: Hasat zamanı geldiğinde İtalya; bizim gibi romantik ruhları hayatın mucizelerine tanık olabilmek üzere bağlarına çağırıyor. Müziğin sesinin yükseldiği, festivallerin başladığı, geleneklerin devam ettiği İtalya’nın bağlarında nefis makarna kokularının peşine düşüyoruz.

İtalya Bağları ve Makarnalar

Toskana

Toskana | Fotoğraf: Artists Eyes – unsplash.com

Söz konusu bağ olduğunda hepimizin aklına gelen ilk bölgelerden birinin Toskana olduğuna eminiz. Leonardo da Vinci, Michelangelo, Botticelli gibi büyük sanatçıları yetiştirerek Rönesans’ı başlatan Toskana’da, Dante’nin sözleri hâlâ şehirlerin sokaklarında yankılanmaya devam ediyor. Peki, Toskana’nın kırsalında neler oluyor? Etrüskler Dönemi’nde başlayan bağcılık anlayışı, bütün büyüsü ile devam ediyor. Toskana’nın kültür mirasını şekillendiren üzüm bağları, özellikle Chianti bölgesinde bütün ihtişamı ile bir film sahnesini hatırlatıyor.

Nane, Antep Fıstığı, Kapari ve Patlıcan ile Barilla Pappardelle

Nane, Antep Fıstığı, Kapari ve Patlıcan ile Barilla Pappardelle | Fotoğraf: Barilla

Toskana’nın geleneksel Pappardelle makarnalarına, Barilla’dan aldığımız ilham ile modern bir dokunuş getiriyoruz.

2 porsiyon için malzemeler: 160 gram Barilla Pappardelle, 150 gram patlıcan, 1 yeşil soğan, 20 gram kapari, 20 gram Antep fıstığı, taze nane

Hazırlanışı: 1. Patlıcanlarınızı küp şeklinde kestikten sonra önceden ısıttığınız tavanızın içinde zeytinyağı ile pişirin. 2. Ardından köklerini ve sapını küçük parçalar halinde kestiğiniz yeşil soğanı, tavaya ekleyin ve karıştırın. 3. Kapari’yi tavaya ekleyin ve karıştırmaya devam edin. 4. Derin bir tencerede suyu kaynatın. Ardından Barilla Pappardelle makarnayı pakette belirtilen süre kadar haşlayın. 5. Süzdüğünüz makarnayı tavaya ekleyin ve karıştırın. 6. Antep fıstığınızı bıçak yardımıyla kesin ve tavaya ekleyin. 7. Makarnanızı tabağa alın ve taze nane yaprakları ile süsleyin. Afiyet olsun!

Emilia – Romagna

Emilia – Romagna | Fotoğraf: Lorenzo Bignami – unsplash.com

Şimdi de nefis tarifleri ile İtalyan büyük annelerinin memleketine gidiyoruz. İtalya gibi her bölgesinde başka lezzetli yemekler ile karşılaştığımız bir ülkenin “gastronomi başkentlerinden” biri sayılacak kadar muhteşem yemeklere sahip olan Emilia – Romagna’dan bahsettiğimiz zaman büyük ihtimalle aklınıza; kiremit binalar, dükler ve görkemli bir tarih geliyordur. Bu görkemli tarihin bir parçasını da bölgenin kültürel kimliğinde önemli bir yere sahip olan bağlar oluşturuyor. Emilia – Romagna bölgesinde yer alan bağlar; bu coğrafyanın tarihinde ve ekonomisinde önemli bir rol oynuyor.

Bolonez Sos ile Barilla Tagliatelle

Bolonez Sos ile Barilla Tagliatelle | Fotoğraf: Barilla

Bolonez sosunun İtalyanca kelime anlamının “Bolognalı” demek olduğunu biliyor muydunuz? İşte biz de bu bölgenin en geleneksel tariflerinden birini geleneksel bir makarna şekli ile bir araya getirdik. Ortaya da nefis bir tarif çıktı!

4 porsiyon için malzemeler: 250 gram Barilla Tagliatelle, 1 kavanoz Barilla Arrabbiata sos, ½ adet doğranmış soğan, havuç, kereviz, ½ çay kaşığı pul biber, 1 diş ezilmiş sarımsak, 100 gram ince doğranmış pastırma, 300 gram dana kıyma, 2 adet defne yaprağı, 10 adet fesleğen, Parmesan peyniri, natürel sızma zeytinyağı, makarna suyu için kaya tuzu, tuz ve karabiber.

Hazırlanışı: 1. Geniş bir tavada biraz yağ kızdırın ve soğan, sarımsak, havuç ve kerevizi, pul biber ve pastırmayla pişirin. 2. Pastırma kahverengileştiğinde kıymayı ilave edin ve topak kalmamasına dikkat ederek pişirin. 3. Tavaya Barilla Arrabbiata sosu dökün ve kaynamaya başlayana kadar ısıtın. 4. Defne yapraklarını ilave ettikten sonra kısık ateşte kapak açık şekilde 15 dakika kadar ara sıra karıştırarak pişirin. 5. Bu sırada tuzlu kaynar suya Tagliatelle’yi ilave edin ve pakette belirtilen süre kadar haşlayın ve süzün. 6. Sosla karıştırın ve bir dakika daha pişirin. 7. Tavayı ocaktan alın ve makarnayı parmesan ile süsleyerek üzerine natürel sızma zeytinyağı gezdirin. Afiyet olsun!

Piyemonte

Piyemonte | Kapak Fotoğrafı: Lisa Van Vliet – unsplash.com

İtalya’nın kuzeybatısında, Alp Dağları’nın eteklerinde yer alan Piyemonte, özellikle duayenler tarafından her yıl hasat zamanında ziyaret ediliyor. Bağ ziyaretlerine trüf mantarı avlarının eşlik ettiği Piyemonte, bu dönemde Slow Food akımının düzenlediği birçok gastronomi festivalini ağırlıyor. Hem kültürel hem de teknolojik anlamda İtalya’nın en önemli konumlarından biri olan Piyemonte, özellikle mutfağı ile bütün dünya tarafından takip ediliyor.

Trüf Mantarlı Üç Peynirli Barilla Tortellini

Trüf Mantarlı Üç Peynirli Barilla Tortellini | Fotoğraf: Barilla

Piyemonte’de bağ ziyaretlerinin ardından trüf mantarı avına çıkmaya hevesli olanlar için hem nefis hem de pratik bir tarifimiz var!

6 porsiyon için malzemeler: 1 paket Barilla Collezione Tortellini, 1 su bardağı dana eti suyu, 1 çay kaşığı doğranmış trüf mantarı, 4 yemek kaşığı trüflü tereyağı, ½ su bardağı Parmesan peyniri, ½ su bardağı doğranmış maydanoz, tuz ve karabiber

Hazırlanışı: 1. Büyük bir tencerede suyu kaynatın ve tuz ekleyin. Makarnayı, paketin üzerinde yazan süre kadar haşlayın. 2. Bu sırada bir tavada et suyunuzu kaynatın ve ardından doğranmış trüf mantarlarınızı ekleyin. 3. Süzdüğünüz makarnayı trüf mantarlı et suyu ile karıştırın. Ardından trüflü tereyağını ekleyin. 4. Servis etmeden önce maydanoz ile süsleyin. Afiyet olsun!

Veneto

Veneto | Fotoğraf: Alberto Caliman – unsplash.com

İtalya bağ turumuza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Sırada Veneto var! Romeo ve Juliet’e ilham olan, gondolları ile romantizmin seviyesini bir adım yukarıya taşıyan Veneto; sanatın, edebiyatın ve tabii ki gastronominin merkezlerinden biri. Glera üzümü ile bütün dünya tarafından tanınan bölge; ayrıca karnavalları ve bienali ile de dikkat çekiyor.

Spaghetti alla Busara

Spaghetti alla Busara | Fotoğraf: Barilla

Veneto’nun geleneksel makarna tarifini evde hazırlamaya ne dersiniz? Barilla Basilico sos ile Spaghetti alla Busara’nın en pratik versiyonunu aşağıda hazırlıyoruz.

2 porsiyon için malzemeler: 160 gram Barilla Spaghetti, 200 gram Barilla Basilico Sos, 12 adet karides, 30 gram ince doğranmış kırmızı soğan, 20 gram zeytinyağı, fesleğen yaprakları, tuz ve taze çekilmiş beyaz biber

Hazırlanışı: 1. Kırmızı soğanı jülyen şeklinde doğrayın ve zeytinyağı ile kavurun. 2. Karidesleri tavada pişirin. 3. Basilico sosunu tavaya ekleyin, birkaç dakika ısınmasını bekleyin ve kenara alın. 4. Bu esnada makarnayı tuzlu kaynar suda al dente kıvama gelene kadar haşlayın. 5. Makarnayı süzün ve tüm malzemeyi nazikçe karıştırın. Son olarak fesleğen yaprağı ile süsleyin. Afiyet olsun!

Umbria

Umbria | Fotoğraf: Gabriella Clare Morino – unsplash.com

Uçsuz bucaksız yeşillerin arasında minik kasabalar ve rengârenk dar sokaklar görüyorsanız, doğru yerdesiniz. Umbria’ya hoş geldiniz! İtalya’nın ruhani bölgelerinden biri olarak kabul edilen Umbria’nın geçmişi antik çağlara uzanıyor. Antik ritüellerden ilham alan festivallerin devam ettiği bu bölgenin bağları ise uzun bir geleneğin sonucu. Umbria bölgesi, bağlarına paralel siyah trüf mantarları, nefis makarnaları ve pecorino peynirleri ile tanınıyor.

Umbria Tarzı Barilla Spaghetti

Umbria Tarzı Barilla Spaghetti | Fotoğraf: Barilla

Umbria bölgesinin yerel malzemelerini bir araya getiriyor; cacio e pepe’nin modern versiyonunu andıran bir tabak makarna ile karşınıza çıkıyoruz. Detaylar aşağıda.

8 porsiyon için malzemeler: 1 kutu Barilla no.5 Spaghetti, 5 yemek kaşığı trüflü tereyağı, ½ su bardağı rendelenmiş pecorino peyniri, taze öğütülmüş karabiber.

Hazırlanışı: 1. Büyük bir tencerede suyu kaynatın. Makarnanızı paketin üzerinde yazan süre kadar haşlayın. 2. Bu sırada büyük bir kasede tereyağı ve karabiberi karıştırın. Makarnanızın pişirme suyundan yarım bardak ilave edin. 3. Makarnanız piştiğinde tavaya ekleyin ve karıştırın. Ardından üzerine peynir serperek servis edin. Afiyet olsun!

Sevginin ifadesi bir tabak Barilla’dan aldığımız ilhamı, seyahatlerimize ve sofralarımıza taşımak üzere!

Kapak Fotoğrafı: Sven Wilhelm – unsplash.com

İlginizi çekebilir: Sevginin İfadesi’nden İtalya Sahil Kasabaları ve Makarnalar