Sanat aşığı Magger’lar olarak her yıl heyecanla beklediğimiz etkinliklerin başında şüphesiz Contemporary Istanbul geliyor! Contemporary Istanbul’u bizim için vazgeçilmez kılan etkenler arasındaysa; geniş seçkisi, yeni sanatçılarla tanışma imkanı gibi güzellikleri kadar sanat, tasarım ve teknolojiyi buluşturan işlere de alan tanıyor olması var. İşte yaratıcılık ve sanat tutkusunu DNA’sında taşıyan BMW de bu yıl da bizi yanıltmıyor ve karşımıza heyecan verici bir çalışmayla çıkıyor: BMW i5 Flow NOSTOKANA!

Gelin hikayeyi başa saralım. BMW ve Contemporary İstanbul’u birlikte duymaya zaten alışkınız. Öyle ki 17. Edisyonunda, çağdaş sanat dünyasının en ses getiren isimlerinden Jeff Koons’un “Rüya Otomobil” olarak tanımladığı, dünyada yalnızca 99 adet bulunan BMW M850i xDrive Gran Coupé tasarımıyla katılımcıları büyülemiş; geçtiğimiz yıl ise yapay zekanın sanat dünyasıyla buluştuğu benzersiz bir enstalasyon olan “The Electric AI Canvas” ile karşımıza çıkmıştı. Biz tüm bu etkileyici işlerin ardından daha iyisini yapmaları zor olacak diye düşünürken BMW sanatta sınırları nasıl zorladığını bir kez daha kanıtlıyor ve bu yıl da karşımıza ezberleri bir kez daha bozan BMW i5 Flow NOSTOKANA ile çıkıyor.

Esther Mahlangu ile Renklerin Değişken Dünyası

BMW ve Mahlangu iş birliğinin geçmişine doğru yola çıkalım. Yıl: 1991. BMW Art Car Projesi’nde BMW 525i modelini tasarlayarak projeye dahil olan ilk Afrikalı ve ilk kadın sanatçı olan Esther Mahlangu, Güney Afrika’daki Ndebele halkının geleneksel sanat anlayışını ve kendine has kültürünü modern formlarda yeniden yorumlayan özel bir yetenek olarak tanınıyor. İşte bu ilk buluşma ile aslında bir anlamda BMW i5 Flow NOSTOKANA’nın da temelleri atılıyor.

Kendi başına da tasarımıyla büyüleyen bir otomobilin teknolojinin de yardımıyla bir sanat eserine dönüştüğünü hayal edin. Herhalde BMW i5 Flow NOSTOKANA’yı bundan daha iyi tarif edemezdik. BMW Art Car projesinde yer alan ilk kadın ve ilk Afrikalı sanatçı Mahlangu’nun tarzını yansıtan renk ve desenler, elektrik yüklerine tepki veren film katmanları ile araç yüzeyinde dinamik bir şekilde değişiyor. Böylece BMW’nin yenilikçi renk değiştirme teknolojisini Güney Afrikalı ünlü sanatçı Esther Mahlangu’nun geleneksel sanat anlayışı bir araya geliyor.

Farklı Duyulara Seslenen Bir Sanat Deneyimi

youtube play youtube play

Sanatı başarıyla okuyanlar kimi zaman bir resme bakarken sanatçının fırça darbelerini duyabildiklerini, eserin geçirdiği dönüşümleri hayal edebildiklerini söylerler. Peki ya bu hepimiz için mümkün olsaydı? BMW i5 Flow NOSTOKANA’da, BMW’nin en yeni renk değiştirme teknolojisini kullanılıyor. Elektrik yüklerine duyarlı flow teknolojisi sayesinde, aracın yüzeyi sürekli farklı renklerle hareket ediyor. Bu teknoloji, Mahlangu’nun sanatını dinamik bir boyuta taşıyor ve eserin her an yeni bir görünüme kavuşmasını sağlıyor.

Buna ek olarak, görsel deneyim, BMW Ses Direktörü Renzo Vitale tarafından tasarlanan işitsel bir performansla destekleniyor. Vitale, Mahlangu’nun yaşadığı toprakların kültüründen gelen sesleri ve resim yaparken kullandığı fırça seslerini kullanarak eserin görselliği ile uyumlu bir ses atmosferi yaratıyor. Ortaya çıkan bu ses karışımı, her renk değişiminin başında yumuşak bir şekilde başlıyor ve animasyon ilerledikçe yoğunluğu artıyor! Bizeyse sanatseverler ve teknoloji meraklıları olarak eşsiz bir deneyim yaşamak üzere Contemporary İstanbul’u ve BMW i5 Flow NOSTOKANA’yı sanat takvimimize işlemek kalıyor. Detaylı bilgi için tıklayın.