İş mülakatlarının en klasik sorularından birini size yönlendirmek istiyoruz: Bundan yaklaşık 5 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz? Emekli olmayı mı planlıyorsunuz yoksa dijital bir göçmen olarak dünyanın bambaşka yerlerinde çalışmayı mı hayal ediyorsunuz? Belki de hayalinizdeki eve sonunda taşınmış, sevdikleriniz ile birlikte yükselen kariyerinizin keyfini çıkarıyorsunuzdur. Kim olduğumuz, beklentilerimiz ve imkânlarımız değişiyor olabilir fakat hayallerimizi gerçeğe çevirebilmenin yolu hepimiz için aynı. O zaman haydi gelin, başarılı insanların sırrını artık deşifre edelim: Doğru zaman yönetimi! Neyse ki, çok şanslıyız. Çünkü herkes için bir gün, yirmi dört saatten oluşuyor.

Zaman Yönetimi | Fotoğraf: Jeremy Lapak – unsplash.com

Klasik Çince’de “Sen kimsin?” sorusu “Hangi sensin?” şeklinde soruluyormuş. Bir kesinlik belirtmektense içimizdeki onlarca benliğin olasılığına işaret eden bu soru, bizce tam olarak neden kendimize yatırım yapmamız gerektiğinin önemini gösteriyor. Bu yazımızda, içimizde barındırdığımız onlarca olasılık arasından potansiyelimize ulaşmamıza yardımcı olacak benliğimizi arayacağız. Bu benliğimize ulaşmanın en önemli yolu ise doğru zaman yönetiminden geçiyor. Fakat Robin Sharma’nın çok okunanlar listesinde ilk sırada yer alan “The 5 AM Club” kitabındaki gibi size sabah erken uyanmanızı önermeyeceğiz. Aksine hayat tarzlarımıza en uygun yollar ile zamanı doğru değerlendirerek kendimize nasıl yatırım yapabileceğimizi anlatacağız. Çünkü söz konusu daha iyi bir gelecek olduğunda cevabımız her zaman yatırımdan geçiyor. Bugün ise yatırım radarımızda, kendimiz varız.

Zaman Yönetimi Nedir?

Zaman Yönetimi | Fotoğraf: Annie Spratt – unsplash.com

Bu yazıyı okuyan herkesin “Onca işi nasıl hallediyor?” diye şaşırdığı en az bir kişi olduğuna eminiz! Bir yandan uzun çalışma saatleri ve evin getirdiği sorumluluklar diğer yandan ise kendimizi geliştirmek için hep katılmak istediğimiz “o” atölyeler, şehre gelen en sevdiğimiz yabancı grubun konseri, çıkmak istediğimiz tatiller… “Zaman yönetimi” kavramı her ne kadar karşımıza genellikle iş hayatında verimliliğimizi arttırmak için uygulanması gereken teknikler arasında çıkıyor olsa da aslında bundan çok daha fazlasını sunuyor. İş ve özel hayat dengesini kurmak ve kendimize yatırım yapmak için en kritik becerilerden biri, hiç şüphesiz doğru zaman yönetimi yapmaktan geçiyor. Gelin, bu becerimizi nasıl geliştirebileceğimize bakalım.

Zaman Yönetimi için İpuçları

Zaman Yönetimi | Fotoğraf: Veri Ivanova – unsplash.com

Zamanı etkili bir şekilde yönetmek için kullanabileceğimiz pek çok yöntem var. Uzun vadeli hedeflerden günlük görevlerimize kadar, zamanı en verimli şekilde değerlendirebilmenin yollarını keşfediyoruz!

1.     S.M.A.R.T

İlk olarak uzun vadeli hedeflerimize ulaşmak için doğru zaman yönetimini nasıl planlayabileceğimize bakalım. Türkçe’ye “akıllı” şeklinde çevirebileceğimiz S.M.A.R.T; zaman yönetimi konusunda bir hedeflendirme yöntemini temsil ediyor. “Specific (Spesifik), Measurable (Ölçülebilir), Achievable (Ulaşılabilir), Relevant (İlgili), Time-Bound (Zaman Sınırlı)” prensiplerini merkeze alan bu yaklaşım; kişilere hedeflerini net ve açık bir şekilde belirlemelerini, bu hedefin başarıya ulaşıp ulaşamayacağını değerlendirmelerini, bu hedeflere karar verirken gerçekçi olmalarını ve hedeflerine en uygun zamanı planlamalarını öneriyor. Örneğin; hedefiniz daha fazla para kazanmak ise bunu S.M.A.R.T tekniği ile “Bütçemi altı ay içinde düzenleyip tasarruf yaparak seyahatlerim için para biriktirmek istiyorum.” gibi düşünebilirsiniz. Hedeflerimizi doğru şekilde belirlemek, o hedeflere giderken gereksiz uyarıcılar ile bölünmenize engel ve zamanımızı doğru bir şekilde yönetmenize yardımcı olabiliyor.

2.     Önceliklendirme

Tabii ki hayattaki bütün hayallerimiz, uzun vadeli planlardan oluşmuyor. Günü, haftayı ya da halletmemiz gereken bir projeyi de düşünmemiz gerekiyor. Bu noktada zamanı doğru yönlendirebilmek adına “önceliklendirme” kavramı büyük önem taşıyor.

Önceliklendirme konusunda ilhamımız, Amerika Birleşik Devletleri’nin 34. Başkanı Dwight D. Eisenhower’dan geliyor. ‘Önemli olan şeyler nadiren acildir, acil olan şeyler ise nadiren önemlidir.’ sözüyle bize yol gösteren Eisenhower’ın bu yaklaşımından doğan Eisenhower Matrisi, “önemli ve acil işleri” ayırt edebilme becerisini kapsıyor. Son teslim tarihi olan işler ve krizler bu matriste “hemen yapılması gereken işler”i temsil ederken kişisel gelişim kursları veya uzun vadeli projeler ise “önemli ama acil değil” kategorisinde yer alıyor. Bu işleri tamamlamak için, sizin yapmanıza gerek olmayan ‘önemsiz ama acil’ işleri devretmeyi öğrenmek ve sosyal medyada gezinme ya da gereksiz toplantılar gibi ‘önemsiz ve acil olmayan’ zaman kayıplarını fark edip elemek gerekiyor.

3.     Enerji Yönetimi

Önceliklendirme ve önemli ile acil işler arasındaki farkı öğrendiğimize göre, sırada bunları doğru bir şekilde planlamak var! Bu noktada enerji yönetimi devreye giriyor. Kendi kişisel farklılıklarımızı dikkate alarak zamanı en verimli şekilde değerlendirmemizi sağlıyor. Örneğin, aynı gün hem işlerinizi tamamlamak hem de spora gitmek istiyor olabilirsiniz. Günün en verimli saatlerini işlerinize ayırıp kalan zamanı spora yönlendirebilirsiniz. Unutmayın, bazı insanlar sabah 7’de yoga yaparak enerjisini toplarken bazıları için sabah saatleri çalışmak için en verimli zaman dilimidir.

4.     Pomodoro Tekniği

Şimdi ise sırada, belirlediğimiz vakitte işlerimizi en verimli şekilde tamamlamamızı sağlayacak bir teknik var: Pomodoro Tekniği. İsmini İtalyanca ‘domates’ anlamına gelen ‘pomodoro’ kelimesinden alan bu yöntem, 1980’li yıllarda İtalyan akademisyen Francesco Cirillo tarafından geliştirilmiş. Cirillo, odaklanma süresini artırmak için işleri daha küçük ve yönetilebilir zaman dilimlerine bölmenin önemini fark etmiş.  Toplamda 100 dakika olacak şekilde her 25 dakikada bir 5 dakikalık mola vermemizi öğütleyen bu teknik, belirlenen süre boyunca dikkatinizi tamamen işinize odaklamanızı sağlayarak dış uyarıcıların yol açabileceği zaman kayıplarını ortadan kaldırıyor ve zamanı daha etkili yönetmenize yardımcı oluyor.

Zaman Yönetiminin Önemi

Zaman Yönetimi | Fotoğraf: John Snobrich – unsplash.com

Zaman yönetimi, hayatımızdaki en sınırlı kaynaklardan biri olan zamanı doğru değerlendirmemizi sağlar. Kişinin kendine yapabileceği en değerli yatırımlardan biri olan bu beceriyi geliştirmek, hayallere ulaşmanın ve bu süreçten doğan mutluluğu yaşamanın en etkili yollarından birini oluşturuyor.

  1. Hedeflere Ulaşmayı Kolaylaştırıyor: Uzun veya kısa vadede planladığımız hedeflere ulaşmak için zamanı doğru yönetmek, kritik önem taşıyor. Planlı bir yol haritası sayesinde oluşan zaman yönetimi, hedeflerimize ulaşmamızı kolaylaştırmada yardımcı oluyor.
  2. Beceri ve Bilgi Gelişimi: Zamanı etkili bir şekilde yönetmek, işlerimizi gereken sürede verimli bir şekilde tamamlamamıza yardımcı olur. Böylece kazandığımız zamanı kişisel gelişim kurslarına, tatillere, dinlenmeye veya kendimizi geliştirmek için yapabileceğimiz pek çok farklı aktiviteye ayırabiliriz.
  3. Sağlık: Doğru zaman yönetimi; sorumluluklarımızı ve işlerimizi halledebilmemize yardımcı oluyor. Stresin azalmasına destek olan bu yol; zihin sağlığımız için kritik önem taşıyor.
  4. Finansal Büyüme: Zaman yönetimi sayesinde kazanılan vakit ile yatırımlarımızı planlamaya daha çok zaman ayırabiliyor; gelir artırıcı projelere ve iş fikirlerine daha fazla odaklanabiliyoruz.
  5. Kariyer Gelişimi: Zaman yönetimi, daha kısa zamanda verimliliği artırarak iş performansımızı iyileştirmemizi sağlıyor.
  6. Hayat Kalitesi: Yukarıda saydığımız bütün özellikler, daha kaliteli ve mutlu bir hayat yaşamamamız için bize destek oluyor! Zaman yönetimi, hayat kalitemizi yükseltmek için kritik bir önem taşıyor.

Eğer gelecek hayallerinize ulaşmak için bugün bir adım atmak istiyorsanız; kendinize en doğru yatırımı zamanınızı yöneterek yapabilir, diğer kalan bütün yatırımlarınız için ise Odea’nın uzmanlığına güvenebilirsiniz.

Daha iyi bir hayata ulaşmak için başvurduğumuz yatırım yolları hakkında kaleme alacağımız diğer yazılarımızda görüşmek üzere!

Zaman Yönetimi yazımızda farklı hayat tarzlarına hitap ederek daha iyi bir planlama yapabilmek hakkında bilgi vermeyi amaçlıyoruz. Sitemizdeki bütün içerikler bilgilendirme amacıyla yazılmıştır. İçeriklerdeki bilgiler konusunda konunun uzmanlarına danışmanızı ve önerileri uygulamadan önce bir uzman görüşü almanızı tavsiye ederiz. Yatırım hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

***

UYARI NOTU:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Yatırım yapmadan önce kendi risk ve getiri tercihlerinizi öğrenmeli ve her halükarda söz konusu faaliyetler için yetkili bir kuruluşu ile çalışmanızı ve diğer kaynaklardan faydalanmanızı öneririz. Zira sadece buradaki bilgilerle yatırım yolculuğunuza başlamanız beklediğiniz sonuçları doğurmayabilir. Beklentileriniz kapsamında bir getiri elde edemeyebileceğiniz gibi, risk algınızın üzerinde bir kayıp yaşayabilirsiniz. Buradaki yazılarda yer alan bilgiler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İşbu yazılardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan ve burada yer alan bilgiler dayanarak alınacak yatırım ya da benzeri kararların sonuçlarından Odea Bank A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir.

Kapak Fotoğrafı: Kevin Ku – unsplash.com

İlginizi çekebilir: Odea’dan Hayat Tarzlarımıza Özel Yatırım Rehberi