Hayal Etmeyi Sürdürenlere: Bira Atölyesi'nden "Mühendis"
Gezi yazılarına bir ara vererek Bira Atölyesi’nin kuruluş amacından bir kesit paylaşmanın zamanı geldi. Bira Atölyesi hobi olarak evde bira yapan 3 arkadaşın hikayesidir. Şu ana kadar 12 farklı bira yaptık, bu biralara isimler verdik, etiketler yaptık, logolar hazırladık. Hepsi bir hobi, güzel vakit geçirmek ve bunları dostlarımızla paylaşmak dışında bir amacımız da yok. Eğer ilginizi çektiyse buyurun size 11. Biramız ‘mühendis’in hikayesini sunalım..
Bu yola 3 mühendis çıktık. Kendi biramızı yapıyoruz. Bu hobiye başlarken işin buralara geleceğini düşünmemiştik. Her yeni biramızda da hevesimiz ve isteğimiz artıyor. Bunun bir sebebi de bizleri destekleyen ailelerimiz ve dostlarımız. Kendilerine borç bildiğimiz teşekkürü bir kez de burada tekrarlayalım: Teşekkürler!
11. Biramız için yola çıkarken isteklerimizi sıralamak ve özel bir üretim yapmak istedik ve bu yüzden kendi reçetemizi oluşturduk. Bizden bir bira olsun istedik; adını MÜHENDİS koyduk. Yine bizden bir logo olsun istedik, Hezarfen Ahmet Çelebi’nin Galata’dan Üsküdar’a uçuşu logomuz oldu. Sonuç olarak da mühendisliği ve İstanbul’u bir potada eriten bir çalışma oldu. Logodaki resim anonimdir bu arada…
Bazen bu işi yaparken biz manyak mıyız diye kendimizi sorguladığımız oluyor. Her mühendis biraz manyaktır ama değil mi? Ya da olmalıdır.
Sizce akıllı bir insan Galata’dan Üsküdar’a kendi yaptığı kanatlarla uçmayı hayal eder mi? Ama birileri çıkıp bunları hayal etmeseydi, tonlarca ağırlıkta metallerin gökyüzünde uçuyor olması da mümkün olmazdı.. Hayal etmeyi bırakmamak lazım..
Her tutkunun bir hikayesi var, bizim de her biramızın bir hikayesi. Kimisi uçar, kimisi bira yapar. Haydi şimdi biraz detaya girelim:
Mühendis nasıl bir bira mı? Adına yakışır bir bira olması için reçeteyi kompleks oluşturduk. 3 farklı tip malt, 2 tip şerbetçiotu kullanıldı. Hedef, çalışma sonunda IPA (Indian Pale Ale) türünde bir biraya sahip olmak.
Bira yapmak için birçok şartın sağlanması lazım. 3 kişi aynı günde boş olacak, ev müsait olacak, hammadde olacak, temizlik yapılmış olacak, temizlik iyi yapılmış olacak, proses esnasında temiz olunacak. Hayır, yazdığımı okumadığım için değil gerçekte işin %70’i temizlik olduğu için tekrarlanıyor.
Her şeyin başlangıcı, Boş bir kağıt. Biranın sadece adı belli; mühendis… Boş kağıdı doldurmadan önce temel hedeflerin içine alkol oranının biraz yüksek olmasını da ekledik. Eee mühendis adam çok çalışır ve emeğini ucuza satar. Beyaz yakalı depresyonu… Bari maliyet/alkol oranında yüzü gülsün.. Diğer hedef olan şerbetçiotu acılığının fazla olması IPA olmasının şanından zaten.. Başarabildik mi? Göreceğiz;
– 3 Tip Malt: Pale, Cara Amber ve Kristal. Oranlarını merak ettiğinizi sanmıyorum 🙂
– 2 Tip Şerbetçiotu: East Kent Goldings ve Fuggles
– Maya: Safale S-04
– Su: Su.. Bildiğiniz su.. 🙂 ama temiz, açılmamış damacanadan.
Mayşeleme başladı, amaç malttan şekeri ve aromaları çekmek. Yaklaşık 1 saat sürüyor. Ardından 1 saat boyunca şerbetçiotları belirlenen dakikalarda kaynama kazanına girerek görevlerini yerine getirmeye başlıyorlar, Tadı dengelemek, acılık katmak temel ve başlıca görevleri.
Yaklaşık 5 saat süren bir prosesin sonunda biramız Fermenter kovamızda. Defterimiz de dolmuş durumda. Her yeni birada bir şeyler öğrenebilmek için her şeyi tek tek not etmek gerekli. Mühendislik bunu gerektirir.
Fermenterde 1 hafta fokurdayan biramız ardından şişeleme prosesine adım atacak. Şişeleme prosesi, Bira Atölyesi’ni Bira Atölyesi yapan en önemli unsurlardan. Her biramıza isim veriyor, her biramıza logo çalışıyoruz. Logonun basılması ve tek tek şişelere yapıştırılması ise ayrı bir emek. Evet aklımızı bayağı gerilerde bıraktık…
Bizce bu Logo bu biraya çok yakıştı.. Artık Mühendis ordusu masada bu işe emek verenlere dağıtımı bekliyor.
O kadar yaptık, peki sonuç ne oldu? Hadi onu da bu yazının içinde sizlerle paylaşalım;
GÖRÜNÜŞ: Biramız bardakta orta gazlılıkta, köpüklü. Köpük çok kalıcı değil belki ama başarılı. Renk koyu portakal-maun arası. resim kendini anlatıyor zaten..
KOKU: Çok kompleks değil ama ortalamanın üstünde, tadım notlarını çok net yazmamışım ama 2 ayrı bira tadımcı dostumuzun ortalaması 6,5/10. Hiç fena değil.. Koku malt, hafif şerbetçiotu olarak özetlenebilir.
TADIM: Atölyemizin ailelerimiz tarafından en beğenilen birası, içimi kolay, malt karakterli, ben hafif ekşilik alıyorum. Yine atölye dışı tadımcıların puanları şu şekildeydi: 7/10.. Yine hiç de fena değil, biraz torpil de hissediliyor.
Büyük umutlarla Mühendis olan dostlar, bu saatten sonra tekrar üniversite okunmayacağına göre, hatanızı kabullenin ve güzel bir ‘mühendis’ içip rahatlayın. Biz öyle yapıyoruz. Bu yazıdan sonra raftan bir tane indirip dolaba aldım. Akşam bir daha tadalım bakalım..
İlk yorumu siz yazın!