Sanatın Modaya İlham Verdiği Harika Parçalar
Sanat tarihini, gelişimini, türleri, ekolleri ortalamanın biraz üstünde bilmeme karşın her türlü müze, sergi vb. sanatsal olaya koşarak gidenlerdenim. 26 yıllık yaşıma ve yılda 15 iş günü izin hakkıma ne yapıp edip MET’i, Guggenheim’ı, MoMa’yı, Lourve’u, Vatikan’ı, Tate Modern’i, National Galery’yi sığdırdım. Devamı için de planlarımı yaptım,en kampanyalısından biletlerimi aldım ve izinlerimi onaylattım.
Sanattan keyif alan içi ilham ve neşeyle dolan gördüğü harika şeyleri etrafa çiziktiren tek ölümlü ben değilim. Moda (ki bana sorarsanız kendisi 8. sanat dalımız olur) tarihinde de bol bol ana sanat dallarından ilham alan koleksiyon ve parçalar var. Sizler için en kült olanları derledim.
Önümüzdeki güzel yaz gün ve gecelerinde içiniz ilhamla dolup taşsın!
1) YSL – Piet Mondrian
1965 yılı Ağustos ayında YSL, Piet Mondrian’ın dikey/yatay çizgiler ve üç renkten oluşan kült tablolarını A kesim bir elbiseye taşımaya karar verdi. Bu fikir yaratıcı olduğu kadar cesurdu da. O yıllarda diz üstünde A kesim elbiseler başlıbaşına oldukça yeni ve devrim niteliğindeydi.
Bizlere de 60’lardan beri YSL/Mondrian ikilisi tasarımı benzeri bol bol varyasyonuna sahip olma şansı kaldı. Hala bir çok hazır giyim firması bu ikiliyi farklı yorumlarla günlük hayatımıza katıyor.
2) Rodarte – Van Gogh
Rodarte’nin 2012 Bahar koleksiyonu Van Gogh’tan ilhamla tasarlandı. Özellikle Van Gogh desenleri ve aksesuarlardaki detaylar gerçekten çok güzeldi. Böylece büyük moda evlerinden alışveriş yaparken kendimizi yatıştırmak için icat ettiğimiz “yatırım parçası” tanımı anlam kazandı. Hem Rodarte alıyorum hem de Van Gogh replikası. Daha ne!
3) L’Wren Scott & Aquilano Rimandi – Gustav Klimt
Aquilano Rimondi 2011 Bahar/Yaz Koleksiyonu’nda Klimt’in ikonik tablo ve desenlerini maksi elbiseler ve türlü kombinasyonda görünce benim gibi Klimt severleri bir heyecan aldı. Özellikle Klimt kadınlarının elbiselerinin desenlerinden yapılan gece elbiseleri moda arşivine altın harflerde adını yazdırdı.
Klimt’in desenlerini kumaşa taşımanın önü bu koleksiyondan sonra açılmış olacak ki geçen yıllarda Bursa Kozahan’da Kiss tablosu desenli ipek şal bulup almışlığım var.
4) Giles Deacon & Klasik Heykel
Modacılar için en zoru bol detaylı ve kumaş ile verilemeyecek kadar çok boyutlu heykellerden ilham almak olmalı. Ancak ilhamın ne yönden gelip sizi bulacağı belli olmaz. Giles Deacon da 2013 Resort Koleksiyonu’nda, İngiltere’nin en eski ve özel korunmuş malikanelerinden biri olan North Yorkshire Caste Howard’daki heykellerden ilham aldı. İmkansızı başararak heykellerdeki o oyma ve boyut kazandırma etkilerini kumaşa taşıdı.
5) Marchesa – Mimari Başyapıtlar
Marchesa 2008 Sonbahar/Kış Koleksiyonu mimari ile bol bol flört etmekle birlikte Kraliçe I. Elizabeth’e ithaf edilmişti. Koleksiyondaki parçalar birebir yapıldıkları mimarı harikaların replikası olmasa da genel hatları ile o binaların ruhlarını yansıtıyorlar. Mimariden alınan ilhamla da bol bol çok boyutlu gece elbiseleri moda evrenine katılmış oldu.
İlk yorumu siz yazın!