Avrupa’nın en iyi plajı nerede dersiniz? Caretta Caretta kaplumbağalarını en iyi nerede gözlemleyebilirsiniz? Peki deniz suyu ve tatlı su nerede yan yanadır? Nehirde tekneyle gezintinizi yaparken dağın içine oyulmuş Likyalılardan kalma Kaya Mezarlarını nerede görebilirsiniz? Mavi yengeç tutkunlarına, bu lezzeti nerede bulabileceklerini sormayacağım bile… Dalyan’dan bahsediyorum… Dalyan nerede mi? Burası, Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı bir beldesi… Çoğumuzun “Bodrum’a yakın mı diyerek” oradan nerede olduğunu çıkartmaya çalıştığı yer… Kimimizin de kalbinde ayrı bir yeri olan huzur adresi…

Tatile gittiğim yer denize sıfır olmazsa tatil yaptığımı anlamam… diyenlerden misiniz?

Konum

Dalyan’da Gezilecek Yerler

İnsanımız pek sevmez burayı, yorulur, her şey hemen ayağına gelsin ister. Genelde Dalyan ile ilgili şunu duyarım: Güzel yer, harika ama… Ama? Denize sıfır değil. Bunu duyunca hayret ediyorum, çünkü Dalyan’ın güzelliği burada. Dalyan’a gönül vermişlerin en sevdiği ayrıntıdır denize giden yollar. Teknenize binersiniz, yemyeşil bir doğanın içinden Kaunos Antik Kenti’ni geçip, Kral Mezarları’nın ihtişamını izleyerek Dalyan Kanalı’nda denize doğru yol alırsınız. Her defasında kaptanların Dalyan Deltası’nda yollarını nasıl ezbere bulduklarına şaşar kalırsınız… Mis kokuları içinize çekip, yol boyunca kurduğunuz hayallerinizle İztuzu’na varırsınız. Yolculuğunuz yaklaşık yarım saat sürer.

Dalyan Nehir Tekneleri
Dalyan Nehir Tekneleri

İzituzu Plajı, Dalyan Konum

“Çam ağaçlarıyla kaplı bir dağdan nehir ağzına uzanan, bir tek ev, dükkân veya otel görünmediği 4.5 kilometrelik altın kum. İztuzu Plajı.”

Bu cümle Times’a ait. 2008 The Green Spaces Travel Awards’da İztuzu Plajı, “Avrupa’nın En İyi Açık Alanı” seçildi. Plaja gitmek için bir diğer yol ise Dalyan Minibüs Kop.’un düzenlediği İztuzu dolmuş seferleri. Merkezden kime sorsanız gösterir. Dolmuş dediysem aklınıza eski püskü araçlar gelmesin, hepsi yeni, konforlu. Yol boyunca çam ağaçları, nar bahçeleri, limon bahçeleri, rengarenk çiçekler, köy evleri ve Sülüngür Gölü’nü geçerek Gökbel’e geliyorsunuz. Sizi küçücük, şirin bir okul karşılayacak. Yolu yarıladınız demek bu.

Şirin Gökbel İlkokulu
Şirin Gökbel İlkokulu

Tepeyi çıktığınızda ise Dalyan Deltası’nı göreceksiniz. Tepeden manzara karşısında etkilenmemek elde değil. Sonrasında ise plaja varmış oluyorsunuz. Plajda pek yerel halk göremezsiniz, zaten üstsüz güneşlenen ve elinden kitaplarını düşürmeyen insanlardan da anlaşılabileceği gibi çoğunluk yabancı. Orada yaşayanlar da var, sezonluk gelenler de.

Senelerdir İztuzu’nu imara açmaya çalışıyorlar… Bu gerçekleşmesin diye daha önceki yıllarda (çok seneler önce Kaptan June) ve Dalyan’da yaşayan yabancılar çok tepki gösterip imza toplamışlardı. Şimdi maalesef yine gündemde. Böylesine saçma bir konu gündeme bile gelebiliyor ülkemde…

Kaptan June’da kimdir, aşağıda okuyabilirsiniz 🙂

Caretta Caretta’ların üreme alanı olan İztuzu Plajı sabah 8:00 ile akşam 20:00 arası misafir ağırlıyor. Yumurta bırakma döneminde evcil hayvanlar plaja alınmıyor.

Plajın girişinde deniz kaplumbağaları araştırma kurtarma rehabilitasyon ve bilgilendirme merkezi bulunuyor. Orada kaza geçirmiş, doğaya atılan inorganik maddeleri yemiş ve bunun gibi bir çok talihsizliğe uğramış Caretta Caretta’lar tedavi ediliyor.

Tedaviye alınmış Caretta Caretta
Tedaviye alınmış Caretta Caretta, tekne pervanesinden aldığı darbeyi sırtında görebilirsiniz…

Benim tavsiyem Dalyan’a gittiğinizde araba kiralamanız. Dalyan’ın içinden de, Dalaman Havalimanı’ndan da kiralayabilirsiniz. Ama tabii araba kiralasanız dahi en az bir kere tekne turuna çıkın.

Dalyan’da Nerede Kalınır?  Dalyan Otelleri

Bu sorunun cevabı gayet tabii bütçenize göre değişir ancak hem aile mekanı olsun, hem de şirin olsun diyorsanız Caretta Caretta Oteli tavsiye ederim. Tam merkezde ancak nehir kenarı değil. Hayır gelmişken nehir kenarında kalmak istiyorum diyorsanız Hotel Happy Caretta, biraz daha uygun bütçeli bir yer istiyorum diyorsanız da nehir kenarında birçok pansiyon var. Hepsi hemen hemen aynı özelliklere sahip, birini seçebilirsiniz. Ben şahsen Caretta Caretta Otel’den memnun kaldım.

carettacarettahotel.com/

Dalyan’da Ne Yapılır: Kaya Mezarları

Yapılışı İÖ. 4. yüzyılın 2. çeyreğinden önceye kadar gittiği söylenen Kaya Mezarları, Dalyan’ın en büyüleyici manzaralarından. Cepheleri tapınak şeklinde oyulmuş bu mezarlar eski inanışa göre ne kadar yüksekte olursa Tanrıya o kadar yakın olur ve bu yüzden kralların ve önemli zatların mezarları kayalara kazılırmış. Dalyan merkezden Kaunos’a tekne ile geçtikten sonra sol kısımdaki Kaya Mezarlarına yürüyerek (biraz tırmanarak) ulaşabilirsiniz.

Kaya Mezarları
Tüm ihtişamıyla Kaya Mezarları, bir de gece ışıklandırılmış görün siz onları…

Dalyan’da Favori Mekanım: Cafe Dalyano  Dalyan’da Yeme-İçme

Dalyano’nun sahibi Erdinç isminde biri. Dalyanlı. Daha önce otel işletmiş, hatta kreşi bile varmış ama ben Cafe işinde hayat buldum çok seviyorum diyor. Bizimle her gittiğimizde ilgileniyor. Herkesle sohbet ediyor, pozitif enerjisi ile sizi cafeye tekrar gitmeye mecbur bırakıyor 🙂 Kokteylleri Dalyan’da ünlü. Bu arada Erdinç’in hayat arkadaşı Barbara’dan da bahsetmeden olmaz. Dalyano’yu birlikte işletiyorlar. Barbara Hollandalı, malum bizim Erdinç’e aşık olmuş ve Dalyan’da yaşamaya karar vermiş. Kışın İzmir’de özel olarak dondurmacılık eğitimi almışlar. Şimdilerde taptaze, organik meyvelerden müthiş dondurmalar yapıyorlar. Cafe’nin hemen yan tarafından deneyebilirsiniz, gerçekten çok iyi.

Cafe Dalyano
Gündüzü ayrı, gecesi de bir başka güzel Cafe Dalyano’nun

İztuzu Plaj yolunda karavan park yeri ve çadır yeri de bulunan Ekin Kır Evi’ni bulun. Sülüngür Gölü’nün üzerine bir güzel kurulun, ve kahvaltılıklarınızı bekleyin. Çünkü durmadan getiriyorlar. Hepsi taze, lezzetli, hijyen ve olması gereken kadar çeşitli. Ne eksik, ne fazla.

Dipdağ Ekin Club
Sülüngür Gölü’nün üstünde Dipdağ Ekin Club’ı çok seveceğinizden eminim

Dalyan’ın girişinde Okçular Köyü’nde LeyLey Restoran’a da gidebilirsiniz. Oranın özelliği de doğa içinde Leyleklerle, devekuşlarıyla, kazlarla, ördeklerle birlikte kahvaltı yapmanız. Aynı şekilde taze ve lezzetli.

Leyley
Leyley’deki Leylek Dostlarımız 🙂

K-Pax’i izlediniz mi?

İzleyenler bilirler, K-Pax’deki mavi kuş nedense mutlu etmiştir bizi. Dalyan’da 180’e yakın kuş türü yaşadığı söyleniyor. Benim en sevdiğim tür ise küçük mavi kuşlar… Çok değişik kuş türlerine rastlayabilirsiniz, fotoğraf makinenizi unutmayın!

Kleopatra’nın aşk iksiri Dalyan’da ne arıyor?

Sığla olarak da bilinen ve Muğla’da yaygın olarak bulunan bir ağaç türü: Günlük ağacı. Dünyada Amerika Kıtasından başka hiçbir yerinde bulunmuyor… Dere boylarında ve taban suyu yüksek alanlarda gruplar halinde veya tek tek görülen bu ağaç türünün orman oluşturabildiği tek yer; Dalyan. Faydaları saymakla bitmeyen, mis kokulu bir ağaç. Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın “Aşk İksiri” imiş, parfüm olarak kullanılırmış. Hipokrat döneminden beri ilaç olarak da kullanılmaya başlanmış.

Günlük Ormanı
Günlük Ormanı

Marmarlı Köyü’nde Günlük ormanının içinde bulunan, altından dağdan inen su akan Günlüklü Restoran’da çok lezzetli yemekler yiyebilirsiniz. İşletmesini Belediye yapıyor ancak bu moralinizi bozmasın. Gerçekten taze, lezzetli, doyurucu ve hesaplı. Ne isterseniz bulabilirsiniz ve ormanın keyfini, su şırıltıları ile birlikte çıkarabilirsiniz. Özellikle akşam çok keyifli.

Günlük Ormanı
Günlüklü Restoran

Mavi Yengeç gerçekten mavi mi?

Evet! Yüksek protein değeri olan muazzam lezzetli bu yengeçler, Dalyan’da fazla miktarda bulunduğu için uygun fiyatlarla satılıyor. Deniz ürünlerini seviyorsanız denemeyi unutmayın. Tekneyle plaja giderken kaptana mavi yengeç yemek istediğinizi söylerseniz, sizi nehir üzerinde teknede taze taze pişirip satan balıkçıların teknesine yanaştırıp, tatmanızı sağlıyorlar. Nehir kenarındaki restoranlardan da seçeceğiniz birkaç tanesini deneyebilirsiniz. Memnun kalacağınıza eminim.

Usta Ellerden Taze Yengeç
Usta Ellerden Taze Yengeç

Dalyan’da Gezilecek Yerler: Dalyan Pazarı (Dalyan’da Ne Yapılır?)

Köylülerin bahçelerinde, tarlalarında yetiştirdikleri sebzeler ve meyvelerin olduğu, baharatların mis gibi koktuğu, el işlerinin göz aldığı, taze günlük yumurtaların sepetlerde şirin şirin durduğu, başka hiçbir yerde bulamayacağınız narenciyeye sahip olan bu pazarı her Cumartesi merkezde ziyaret edebilirsiniz.

Kaptan June, Kaptan June Dalyan

1975 yılında Dalyan’ın Ekincik Koyu’na gelen, daha sonraları tatil için ve 1986 yılında İztuzu’na yaptığı bir barakada ve teknesinde yaşamaya başlayan İngiliz June Haimoff, Caretta Caretta kaplumbağalarının nesillerinin tükenmemesi için büyük mücadele vermiş, İztuzu’na otel yapılmak istenince uluslararası düzeyde kampanya başlatıp dünyanın ilgisini çekerek, otel yapım girişimini durdurmuş. Bu hikayesini ise Kaptan June ve Kaplumbağalar kitabında anlatmış… Dönemin Başbakanı Turgut Özal ile de görüşen Haimoff, Özel Çevre Koruma Kurumu’nun kurulmasında önemli rol oynamış. Dalyan Belediyesi tarafından evinin bulunduğu sokağa kendi adı verilmiş.

June Haimoff’a minnettarız…

İnternetten araştırdım, çamur banyosuna yazıda yer verilmemiş.

Bir tek o mu? Dalyan’da başka neler mi yapabilirsiniz? Çamur Banyosu Turu, Kaunos Turu, Sultaniye Kaplıcaları ve Köyceğiz Gölü Turu, Planör ile gezinti, Delik Ada ve Ekincik Mağaralar Turu…

Evet, Dalyan’da bunların hepsini yapın. Hatta daha fazlasını Dalyan’a gittiğinizde Tur şirketlerinin broşürlerinde göreceksiniz. Safari bile var!

Ama önce Bülent Ortaçgil’den Dalyan Deltası’nı dinleyin. Bence Jehan Barbur çok güzel yorumlamış. Sonra nehrin tadını çıkarın… Tatil Köyleri’ndeki, popüler tatil beldelerindeki dayatmalardan çok uzak, güzel insanların yaşadığı bu yeri keşfedin. Yavaş yavaş yaşayın.

Kalabalıkların içinde yalnız kalmak istemiyorsanız alın başınızı gidin Dalyan’a, insanlarla tanışın, hikayelerini dinleyin, hikayelerinizi anlatın.

Eğer sizin de kafanız biraz karışık ise oldum olası…

İşte Size Dalyan Etkisi :)
İşte Size Dalyan Etkisi 🙂

İlginizi çekebilir: Selin Tavaşi’den “Kekik ve Bal Kokulu Yarımada: Datça”