Bu Klasikleri Okudunuz mu? Çarklar Arasında ve Çavdar Tarlasında Çocuklar
Beneath the Wheels (Çarklar Arasında) / Hermann Hesse
Almanya’nın küçük bir kasabasında yaşayan kendi haline fakat çok başarılı bir çocuk olan Hans Giebenrath’ın hikâyesini duydunuz mu? Hans’ın hayatı devlet yatılı sınavını kazanması ve hayatına giren yeni arkadşıyla değişir. Hedefi yalnızca başarılı olmak ve ailesinin yüzünü kara çıkarmamak olan Hans bir süre sonra yalnızlığından sıkılır ve Heilner’in sorunlu dünyasına dalar. Bir gencin hayatını arkadaşlarının nasıl değiştirebildiğinin çok güzel bir örneğidir bu kitap okurken kalbiniz kırılır bir an gelir kendi gençliğinizden kesitler görürsünüz. Her şeyi boşvermiş bir insanın etrafında olmak Hans’ın dünyasını ve ruh halini yerle bir ederken, okul hayatı da son bulur. Kasabasına döndüğünde ise çıraklık yapmaya başladığı bir dönemle hayatında yeni bir sayfa açılır. Güçsüz bir çocuk aile baskı ve şartlar yüzünden çökerken, diğer yandan da ilk aşkıyla beraber utangaçlık ve kalkp kırıklığı ile tanışır. Kaçış yeri olan ırmakta hayatını sorgularken, bu ırmağın hayatında gideceği son yer olduğunun farkında değildir…
Aile, aşk, arkadaşlık ve gelecek çarkları arasında kaybolan bir gençliği okurken belki de gözünüzden düşecek bir damla yaş sizi bambaşka yerlere götürecek.
Catcher In The Rye (Çavdar Tarlasında Çocuklar) / J.D.Salinger
Yetişkinlere laf anlatmak gerçekten zordur bazen, dünyayı farklı bir gözle görür, belli sınırlarda yaşarlar. 17 yaşındaki bir genç ise hayatın sahteliğini ve insanların yapmacık tavırlarını inceleyerek hayatı sorgulamaya başlar ve sınırlarını aşar. Hikayemiz Holden Caulfield’ın 4. kez okuldan kovulmasıyla başlayıp, sonraki 3 günüyle devam ediyor. Dışlanmışlık, yabancılık hisleri arasında bir yandan bekaretini kaybetme bir yandan eski kız arkadaşına dönüp terk edilme gibi dramalar yaşayan Holden’ın tek amacı küçük kız kardeşi Phoebe’yi görebilmektir. Kız kardeşi ile dialogları içinizi ısıtırken, Holden gözünden dinlediğiniz bu hikayede dünyanın ne kadar “phony”leştiğine bir kez daha şahit olacaksınız.
1950’lerde ABD’de içeriğinden dolayı yasaklanan kitap bu günlerde liselerde bile okutuluyor. Hala okumadıysanız inanın kaçırdığınız çok şey var…
İlk yorumu siz yazın!