Toz Ruhu: "Fantezinin Kralı Metin"in Hikayesi
‘Kalbime söyle taş mı basayım? / Verdiğin sözleri nasıl unutayım? / Ellerini böyle boş mu tutayım? / Yarin olmazsa olmazı var”
Filmi izledikten sonra salondan çıkarken bu şarkıyı mırıldandığımı fark ettim. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nde heyecanla beklediğim tek filmdi Toz Ruhu. Uzun zamandır bu kadar güçlü karakterlerin olduğu bir film izlememiştim!
Filmi izlemek için koltuğuma oturdum. Salonda derin bir sessizlik. Sonra birden sahneye festival görevlilerinden biri çıktı, Toz Ruhu filminin yönetmeni Nesimi Yetik ve film ekibinin de burada olduğunu belirtti. Filmden sonra 10 dakikalık soru cevap bölümü olacağını söyledi. Ardından mikrofonu Nesimi Yetik aldı ve annesinin de bugün bu salonda bizler gibi filmini ilk kez izleyeceğini söyledi. Film festivallerinin tadı bir başka oluyor derken bunu kast etmiştim.Ve sevgili Nesimi Yetik’in tam da arka koltuğumda filmi izleyecek olması itiraf etmek gerekirse çok heyecanlandırdı beni.
Filmde geçen bir diyalog ile filmin konusundan bahsedeyim biraz:
– (Kapı zilinden) Kim o?
– Metin
– (Duraklama,boğuk bir ses) Hangi metin?
– Fantezinin kralı
Metin, arabesk ve fantezi müzik dinlemeyi seven biri. Ailesi şarkıcı olmasını istememiş, desteklememişler bir türlü. Kayıt cihazına her akşam kendi yazdığı şarkıları kaydediyor. Kasetlerden bir beklentisi de yok. Seviyorum, bu da benim hobim diyor. Her gün gördüğümüz yüzlerden biri o. Apartmanda Ayfer Teyze’nin komşusu. Bir o kadar da fark etmediğimiz yanları var. Küçük ama içine kendi dünyasını sığdırdığı, aslında film boyu bizleri de misafir ettiği bir evi var. Renkli gömlekleri askıda, giyileceği sabahı bekliyor. Duvarlarını kaplayan fantezi ve arabesk müziğin sesleri… Evinde her şeyin belli bir düzeni var, titiz biri. Minimalist yaşamından gayet memnun. Sabah olunca belindeki teybinde çalan müziği ile işinin yolunu tutuyor. Gün boyu çeşitli evlere, bürolara temizliğe gidiyor.
“Suzan Hanım pek bir huysuzdu bu sabah. Yemeği yiyip oyalanmayalım.” diyor Neslihan. Suzan Hanım’ın manikürcüsü Neslihan, tamamlanmamış bir karakter. Hikayesini merak etmiyor değiliz. İşten atılınca bir süre Metin’in evinde kalıyor, fakat gizemini koruyor. Metin’in yeğeni var bir de; askerliğini İstanbul’da yapıyor, hafta sonları amcasıyla vakit geçiriyor. Tüm bu karakterlerle bezeli bir filmde, kendi halinde yaşayan bir adamın penceresinden dünyayı izliyoruz.
Belki, sizin de komşularınızdan biri Metin olabilir. Çünkü o içimizden biri. Aslında hepimizin hikayesi. Yaşadığımız yoğun geçen günlerin arasında beliren bu adamın mutluluğu insanı kıskandıracak ve merak edilecek nitelikte. Nesimi Yetik de böyle söylüyor. Metin’i oynayan Tansu Biçer’i izlerken o kadar büyülendim ki… Rolü ile yaşayan biri vardı sanki perdede.
Film bittikten sonra soracağım soru belliydi: “Metin karakterini yaratırken etkilendiğiniz kişi veya herhangi bir olay var mıydı?”
Yönetmen, Metin’in aslında apartman komşuları olduğunu söylüyor: “Her sabah merdivenlerden inerken müzik sesi duyuluyordu. Bir gün nereden geldiğin merak ettik. Bir de ne görelim, belinde teybi ile bir adam. O sıralar başka bir yapım üzerine çalışıyorduk. Biz bu kadar yoğun çalışırken adamın her sabahki mutluluğu bizi çok etkiledi, nedenini merak ettik. Kıskandık da biraz. Ve filmi çekmeye başladık.'” Metin karakteri dışında diğer olayların hepsinin kurmaca olduğunu da eklemeden geçmedi.
Diğer bir soru ise Selman Karaca’nın kim olduğuydu, çünkü film o kişiye adanmıştı. Nesimi Yetik’in üniversiteden arkadaşıymış. 2005 senesinde intihar ile hayatını sonlandırmış. Ve hep, bir gün film çekerse ona adayacağına dair bir söz vermiş. Sözünü gerçekleştirmiş yönetmen.
Ek olarak kısa bir sahnede rol alan Yetik, bunu yapmasının nedenini şöyle açıklıyor: “’Yıllar sonra dönüp baktığımda güzel bir anı olarak kalmasını istedim. Hatta bir önceki Annem Sinema Öğreniyor (kısa metraj) filmimde annem oynadı.”
Onur Ünlü’nün bu filme çok büyük katkılarının da olduğunu belirtiyor.
Unutmadan: Toz Ruhu, 21. Altın Koza Film Festivali’nde En iyi Film Ödülü, En İyi Sanat Yönetmeni ve En İyi Erkek Oyuncu ödülünü, 6.Malatya Film Festivali’nde En İyi Film ve Erkek Oyuncu ödülünü aldı.
lginizi çekebilir: SineMagger’dan En İyi Türk Filmleri
İlk yorumu siz yazın!