The Look of Silence: The Act of Killing'in Öteki Yüzü
The Act of Killing’in devamı niteliğindeki belgesel The Look of Silence, bugün çok yakınımızda olup bitenlere uzaktan bakıp anlama yönünde önemli bir film.
The Look Of Silence bu haftanın öne çıkan filmi, bu senenin ise en önemli belgeseli olarak vizyona giriyor. 1965 yılında Endonezya’da başlayan ve bir milyona yakın komünistin katledildiği dönemi anlatan film, The Act Of Killing adlı belgeselin devamı niteliğine sahip. Fakat ilk filmdeki kahramanlık (!) hikayesini anlatmak yerine bu sefer kurbanlar üzerinden ilerliyor.
Abisi katliamda korkunç şekilde öldürülen Adi’nin, bu katliamın bir parçası olan çete üyeleriyle tek tek yüzleşmesi üzerinden, röportaj-vari bir dille ilerleyen film yaşanan dehşeti gözler önüne seriyor. Abisinin ve yüzlerce kişi daha katili olan dindar “piyonlarla” yüzleşmesi sırasında bir pişmanlık ya da yaptıklarının vicdanlarında açtığı derin bir yara görmeye bekleyen Adi’nin karşılaştığı manzara ise bize tanıdık gelse de tanık olduğumuzdan (bana kalırsa) daha da korkutucu. Öyle ki yaptıklarını büyük gururla anlatan, kendilerini bir kahraman olarak gören, şeytanı topraklarından atmanın mutluluğunu yaşayan bu insanlar; kurbanlarının da insan olduğu gerçeğiyle yüzleşince eylemlerinden kaçmadan sorumluluğu başkasının üzerine atmayı tercih ediyor. Yaptıklarının yanlışlığını kabul etmeksizin devleti ve orduyu işaret eden bu insanlar, ne şartta olursa olsun yaptıklarını zevkle, şevkle, heyecanla ve de onurla anlatmaktan kaçınmıyor.
Bugünün dünyasına bakıldığına, alışık olmadığımızı sansak da bugünün sistemi ve işlenişi içinde birçok kez, birçok farklı yerde ve birçok farklı şekilde yaşanmış olan benzeri katliamlar, aslında bugün gelinen yanlış noktanın, kasıtlı yanlış yönlendirmelerin birer sonucu. Türkiye de bunları yaşadı, yaşıyor da. Fakat terzi ve sökük meselesinde olduğu üzere kendi yanlışlarını aynada göremeyen bizler için farklı toplumların yaşadıkları ve bizim yaşadıklarımız arasındaki benzerliklerin farkına varmak, bazı yanlışları düzeltmek için (umarım) geç kalmadığımızı hatırlatacaktır.
IMDb Puanı: 8.3/10
İlginizi çekebilir: İzlemeniz Gereken, Oscar Ödüllü Belgesel Filmler
İlk yorumu siz yazın!