240 Derece: Doğal Artizan Ekmeği Özleyenler İçin
Metin Haras ve Cem Melek, muhteşem artizan ekmeği tadabileceğiniz 240 Derece’nin kurucuları. Ataşehir ve Yeşilköy’de olmak üzere iki şubesi olan 240 Derece’de, yıllanmış ekşi mayası ve organik un kullanarak üretilen ekmekler gerçek anlamda dillere destan. Dünyada gittikçe yükselen dengeli beslenme bilincinin en önemli öğelerinden biri olan sağlıklı ekmeğin lezzetinin oldukça sade ve doğal yöntemlerden geçtiğini keşfeden, bunun üzerine 240 Derece’yi kurmaya karar veren Metin ve Cem’in hikayesini dinleyelim.
Metin ve Cem; nasıl ve ne zaman ekmek üzerine çalışmalara başladınız?
Biz aynı şirkette satış pazarlama sorumlusu olarak çalışıyorduk. Metin Amerika’da Gıda Pazarlama bölümünü bitirdi ve her zaman gıda sektörüne adım atma hayali vardı. 2014 yılının Nisan ayından sonra Türkiye’de eksikliğini hissettiğimiz gerçek ve doğal ekmek üzerine yoğunlaştık. Aylar boyu, Türkiye’deki sağlıklı beslenme eksikliğinden, aynı zamanda git gide artan bir organik yaşam ve dengeli beslenme bilincini, olabildiğince büyük kitlelere nasıl ulaştırabileceğimizi tartıştık ve kolları sıvadık.
Nerelerde, nasıl eğitimler aldınız?
Üniversitelerde değerli hocalarımızdan, konusunda uzman birçok beslenme uzmanından bilgiler aldık. Un ve ekmek üzerine gerek yurtiçinde, gerek yurtdışında eğitimler de aldık. Doğal ekmeğe büyük bir ciddiyet ile gereken saygı ve özeni gösteren İspanya ve Fransa gibi ülkelerde kurslara katıldık, eğitim ile sınırlı kalmayıp Türkçe ve yabancı dillerde yazılmış birçok ekmek ustalarının kitaplarını okuyarak bilgimize bilgi kattık.
Ekmeklerinin formülleri size mi ait?
İlgilendiğimiz pek çok formül oldu, bunların hepsini harmanlayarak kendi reçetelerimizi çıkardık. Yurtdışı eğitimlerimizin bize katkıları çok büyük oldu. Ekmek yapmanın ayrıca bir bilim olduğunu keşfettik.
Her ekşi maya onu besleyen ellerin karakterine ve lezzetine bürünür. 240 Derece ekmeklerimizin asıl lezzeti 240 Derece’nin yıllanmış ekşi mayasından gelir, her un da farklı karakterdedir. Hamurdan anlamaya başladığımızda hangi un çeşidiyle nasıl çalışılması gerektiğini, ne kadar suya veya tuza ihtiyacı olduğunu bilirsiniz.
240 Derece’nin dağıtım ağı nereleri kapsıyor/kapsayacak?
240 Derece olarak İstanbul’un birçok yerine kendi araçlarımızla ekmek dağıtımı yapıyoruz. Belirli uzaklıkta olan diğer bölgelerine ve şehir dışına ise kargo yoluyla ekmeklerimizi ulaştırıyoruz. İnternet sitemizden sipariş verildiği için hangi bölgelere kargo gönderimi olacağı, hangi bölgelere 240 Derece teslimatı olacağı sistem tarafından bilgilendirilir. Siparişleriniz 1 gün içerisinde adresinize teslim edilmektedir.
Ekmekler hangi koşullarda, ne kadar süre muhafaza edilebilir?
240 Derece ekmekleri oda koşullarında özel bezlerine sarılı olarak ya da kendi ambalajlarında 3 gün boyunca ilk günkü tazeliğini korur. 3. günden sonra dilimlenerek buzdolabında ağzı hava almayacak bir şekilde muhafaza edildiğinde uzun süre (15-30 gün) bayatlamaz.
Ekmek çesitlerinin yakıştığı tatlardan birkaç öneri verebilir misiniz?
Her ekmek farklı bir öğünle yenebiliyor, farklı bir öğüne yakışıyor. Birçok müşterimiz sabah kahvaltısı olarak zeytinli ekmeğimizle yapılmış çift kaşarlı tost yiyor. Hem gün boyu açlık hissetmediklerini, hem de çok lezzetli olduğunu söylüyorlar. Üzümlü cevizli ekmeğimizi rokfor peyniriyle çok yakıştırıyorlar, mutlaka tavsiye ediyoruz. Nispeten yeni olan yabanmersinli fındıklı ekmeğimizin kayısı reçeli ile çok yakıştığını bir tanıdığımız söyledikten sonra keşfettik. Çavdar ekmeği biraz ısıtıldığında, labne, taze soğan üzeri somon füme ile eşsiz bir lezzete dönüşüyor. Cevizli tam buğday ekmeği, ev yapımı domates salçası ve ekstra virgine zeytinyağ ile kendini buluyor adeta.
Kahvaltılık olarak hangi çeşitleri hangi lezzetler ile eşleştirerek tüketmemizi tavsiye ediyorsunuz?
Eğer yumurta ağırlıklı bir kahvaltı düşünüyorsanız çok tahıllı ekmeği tavsiye ediyoruz, tabi %100 Çavdar ve Tam Buğday ekmekleri de yakışıyor. Peynir çeşitlerini Zeytinli veya %100 Çavdar ekmekleriyle, reçel çeşitlerini %100 Tam Buğday ve Cevizli Tam Buğday ekmekleriyle, lor peyniri, brie veya krem peynirleri gibi az tuzlu peynirler ile Yabanmersinli Fındıklı ve Üzümlü Cevizli ekmeklerimizi tavsiye ediyoruz.
Ekmeklerinizi nasıl bir fırında pişiriyorsunuz?
Ekmeklerimiz taş tabanlı fırında, buharlı ortamda ve 240 derece sıcaklıkta pişiyor. Kabuğu tok bir ses çıkarana kadar yaklaşık 40-45 dakika boyunca pişiyor. Ekmeğin piştiğini aynı karpuz seçer gibi kabuğuna vurarak anlayabilirsiniz. Ekşi mayalı ekmekler yüksek derecelerde pişirilir çünkü su oranları yüksektir.
Bunun dışında ekmekleriniz hakkında eklemek istedikleriniz bilgileri alabilir miyiz?
Amacımız farklı damak zevklerine hitap ederek, farklı ekmekler yapmak, eskisi gibi mis kokulu, büyükannelerimizin lezzetli ve daha sağlıklı, daha sevgi dolu ekmeklerini sizlere sunmak. Doğal yollarla geliştirdiğimiz ekşi mayalı ekmeklerimiz hiçbir ticari katkı maddesi içermemekte. Tamamen özel olarak taş değirmende öğütülmüş, tüm besin değerleri üzerinde, taze %100 tam buğday ve tam çavdar unu; rafine olmamış doğal tuz kristallerinin daha da lezzet kattığı ekmeklerimizi tamamen hijyenik bir ortamda üretiyoruz. Bu ekmekler doğal olmanın ötesinde sağlığımız için de çok önemli. “Metabolizmamız için gerekli, probiyotik bakteriler ile fermente olan yani mayalanan hamurdan yapılan ekmek diğer sıradan ekmekler gibi kilo aldırmaz. İçerdiği kepek, vitamin, mineral ve proteinler açısından zengin ve çok değerli bir lif kaynağı olup vücuttaki ensülini dengeler, daha az tüketilir ve iki dilimi bile sizi tüm gün boyu tok tutar. Çocuklarımız, bebeklerimiz için çok besleyici eşsiz bir B vitamini kaynağıdır.
Teşekkürler!
240 Derece Ataşehir Şubesi Adres: K.Bakkalköy Mah. Ağa Sokak 13A Ataşehir/İstanbul
240 Derece Yeşilköy Şubesi Adres: Yeşilköy Mah. İstasyon Cad. 9 A Bakırköy/İstanbul
İlginizi çekebilir: Nurdan Gündoğdu’dan “İstanbul’da Artizan Ekmek Alabileceğiniz 7 Yer”
İlk yorumu siz yazın!