Selanik Sokak Sanatı Festivali'nden Notlar
Selanik – Thessaloniki, Yunanistan’ın ikinci büyük şehri. Geçmişi antik Yunan ve öncesine dayanan, tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış, eğlenceli bir Ege şehri. Geceleri hareketli, bol müzikli sokakları ile geç saatlere kadar devam eden eğlenceleri şehri çok sevmek için bir neden.
SAF 2016 (Street Art Festival) için gittiğimiz ve 3 gün kaldığımız şehirde merkez, ano poli (eski şehir) ve Halkidiki‘ye zaman ayırarak bol bol gezme, görme şansı yakaladık. Gece tanıştığımız Makedonyalı arkadaşlarımız ile şehir dışında plajlara gitme şansımız oldu. Güzel anılar ile turumuzu tamamladık ve döndük.
Şehirde toplam 29 adet müze ve kültür merkezi var. State Museum of Contemporary Art hem limanda hem de limanın sol tarafında 2 büyük koleksiyonu sergiliyor. Aynı zamanda Macedonian Museum of Contemporary Art oldukça etkileyici bir çağdaş sanat koleksiyonuna sahip. Yine limanda fotoğraf müzesi ve çevresinde çeşitli sanat içerikli müzeler mevcut. Uzun sahil kenarında, Ladadika‘da ve ara sokaklarda oldukça keyifli kafeler, bol mezeli müzikli eğlence mekanları mevcut.
Sahilde önünde en çok fotoğraf çektirilen şemsiyeler 1997 yılında George Zongolopoulos tarafından yerleştirilmiş. Bu ünlü şemsiyeli yerleştirmenin bir diğeri ise çağdaş sanat müzesinin önünde bulunuyor.
Bitpazarı bölgesi akşam çok hareketli, masalar sokaklarda kuruluyor ve müzik eşliğinde eğlenceli yemekler yeniyor. Gündüz ise eski eşyaların satıldığı minik standlar kuruluyor. Çevrede çeşitli ikinci el eşya ve antika dükkanları mevcut.
Şehirde bol bol graffiti görmeniz mümkün. Aynı zamanda son birkaç yıldır yapılan sokak sanatı festivalleri sayesinde daha büyük ölçekli resimleri şehirde görmek mümkün. Cape Town’dan tanıdığım Daleast ve eşi faith47’nin çalışmasını görünce çok şaşırdım. Şehrin dışında da oldukça büyük ölçekli çalışmalar mevcut. SAF 2016’da ise 30’a yakın sokak sanatçısı kendisine verilen alanda çalışıyorlardı. Sokak sanatını sadece mural ve graffiti ile sınırlamayan festivalde rap, hip hop atölyeleri, dans atölyeleri, bisiklet modifikasyonu ve tasarımı atölyeleri aynı zamanda bu sokak sanatçılarına destek için sanatçıların edisyon olarak çizdiği A3 boyutunda resimleri mevcuttu. Akşam 5’ten itibaren canlı müzik, konser ve çeşitli performanslar ile festival 3 gün boyunca devam etti.
Neler Yapın?
_Bir şekilde mutlaka şehre yakın bir plaja gidin.
_Sokak sanatı turu planlayın.
_Eski şehri gezmeye kaleden başlayıp sokakları, eski evlerin olduğu taşlı yollardan aşağı inerek keşfedin ve mutlaka Ouzeri Tsinari‘ye gidin. 5-6 meyhane, kafenin olduğu çınaraltı çok keyifli bir alan.
_Çağdaş sanat içerikli müzelere mutlaka gidin. Limanda yer alan galeriden harita edinip, diğer müzelerin yerlerini kolayca bulabilirsiniz.
_Gece hayatı çok keyifli. Barlar 2’den sonra yavaş yavaş dolmaya başlıyor en dolu zamanları 4 gibi ve sabah 7’ye kadar açık.
Macedonian Museum of Contemporary Art dediğin gibi etkileyici bir çağdaş sanat koleksiyonuna sahip olabilir ama açıkçası bu koleksiyonun ziyaretçileri etkilememesi için ellerinden geleni yapmışlar. Hayatımda gezdiğim en kötü düzenlenmiş, en kötü etiketlenmiş, en kötü sunulmuş müzeydi. Kurşun kalemle kağıda yazılıp duvara bantla yapıştırılmış eser isimleri, bilet alınacak yeri bile doğru düzgün okla gösterememiş yönlendirmeler, ziyarete açık olmasına rağmen ışık yanmayan ıssız galeriler, eserlerin arasında duvara dayanmış viledalar... Şimdi bile tüylerim diken diken oldu.
Gözüme çarpmadı söylediklerin. Biraz bakımsız olduğu doğru ama kaldığımız 1 saat boyunca başka hiç ziyaretçi yoktu.