Şehir Merkezine Ne Kadar Uzaklıktayız?: Bring Your Art II
Bring Your Art’ın ikinci ana etkinliği olan “Şehir merkezine ne kadar uzaklıktayım?” performans, video art, yerleştirme ve resim disiplinlerinin bir arada görülebileceği bir gece etkinliği. Küratörlüğünü Ayça Ceylan’ın üstlendiği etkinlikte 13 sanatçı açık çağrı sonucu belirlenmişti. Sanatçılar; Evrim Artut, Ahmet Rüstem Ekici, Özge Enginöz, Tunç Gençer, Emrah Gökdemir, Genco Gülan, Esra Esra Kalk, Deniz M. Örnek, Ceren Saner, Ali Sarugan, Ergin Soyal, Eflatun Tatlısu ve Özlem Ünlü. 19 Kasım’da 19:30-23:59 arasında Setüstü / Kabataş’ta gerçekleşen etkinlikte sanatçılar arzu mekanizmaları, merkezileşme, kamusal alan, bellek, periferi, cinsellik ve persona kavramları üzerinden temayla eşleşen üretimlerini sergilediler.
BRING YOUR ART, basın bülteninde açıklandığı gibi birçok disiplinden sanatçının katıldığı, galerilerin steril ortamlarından uzak, ev ortamında bir sergi olduğu için özel ve gerçekçi bir deneyimdi. Genco Gülan çok uzaklarda olduğu için geceye skype bağlantısıyla katıldı ve küçük bir performans sergiledi.
Özlem Ünlü katılımcılarla, “Erotik Alfabe” serisi ile oluşturduğu magnetlerini kullanarak kelime oyunu tarzında bir performans sergiledi. Eflatun Tatlısu‘nun performatif çizimini maalesef ilgi ve kalabalıktan dolayı yakınlardan izleyemedim ama başlangıcı ve sonucuna tanık olabildim. Çalışmaları ve gündelik hayatları tarzlarına oldukça yansıyan sanatçılar vardır. Eflatun onlardan biri, özel bir ruh. Gülümsemesinde bile bir derinlik var, el yapımı takıları da en az çizimleri kadar dikkat çekici.
Ergin Soyal‘ın aslında bir video çalışması olan “Teferruat Provası“ yerleştirme olarak sunuldu. Video çalışmasında yer alan labirent akvaryum, içinde labirentte dolanan ve gitgide dibe batan bir balık ve arkasında akmakta olan bir hayat, şehir vardı. Akvaryumun tam cam önüne yerleştirilmesi ile aslında izleyici olarak bizi de içine hapsetti bu çalışma. Arkada akan şehir, hareket halinde vapurlar, insanlar, trafik… Sıkıştığımız, sıkıştırıldığımız hayata ve alanlara ait etkileyici bir çalışmaydı bence.
Esra Kalk Kalk‘ın “iz34 bir apartman kolajı” ile apartmana yayılan sergi dikey hat üzerinde de izleyici ile buluştu asansöre yerleştirilmesi ile. Tek bir çalışmanın sıkıştığımız asansörü ve apartmanı keyifle deneyimlemenin çalışmasıydı bu benim için.
Ceren Saner‘in “In Between” çalışması mahremiyeti olan bir anın hatta anların fotoğraf kareleriydi. Bulanık, su gibi akışkan yüzeyleri gördüğümüz fotoğraflar mavi ışık altında banyoda sergilendi. Çalışmalarını görmek için banyoya yine çalışmasının içinden geçerek girebiliyordu izleyici.
Özge Enginöz‘ün video kolajları yine gizemli bir yolculuğa çıkarıyordu izleyiciyi karanlık mekanda. Özge ile bu arada 3. beraber sergimiz, bu tesadüfler beni çok sevindiriyor 🙂
Deniz Örnek‘in her açıdan farklı görünen, okunan, algılanan çalışması izleyici ile arasında uzun bir bağ kuruyordu. Ali Sarugan‘ın hemen girişte yer alan çalışması “parti” kavramına güzel bir göndermeydi. Zaten çalışmasının ismi ““senin partide olmaman, partideki kimsenin s**inde değildir!”.
Ben “Kentsel” isimli yerleştirmem ile yer aldım bu sergide. Şehir merkezine sergi mekanı ile aynı uzaklıkta bir başka balkondan çektiğim fotoğrafları belki de manzaraları hiç uyuşmayacak diğer balkonda keyifle sergiledim. Video çalışmam ve fotoğrafları bu linkten izleyebilirsiniz.
Emrah Gökdemir “Ata’yla Akşama Doğru“, performans belgesi sanatçının tuttuğu, notlar aldığı defterler ve cümleler ile bizi ilkokul yıllarımıza götürüyor. Tunç Gencer “Buz Mavisi ” isimli animasyonu ile sürreal gibi algılanabilecek şok edici anlara yolculuğa çıkarıyor izleyiciyi.
BRING YOUR ART, bir gecelik bir etkinlikti, oldu ve bitti. Kaçıranlar bence çok şey kaybetti çünkü galeri ortamı dışında çok fazla etkinliğin olmadığı İstanbul’da sanat ile ilgilenen insanlar ile kaynaşmak için önemli bir etkinlikti. Çok samimi bir gönüllüler ekibi vardı her şeyden önce… Hepimizin çalışmalarına ve organizasyonun her şeyine koşturdular. Videolar çektiler sanatçıları tanıtan, sosyal medya işleri ile uğraştılar. Umutsuzluklarla dolu gündemimizde mekanlarını sanat için açan Özgür Paksoy, Ayça Ceylan ve Pınar Derin Gencer’e ve tüm gönüllülere teşekkürler. Böyle bir dönemde kabuğa çekilmek yerine sanat dediler ve farklı, deneysel bir etkinlik sundular.
“Bring Your Art, İstanbul merkezli bir deneyim aktarım alanıdır. İzleyen ve izlenilen arasındaki ilişkilenme hallerinden yola çıkar; her türlü sanat disiplininin kendine yer bulabilmesini hedefler. Ayça Ceylan, Derin Gencer ve Özgür Paksoy tarafından kurulmuştur.” Etkinliklerini facebook sayfalarından takip edebilirsiniz.
İlk yorumu siz yazın!