Mutlaka Keşfedin: İstanbul'un 10 Antika ve Bit Pazarı
Büyük mağazalarda, alışveriş merkezlerinde yapılan alışverişe alışmış ya da online alışveriş sitelerinin sağladığı imkanlarla hayatımız hızlanmış ve kolaylaşmış olsa da, sokakta kurulan pazarlardan alışveriş yapmanın yeri ve tadı her zaman ayrı! Hâlâ, her hafta binlerce insanın akın ettiği İstanbul’un 10 bit pazarı sizin için yazıda bir arada.
İşte İstanbul’un farklı semtlerinde, farklı günlerde uğrayabileceğiniz bit pazarları ve antika pazarlarından seçtiklerimiz:
İstanbul’un Bit ve Antika Pazarları
Bomonti Antika Pazarı Konum
İstanbul’da bit pazarlarından çıkmayanların, eskiye özlemi hiç dinmeyenlerin ve aradığını bile bilmediği şeyleri bulmanın sevincini tatmak isteyenlerin adresi uzun bir süredir bu pazar, Bomonti Antika Pazarı. Feriköy Organik Pazarı’yla aynı yerde, pazar günleri kurulan bit pazarı, zamanda yolculuk vadediyor. Eski plaklardan antika kılıçlara, eski teleskoplardan saatler yüzlerce antika eşya bulabileceğiniz Bomonti Antika Pazarı’nı mutlaka ziyaret edin. Pazarı gezdikten sonra acıkırsanız Bomontiada‘nın keyifli mekanlarına veya Batard İstanbul‘a uğrayın; muhteşem bir gün geçirmeye hazır olun!
Dolapdere Bit Pazarı Konum
İstanbul’da bit pazarı nerede kuruluyor diye merak edenler için bir adres daha var sırada: özellikle, Bomonti Antika Pazarı’nın yüksek fiyatlarından yorulanlar için, Dolapdere Bit Pazarı. Bugünlerde sanat ortamının yavaş yavaş kaydığı Dolapdere’de pazar sabahının erken saatlerinde Feylesof Sokak’ta kurulan pazar, elden çıkarılmış mutfak eşyalarından antika tablolara dek her şeyi bulabileceğiniz, sürprizlerle dolu bir yer. Burası da İstanbul’un sayılı bit pazarlarından, bizce uğranmalı!
Küçükpazar, Eminönü Bit Pazarı Konum
Son zamanlarda kapsamı ve büyüklüğü azalan bir pazar olduğunu düşünsek de gerek tarihi yarımadanın (başta Süleymaniye Camii olmak üzere) güzelliklerine, gerek Balat’ın gün geçtikçe canlanan sokaklarına olan yakınlığıyla bizim için daima cazip bir seçenek olan Küçükpazar Bit Pazarı, cumartesi sabahının erken saatlerinde kuruluyor. Malum, erken kalkan yol alır, o yüzden ne kadar yollara düşerseniz, bulacağınız eski eşyaların o kadar iyi korunmuş ve kaliteli olacağı aklınızda olsun. Unutmayın, İstanbul’daki antika ve bit pazarları şehri daha iyi keşfetmenizi de sağlıyor.
Horhor Antikacılar Çarşısı (Aksaray) Konum
Listemizdeki diğer pazarlar bir yana, Horhor Antikacılar Çarşısı, adı üzerinde; bir pazar değil, her gün rahatlıkla ulaşabileceğiniz bir çarşı. Onyıllardır İstanbul’u anlatan çeşitli yazarların satırlarında adı geçiyor; günümüzde dönem filmleri, diziler ya da reklam filmleri için kiralanan antika eşyaların da yuvası aynı zamanda. Bildiğim kadarıyla, Horhor Antikaçılar Çarşısı’nda 200’den fazla dükkan ve tezgah var!
İstanbul’un Semt Pazarları
Antika ve bit pazarlarını bitirdiyseniz, sıra İstanbul semt pazarlarında! İşte Feriköy’den Ulus’a tek tek gezdiğimiz, birbirinden doğal ve organik ürünler bulabileceğiniz semt pazarları:
Feriköy Organik Pazarı Konum
Cumartesi günleri kurulan Feriköy Organik Pazarı, İstanbul’un dört bir yanından kalkıp sağlıklı beslenmek üzere alışveriş yapmaya gelenlerle dolup taşıyor hafta sonunun ilk saatlerinde. Türlü türlü yeşillik, otlar, sebzeler, meyvelerden seçip bir haftalık sebze-meyve ihtiyacınızı karşılayın ve bir hafta sonraki cumartesi gününe kadar sağlıklı sağlıklı beslenin. Ama hemen ertesi gün antika pazarı için tekrar aynı noktaya uğramayı atlamayın!
Kastamonu Pazarı (Kasımpaşa) Konum
Sağlıklı beslenmek demenin yalnızca organik ürünlerle değil, doğal ortamında yetişen yerel ürünlerle de mümkün olduğunu biliyorsanız, bu pazarı da mutlaka not edin. Bir diğer adı Tarihi İnebolu Pazarı olan Kastamonu Pazarı’na, adı üzerinde, tüm ürünler her hafta taze olarak İnebolu, Kastamonu’ndan geliyor. Turşu, reçel, bal, yumurta, mantar, taş fırın ekmeği, tereyağı, salça, erişte, kete ve çok daha fazlasını Kasımpaşa’da pazar sabahları kurulan bu pazarda bulabilirsiniz.
Yeşilköy Pazarı Konum
Geldik İstanbul’un en meşhur pazarlarından birine. Şehrin merkezine uzak olsa da, Yeşilköy Pazarı’nın alametifarikası çeşit açısından sahip olduğu bolluk. Taksim’den dolmuşlarla ya da Bakırköy’den minibüslerle rahatça ulaşabileceğiniz pazar, İstanbul’un “sosyete pazarı” olarak bilinen pazarlarından yalnızca biri. Bunun nedeni oldukça ucuza bulacağınız, kimi ihraç fazlası ve orijinal, kimisi imitasyon “marka” kıyafet ve çantalar. Diğer yandan her pazarda olduğu gibi tabii ki türlü yiyecek, bakliyat, ev eşyası ve kıyafet de uygun fiyatlara sahip.
Ulus Sosyete Pazarı Konum
İstanbul’da birçok “sosyete pazarı” bulunsa da aslı gerçekten bu olmalı! Adı Ulus olsa da, birkaç yıldır Ortaköy’de, Dereboyu Caddesi’nde kurulan pazarda son moda kıyafetleri uygun fiyatlara bulmanız mümkün. Dahası, bu pazar hiçbir pazara benzemiyor çünkü hizmette sınır tanımıyor: soyunma kabinleri, mobil tuvaletler, Akmerkez ve metrobüse ring seferler ve hatta vale servisi!
Fatih Çarşamba Pazarı Konum
Adı üzerinde, Fatih’te ve çarşamba günleri kurulan bu pazarın asıl hedef kitlesi el işlerine ve el dokumalarına meraklı olanlar. Rengarenk kumaşlar, türlü iplikler, dikiş malzemeleri, havlu ve örtüler, danteller, yünler ve daha fazlasını bulabileceğiniz pazardan kendi kreasyonunuzu yaratmak üzere malzeme ve ilhamla ayrılacağınız kesin!
İlginizi çekebilir: Deniz Yılmaz’dan “Sirkeci’den Çukurcuma’ya Saklı Kalmış Dükkanlar”
İlk yorumu siz yazın!