Osmanlı ve Türk Müziğini cazla harmanladığı eserleriyle tanıdığımız besteci, multi-enstrümantalist Mehmet Ali Sanlıkol’un yeni albümü A Gentleman of Istanbul, bu ayın başında tüm dijital platformlarda yayınlandı. Sanlıkol, bu albümde perküsyoncu George Lernis ile beraber 17. yüzyılda yaşamış ünlü Osmanlı gezgini Evliya Çelebi’nin peşinden gidiyor.

Boston’da yaşayan Türk müzisyen, besteci, multi-enstrümantalist Mehmet Ali Sanlıkol, yeni albümü A Gentleman of Istanbul’u A Far Cry etiketiyle yayınladı. Sanlıkol bu albümde eserleri seslendiriyor, piyano, ud ve ney çalıyor. Perküsyoncu George Lernis’in eşlik ettiği albümde ikili, Türk Müziği, Batı Klasik Müziği ve cazla harmanlanan bir senfoniye imza atıyor. A Gentleman of Istanbul, 17. yüzyılda yaşamış olan dünyaca ünlü Osmanlı gezgini Evliya Çelebi’nin kozmopolit kimliğini, İslam’ın zengin tarihini ve kültürel çeşitliliğini yansıtıyor.

Mehmet Ali Sanlıkol, Türk Müziği için gerçekten çok mühim bir isim. Kendisiyle tanışmam 2014 yıllarına dayanıyor. Dreams and Prayers projesiyle Grammy’de finale kalmıştı ve bunun üzerine kendisiyle bir röportaj yapmıştık. O günden bugüne kadar da çeşitli vesilelerle bir araya geldik, irtibatı koparmadık. Sanlıkol’un imza attığı her müzik projesi bir öncekinden daha heyecan uyandırıcı. Dinleyici olarak bir sonraki projesini merakla bekliyorsunuz.

A Gentleman of Istanbul da bu beklentileri karşılayan hatta aşan bir albüm. The Clocks and Bells of Vienna allegrosuyla başlayan senfoni, The Death of Kaya Sultan caz baladıyla devam ediyor. The Vegetarian Dervishes semaisi ve ardından gelen Alexander The Great adlı Devr-i Kebir ile senfoni sona eriyor. İnsanı gerçekliğin dünyasından koparıp düşler aleminde gezdiren bu muazzam senfoni 35 dakika sürüyor. Bu seferin çıkış biletine buradan ulaşabilirsiniz.

Mehmet Ali Sanlıkol

Boston’da yaşayan Sanlıkol, kurduğu Dünya Kültür Sanat Vakfı ile Türk kültür ve mirasını temsil ediyor ve tüm dünyayla büyük bir hazla paylaşıyor. New England Konservatuarı’nda profesörlük yapan sanatçı, Amerikalı caz öğrencilerine dersler veriyor. Sanlıkol’un bestelerinin özgün bir tarza sahip olmasının en büyük sebebi geleneksel müzikleri özümsemiş olması. Birden fazla müzikal geleneğe hakim olan Sanlıkol, okulda gençleri de bu vizyonla eğitiyor. Çünkü ona göre farklı lisanlar bilmek insanı nasıl geliştirirse müzikal gelenekler bakımından zengin olmak da öyle. Türk müziğini cazla harmanlamak Sanlıkol’un icadı olmasa da onu bu diğer füzyoncu müzisyenlerden ayıran en büyük özellik kaba zurna, ney, kös ve kudüm (nekkare) gibi enstrümanları solist olarak değil de orkestranın bir üyesi gibi kullanması.

Geçmişteki çalışmalarına göz atarsak: Sanlıkol, 2016’da yayınladığı Resolution albümünde New Orleans cazıyla çiftetelliyi birleştirmişti, Carnegie Hall’den aldığı siparişle Bektaşi Dervişi Edip Harabi’nin gazelini kullanarak Harabat/ The Intoxicated eseri bestelemişti. American Composers Orchestra’nın icra ettiği eserde ise da udu ve sesiyle yer almıştı. Türk müziği usulleri ve buselik makamının hakim olduğu eseri buradan dinleyebilirsiniz. Sanlıkol, onlarca senedir Amerika’da adeta bir kültür elçisi gibi çalışıyor. Gece gündüz demeden kültür mirasımızı en iyi şekilde temsil ediyor.

Kapak Fotoğrafı: A Gentleman of Istanbul

İlginizi çekebilir: Gürkan Sonat’tan Altın Gün