Türkiye'den Sanatçılar: Ahmet Güneştekin ve Ölümsüzlük Odası
2013’ten bu yana Londra merkezli önemli uluslararası galerilerden Marlborough Gallery’nin sanatçıları arasında yer alan Ahmet Güneştekin, geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşen Contemporary Istanbul 2018 çağdaş sanat fuarındaki Ölümsüzlük Odası adlı yerleştirmesiyle dikkat çekti. Gelin, sanatçıyı daha yakından tanıyalım.
Ahmet Güneştekin Kimdir?
1966‘da Batman‘daki Garzan işçi kampında dünyaya gelen Ahmet Güneştekin, sanat eğitimi almadan, kendi kendi eğitmiş bir sanatçı olarak bugün Türkiye’nin uluslararası başarıya sahip isimlerinden biri. Güneştekin’in sanatı, başta Anadolu, Mezopotamya ve Osmanlı kültürleri olmak üzere halk öyküleri, mitolojiler ve efsanelerle besleniyor. Kaligrafiden dokumaya farklı teknikleri de kullanan, detaylara ve geometriye büyük önem veren sanatçı aynı zamanda Türkiye’de sanata yoğunlaşan ilk belgesel olan TRT belgeseli Güneşin İzinde‘nin de yapımcısı. 2013’ten beri, Londra ve New York’ta bulunan Marlborough Gallery tarafından temsil edilen ve bu sayede dünyanın birçok sanat başkentinde sergilenme fırsatı bulan sanatçı, son günlerde Contemporary Istanbul 2018’deki Ölümsüzlük Odası yerleştirmesiyle gündemde.
Ahmet Güneştekin’in Önemli Sergileri
Venedik Bienali
55. Venedik Bienali‘ne paralel sergilerden olan Momentum of Memory (Belleğin İvmesi), 2013 yılında Marlborough Gallery’nin sanatçıları arasına katılan Ahmet Güneştekin’in ilk uluslararası solo sergisi olmuştu. Sanatçıya uluslararası bilinirliği için büyük bir ivme kazandıran bu sergi, ünlü küratör ve sanat eleştirmeni Massimiliano Gioni tarafından bienalin en iyi 10 sergisinden biri olarak işaret edilince, Güneştekin ve bienaldeki sergisi bir anda dünyadaki birçok sanat yayınında yer almıştı.
Ahmet Güneştekin, 2015’te Milion Taşı sergisiyle 56.Venedik Bienali için şehre geri döndü. Santa Maria della Pieta kilisesine kurulan sergide yer alan sekiz işten biri, Sultanahmet Meydanı’ndaki Bizans eseri Milion Taşı’ndan esinlenen ve sergiye adını veren heykeldi. Sergide yer alan bir başka heykel, dev KONSTANTİNİYYE yazısı ise serginin Venedik’teki başarısının ardından Türkiye’de özellikle muhafazakar kesimin tepkileriyle karşılaştı. İstanbul’daki bir alışveriş merkezi önüne yerleştirilen heykel, tepki ve saldırılar karşısında yaklaşık 5 saat içerisinde kaldırıldı.
Contemporary Istanbul
2010’ların başından beri düzenli olarak Contemporary Istanbul çağdaş sanat fuarında temsil edilen sanatçı, her geçen yıl daha çok ilgi gören eserleriyle daha da göz öününde oluyor. Daima Contemporary Istanbul’un yıldızları ve en etkileyici işlerinde imzası olan sanatçıları arasında yer alan Güneştekin, bugüne kadar fuarda Galeri Baraz (2010-2011), Mim Art Gallery (2012) ve halen kendisini temsil eden Marlborough Gallery (2014-…) işbirlikleriyle karşımıza çıktı. Özellikle farklı yıllardan hatırlayabileceğiniz, aynaların kullanıldığı Kostantiniyye serisi ve Contemporary Istanbul 2016’nın ilgi gören işlerinden Ölümsüzlüğe Yolculuk‘u hatırlayacaksınız.
Contemporary İstanbul 2018: Ölümsüzlük Odası
Marlborough Gallery, Contemporary Istanbul 2018‘e de Ahmet Güneştekin‘in büyük ölçekli bir yerleştirmesiyle katılıyor. Sanatçı, Ölümsüzlük Odası başlıklı eserin ilham kaynağı olarak 4000 yıllık Babil şiirinde, ölümsüzlüğün sırrını öğrenmek için dünyanın sonuna doğru yolculuğa çıkan Gılgamış‘ı ve 2004’te gün yüzüne çıkan (ve bu yıl UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen) Göbeklitepe buluntularını gösteriyor. Karmaşık formları, canlı renkleri ve büyük emek harcanmış etkileyici detaylarıyla Ölümsüzlük Odası, eminiz sizin de Contemporary Istanbul 2018’deki en beğendiğiniz işlerden olacak.
İlginizi çekebilir: Göbeklitepe UNESCO Dünya Mirası Listesinde
İlk yorumu siz yazın!