Resim ve Heykel Müzeleri Derneği ve Akbank Sanat’ın çağdaş sanat alanındaki gelişmeleri teşvik etmek ve genç sanatçılara destek olmak amacıyla uzun yıllardır iş birliği içerisinde düzenlediği yarışma ve sergi bu yıl da meyvesini verdi: 42. Günümüz Sanatçıları Ödülü Sergisi, 5 Haziran’da Beyoğlu’ndaki Akbank Sanat’ta kapılarını açtı. Sergiyi 31 Temmuz’a dek ziyaret edebilir, ülkemizdeki çağdaş sanat üretiminin geleceğine dair umudunuzu yeşertebilirsiniz.

40 yaşın altındaki; resim, heykel, fotoğraf, video, baskı, grafik tasarım, görsel iletişim tasarımı, animasyon, cam, seramik, geleneksel sanatlar, fen edebiyat fakültelerine bağlı birimler, sanat yönetimi, mimarlık, mühendislik, sosyal bilimler, sahne sanatları ile müzik ve ses alanlarında tahsil yapmış lisans, yüksek lisans, doktora öğrencileri ve mezunlarının katılımına açık olan yarışmaya bu yıl yine 1000’in üzerinde genç sanatçı başvurmuş. Sanatçı Kerem Ozan Bayraktar, Akbank Sanat müdürü Derya Bigalı, küratör ve yazar Tuçe Erel, Resim ve Heykel Müzeleri Derneği başkan yardımcısı Gönül Nuhoğlu ve küratör ve yazar Aslı Seven’den oluşan jürinin seçtiği 22 sanatçının işleri ise sergide yer almaya hak kazanmış.

Sıla Sevcan Örün, Revive

Esinini ilk kez 1980’li yıllarda bilişim teknolojileri alanında beliren futureproof / gelecek-geçirmez teriminden alan açık çağrının odağı, günümüzde toplumsal hayatın sağlıktan finansa, kurumsal iletişimden bilişime ve iklim değişikliğine uzanan tüm alanlarında geleceği senaryolaştırarak ve prova yöntemleriyle canlandırarak kontrol altına alma, geleceğe dirençli, gelecek geçirmez bir gerçeklik üretme pratikleri.

Hamide Çelik, Bağlantı (detay)

Başvurularını bu terimden yola çıkarak ürettikleri eserlerle yapan sanatçılardan sergiye seçilenler Büşra Aydagün, Hamide Çelik, Beyza Durhan, Nejbir Erkol, Seda Gecü, Ekin Göre, Güler Güçlü, Serenay Gülyağcı, Kıvılcım Sir Güngörün, Akın Güreş, Tekin Karakuş, Ekin Keser, Ecem Dilan Köse, Sıla Sevcan Örün, Nazan Özaras, Yusuf Özcan, Anı Ekin Özdemir, Baran Efe Öztürk, Edanur Sabuncu, Berk Şenol, Can Yıldırım ve Damla Yücebaş olmuş. Sergide sizi baskı, dokuma, fotoğraf, kolaj, resim, tekstil, video, yerleştirme gibi farklı teknikler ve medyumlarla üretilmiş işler yer alıyor. Sergide kablolardan dokunmuş bir halının ilmeklerini ya da telveyle yapılmış bir resmin desenlerini inceleyebiliyor, modern dijital yaşamın doğanın organik yapısıyla oluşturduğu tezatlar üzerine düşünebiliyor, değişimi ve geleceği farklı imgeler üzerinden yorumlayabiliyorsunuz.

Akın Güreş, Parıltı (detay)

Küratör Aslı Seven, “Geleceği risk yönetim tekniklerinden kurtarıp kolektif bir hayal gücünün alanına; bilinmeyeni ve beklenmeyeni kucaklayabilen ortak mitolojilerin alanına nasıl yeniden çekeriz?” diye soruyor ve ekliyor: “En uç kurmaca senaryoların provaları ile en gündelik detaylarına dek riskten muaf tutulmaya çalışılan bir gelecek, hiç gelecek midir? yoksa hiç gelmeyecek midir?

Büşra Aydagün, Çaçala (performans)

Sergiye geçtiğimiz haftalarda bir söyleşi ve performansın da eşlik ettiğini hatırlatalım. 6 Haziran’daki Akbank 42. Günümüze Sanatçıları Ödülü Sergisi Sanatçı Konuşmaları söyleşisinde, katılımcı sanatçılardan Büşra Aydagün, Beyza Durhan, Seda Gecü, Kıvılcım S. Güngörün, Yusuf Özcan ve Can Yıldırım eserlerinin üretim süreçlerini Aslı Seven ve Kerem Ozan Bayraktar’ın moderatörlüğünde paylaştı. Sanatçılardan Büşra Aydagün’ün “Çaçala” adlı performansı ise 6 ve 8 Haziran tarihlerinde Akbank Sanat’ta gerçekleşti.

Sergi ile ilgili detaylı bilgi almak için tıklayın.