20. Akbank Kısa Film Festivali: Kime Göre Kısa?
74 ülkeden toplam 2.421 kısa filmin başvurduğu Akbank Kısa Film Festivali kapsamında, 41 ülkeden 96 kısa ve 2 uzun metraj film 25 Mart – 4 Nisan tarihleri arasında hem Akbank Sanat binasında hem Moda Sahnesi’nde hem de filmonline.akbanksanat.com internet adresi üzerinden çevrim içi olarak izleyiciyle buluşuyor. Bu yıl 20. yaşını kutlayan festival, kısa film gösterimlerine ek olarak atölye çalışmaları ve söyleşileriyle bize her zamanki gibi dolu dolu bir program sunuyor. “Sen ne hissediyorsan o an ya uzar ya kısalır zaman.” diyerek ve “Kime göre kısa?” diye sorarak kısa filmleri seyircisiyle buluşturacak festivalin tüm etkinlikleri ücretsiz olarak gerçekleşiyor. Gelecekte adını ezbere bileceğimiz o yönetmenleri kariyerlerinin başından itibaren takibe almak, yüzlerce hikâyeyi birkaç güne sığdırmak ve en önemlisi sinemaya doymak için siz de perde ya da ekran karşısında yerinizi alın!
Akbank Kısa Film Festivali, Türkiye’deki sinefillerin kısa filmlerle buluştuğu sayılı etkinlikten biri. Üstelik pandemi döneminde dahi sekteye uğramadı ve bu yıl on dokuzuncu yaşını kutluyor. Festival, kısa film takipçilerine ulusal ve uluslararası bölümlerde ve tematik seçkilerde yer verdiği onlarca seçenek sunuyor. Onlarca film; onlarca hikaye, onlarca dünya demek. Kaldı ki festival, sadece kısa film izlemek için değil, kısa film üretimini teşvik etmek için de oldukça önemli. Geçtiğimiz yıllar boyunca gelişen ve film yapmayı kolaylaştıran teknolojilerin etkisi ve kısa film festivalleri ya da yarışmalarının teşviğiyle, Türkiye’deki kısa film üretiminde gözle görülür bir artış var. Bugün uzun metrajlı filmleriyle hem Türkiye’de hem de uluslararası festivallerde alkışlanan, yeni filmlerini merakla beklediğimiz Belma Baş, Tolga Karaçelik, Mehmet Can Mertoğlu, Kaan Müjdeci ve Rezan Yeşilbaş gibi yönetmenler, yıllar önce kısa filmleriyle Akbank Kısa Film Festivali‘nde yer almıştı. Bu da demek oluyor ki, önümüzdeki yıllarda adını çok daha sık duymaya başlayacağımız birçok yönetmenin ilk durağı, muhtemelen bu yılki festival olacak.
Dünyanın dört bir yanından 2400’ü aşkın filmin başvurduğu 20. Akbank Kısa Film Festivali’nin programında, 74 ülkeden 96 kısa ve 2 uzun metrajlı film yer alıyor. Akbank Sanat binası ve Moda Sahnesi’nde izleyeceğimiz filmlerin yanı sıra festivalin üç yıldır gösterimleri için kullandığı çevrim içi platformu da bir kez daha hizmetinizde: filmonline.akbanksanat.com adresinden e-posta adresinizle oluşturacağınız hesabınızla yayınları ücretsiz olarak izleyebiliyorsunuz. Festival, Festival Kısaları, Dünyadan Kısalar, Kısadan Uzuna, Deneyimler, Belgesel Sinema, Perspektif, Özel Gösterim, Forum ve Genç Bakışlar başlıklı 9 bölümden oluşuyor.
Uluslararası Yarışma Dünyadan Kısalar ve Ulusal Yarışma Festival Kısaları bölümlerinde 15’er, Genç Bakışlar bölümünde ise 7 film ödül için yarışıyor. Bu üç yarışmanın yanı sıra kısa filmlerin fikir aşamasından itibaren desteklendiği Forum bölümünde bir de Kısa Film Senaryo Yarışması sinemacıları destekliyor. Yarışmalı bölümlerin jüri üyeleri de tanıdığımız, sevdiğimiz ve film zevkine güvendiğimiz isimler arasından seçilmiş: Ulusal jüride oyuncu oyuncu Gökçe Bahadır, yönetmen Ozan Açıktan, yazar ve yönetmen Erkan Kolçak Köstengil, oyuncu Ece Dizdar ve Akbank Sanat’tan Derya Bigalı; uluslararası jüride yönetmen Tahmina Rafella, oyuncu Mehmet Günsür, cast direktörü Viorica Capdefier, yönetmen Ali Asgari ve Akbank Sanat’tan Derya Bigalı, Genç Bakışlar bölümü jürisinde ise oyuncu Melisa Şenolsun, yapımcı Müge Büyüktalaş ve yönetmen Sinan Kesova yer alacak.
Kısa filmlerin dünyaca ünlü ödüllü yönetmenlerin kariyerlerinde önemli başlangıçlar anlamına geldiğini söylemiştik. Akbank Kısa Film Festivali, bunu hatırlatmak için her yıl Türkiye’den ve dünyadan önemli yönetmenlerin uzun metrajlı filmlerini de izleyiciyle buluşturmayı ihmal etmiyor. Bu yıl festivalin Deneyimler bölümünün konuğu İran’dan Ali Asgari. Yönetmenin üç kısa metrajlı filmi de programda yer alıyor.
Jüri üyelerinden, yönetmen Ozan Açıktan aynı zamanda festivalin Kısadan Uzuna bölümünün konuğu olarak dikkat çekiyor: Son yıllarda Aile Arasında, Yarına Tek Bilet ve Yılbaşı Gecesi gibi başarılı ana akım filmleriyle de adından söz ettiren Açıktan’ın kısa filmi Marlis ile ilk uzun metrajlı filmi Silsile festivalde gösteriliyor. Programda ayrıca Sarah Francis’in Birds of September filmini izleyeceğimiz Belgesel Sinema bölümü de yer alıyor. Festivalde sektörün önde gelen isimlerinin deneyimlerini paylaşacağı atölye çalışmaları ve söyleşiler de bizi bekliyor: Color correction ve post prodüksiyon, film üretiminde kitlesel fonlama, sinemada erişilebilirlik gibi konulara odaklanan atölyelerin yanı sıra Gökçe Bahadır, Deniz Akçay, Erkan Kolçak Köstendil, Engin Cebiroğlu, Furkan Olgun, Seben Ayşe Dayı, Zeynep Şölen Yıldız gibi çok sayıda sanatçı, atölye ve söyleşiler kapsamında kendi alanlarındaki deneyimlerini sinemaseverlerle paylaşıyor.
Dünyanın dört bir yanından kısa filmlerle buluşmak için bir an önce festival programına göz atın ve ya Akbank Sanat’ı ziyaret edeceğiniz günleri ajandanıza not edin ya da filmonline.akbanksanat.com adresinde hesabınızı şimdiden oluşturun! Detaylı bilgi almak için tıklayın.
İlk yorumu siz yazın!