Almanya'nın En Yaşanabilir Şehirlerinden: Leipzig
Almanya Saksonya’daki Leipzig şehrine bir bakış…
Leipzig klasik müzik, opera, klasik edebiyat ve gotik kültürlerle ilgilenenler için ideal bir seyahat destinasyonu. Dünyanın en eski üçüncü operasından (Venedik’teki La Fenice ve Hamburg Devlet Operası’ndan sonra) yaz başında yapılan dünyanın en geniş katılımlı gotik müzik festivaline, 1723’den 1750’ye Aziz Tomas kilisesi korosunun şefi olan Johann Sebastian Bach’a atfen yapılan uluslararası Bachfest’ten, öğrenci olarak gittiği mahzen restoranı Auerbachs Keller’de meşhur Faust’un bir sahnesinin geçtiği Goethe’ye kadar Leipzig, birçok ilginç detayıyla ilgi çekiyor.
Leipzig, Almanya’da yapılan araştırmalara göre ülkenin en yaşanabilir şehirlerinden biri. Yaşam kalitesi bakımından Die Welt gazetesi 2007’de şehri Avrupa’da Polonya’daki Krakow ve Hollanda’nın Groningen şehrinden sonra üçüncü sıraya yerleştirmiş. Bu sene Bild dergisinde yayınlanan araştırmaya göre şehrin ana bölümü (en çok ziyaret edilen eski şehir olsa gerek, Sultanahmet gibi) gastronomi, çekicilik ve alışveriş olanakları bakımından Almanya’nın en iyi şehri seçildi. Geçtiğimiz akademik yılda Frankfurter Allgemagne, Leipzig’i Münih’ten sonra öğrenciler için en cazip şehir seçti. Çok sayıdaki, yüksek kalitede ürünler için alışveriş olanağı sunan pasajları ve geniş yeşil alanları şehrin yaşam kalitesinin artmasında önemli rol oynuyor. Botanik bahçesi, Almanya’dakilerin en eskisi ve 7000 türü barındırıyor. 2060’da bitmesi planlanan Neuseenland projesi uyarınca eski açık madenler büyük bir göl bölgesine dönüştürülüyor ve herkesin kullanımına açılıyor. Leipzig şehir sınırları içinde bir orman da yer alıyor. Ormanın alanı 2500 hektarı buluyor. İstanbul gibi dev bir şehirdeki Belgrad Ormanı’nın alanı ise 5500 hektar.
Leipzig’de Robert Schumann, Gustav Mahler, Felix Mendelssohn ve burada doğan Richard Wagner gibi besteciler yaşamış ve çalışmış. Mahler 1886 ile 1888 arasında Leipzig Operası’nın ikinci şefi olarak görev almış. Metal/hard rock grubu Rammstein’ın solisti Till Lindemann da Leipzig doğumlu.
Şehirdeki müzeler arasında dünyada kitaplara ve yazıya adanan en eskisi 1884’te açılmış. Leipzig Üniversitesi bünyesindeki Mısır Müzesi’nde farklı bin yıllardan 7000 obje yer alıyor. 1785 yazında şair, felsefeci, doktor, tarihçi ve oyun yazarı Friedrich von Schiller’in kaldığı ev de Schillerhaus adıyla müzeye dönüştürülmüş. Etnografya müzesi, uygulamalı sanatlar müzesi, müzikal enstrümanlar müzesi ve antikite müzesi diğer müzelerden bazıları.
Leipzig’e THY direkt uçuyor. Uçuş 3 saat civarında sürüyor. İyi yolculuklar!
İlk yorumu siz yazın!