Güney Amerika’nın adeta kalbi niteliğindeki Amazon Nehri, sağladığı ekosistemle tarif edilemez bir dünya harikası. Güney Amerika’nın nefesi olan Amazon Nehri üzerinde seyir eden bir teknede, dillerini bilmediğiniz yüzlerce yerli insanla birlikte bir hamak içerisinde günlerinizi geçirme fikrine ne dersiniz?

dsc02295
Bot Durakları | Fotoğraf: Seyhan Ahen

Tabatinga’dan Manaus’a Amazon’da Dört Gün 

Peru’dan Guyana’ya kadar çok geniş bir havzada bulunan Amazon Nehri, 6400 km uzunluğu ile dünyanın en uzun nehirlerinden biri. Nehirin üzerinde kara ile hiçbir bağlantısı olmayan havzada yer alan ülkelerde ise sayamayacağımız kadar köy mevcut. İnsanlar medeniyetten uzak, doğa içerisinde yaşamlarını sürdürürken, köyler ve ana şehirler arası ulaşımlarını ufak tekne veya daha büyük yolcu botları ile sağlıyorlar. Amazon’da ülkeler arası yaşama deneyimini edinebileceğiniz birden fazla rota mevcut. İşte onlardan biri olan, Tabatinga’dan Manaus’a yaptığım macera dolu bot yolculuğu deneyimimi bu yazımda sizlere aktaracağım.

1200 kilometrelik bir feribot yolculuğuna hazırlanın!

dsc02376
Amazon Nehri’nde yolcu botu| Fotoğraf: Seyhan Ahen

Güney Amerika’ya gittiğinizde yapılacak en güzel şeylerden birisi bu bot yolculuğu olacaktır diye düşünüyorum. Farklı ülkelerden dahil olabileceğiniz bu yolculukta, en çok tercih edilen hat Kolombiya’dan, Brezilya’ya olan Tabatinga-Manaus hattı. Amazon nehrinde seyir edeceğiniz bu yolculukta satın alacağınız bilet ücretine dahil olan hizmetler yolculuk süresi boyunca; 3 öğün yemek, sınırsız içme suyu, günde iki öğün kahve, gemi güvertesinde konaklama alanı, ücretsiz duş ve tuvalet… Gerisi ise gemide yaşayacağınız günlerle birlikte size artakalan bir heyecan. Orta ölçekli botlarla yapılan bu seyahatler dilerseniz 1-2-3-4 gün şeklinde, dilerseniz 1 hafta şeklinde tek parça halinde olabiliyorken, rotanıza göre bağlantı yapabileceğiniz botlarla da günlerinizi Amazon Nehri üzerinde geçirebilirsiniz.

Bot seyahati öncesi hazırlık yapmak şart!

dsc02400
Hamakta çocukları ile yatan bir yerli | Fotoğraf: Seyhan Ahen

Öncelikle yolculuk öncesi rota üzerinde çalışmak ve ilgili şehre geçiş yapmadan önce mesafeye göre rota, gün sayısı ve bot türüne karar vermeniz gerekiyor. Bunlara karar verdikten sonra bot tarih ve saatlerini mutlaka ilgili ülkedeki şehirden kontrol etmek gerekiyor. Botlar hem bot güvertelerinde hamak kurulma alanlarına, hem de biraz daha bütçesi olanlar için özel kamaralara sahip. Çok lüks değil fakat kişisel alanını korumak ve daha konforlu seyahat etmek isteyenler kamara odalarını tercih edebilirler. Şehirler/ülkeler arasında kara sınırı olmadığı için yolculuk öncesi karadayken giriş ve çıkış işlemlerini bizzat bir gün öncesinden ilgili şehirlerden ayrı ayrı yapmanız gerekiyor.

Gelelim diğer hazırlık yapılacak noktalara… Böyle bir yolculuk için alışveriş yapmak olmazsa olmazlardan. Hamakla seyahat edecekseniz, Leticia veya Tabatinga şehirlerinden hazır ve iş görecek orta karar kalitede bir hamak ve bu hamakların tutturulacağı halatlardan almak gerekiyor. Unutmayın pazarlık şart! Botta içme suyu ve 3 öğün yemek mevcut. Çok lezzetli olmasa da hemen hemen her gün aynı yemekleri yemeye hazır olun. Fakat yanınıza doyurucu kuruyemişler, peynir-ekmek, hazır konserve meyve vb. atıştırmalıklar almak kurtarıcı nitelikte! Gemide duş ve tuvaletler oldukça yeterli sayıda ve temizlik malzemeleri de mevcut. Bu yolculuğu düşünenler yanlarında tedarik amaçlı ekstra hijyen sağlayacak ürünler getirebilir. Son olarak havlu, kalın olan bir mont/polar ya da üzerinize örteceğiniz bir battaniye, kalın bir şal yolculuğun olmazsa olmazlarından. Günler boyunca açık güvertede bir hamak üzerinde seyahat edeceğiniz için, Amazonlar özellikle geceleri epey bir serin oluyor.

Dilini bile bilmediğiniz yüzlerce insanla aynı anda yolculuk yapmak!

dscf9549
Hamaklarda dinlenen yolcu | Fotoğraf: Seyhan Ahen

Feribotlar üç kattan oluşuyor. Yolculuk için genellikle birinci kat tavsiye ediliyor. Zemin kat karanlık oluşu, büyük kargo yüklerinin burada bulunması ve geminin bazı makine ekipmanlarının da yine burada yer alması nedeniyle çok rahat bir alan değil. Yine ikinci kat da hem kamaraların kapladığı alan, hem de çok fazla rüzgar alması nedeniyle önerilmiyor. Feribotun birinci katına çıkarak, orta alanlara hamaklarınızı rahatlıkla kurabilirsiniz. Eğer kuramazsanız korkmayın, bot çalışanları herkese yardımcı oluyor.

Feribotta seyahat eden insanlar genellikle Brezilya ve Kolombiyalı, Amazon köylerinde yaşayan insanlar. Aileler, çocuklu kadınlar, büyük şehre iş için gidenlerle dolu olan bu botta dönemine göre yabancı turistler de seyahat ediyor. Dilini bile bilmediğimiz yerli halkla birlikte geçireceğiniz günlerin oldukça ilginç ve maceralı olacağını söyleyebiliriz.

dsc02508
Amazon Nehri | Fotoğraf: Seyhan Ahen

Bot içerisindeki günlerinizi; kitap okuyarak, çevreyle sohbet ederek, feribotun durduğu limanlarda feribottan inen ve binen insanları izleyerek, terasa çıkıp gün batımına tanıklık ederek, akşamları biraz üşüyerek, uyuyarak, şekerleme yaparak, bazen horlayan insanlar yüzünden uyuyamayarak, günde üç öğün için yemek sırası bekleyerek, tanışacağınız diğer gezginlerle sohbetler ederek ve herkesin yolculuk hikayesine tanık olup, Portekizce müzikler dinleyerek geçirebilirsiniz.

Son olarak bu yolculuk için konfor alanınızı kısa süreli de olsa terk etmeniz ve beklentilerinizi minimuma düşürmeniz önemli. Yoksa bitmeyen bir kabus gibi gelebilir kimilerine. Bulunduğunuz ortama ayak uydurarak anı yaşamak, tüm kaygılardan uzaklaşarak bu yolculuğun keyfine varmak gerekiyor. Unutmayın hayatınızda belki de böylesine büyük bir tecrübeyi bir daha yaşamayacaksınız, kim bilir…

Kapak Fotoğrafı: Seyhan Ahen

İlginizi çekebilir: Seyhan Ahen’den Kolombiya’nın Kahve Diyarı Salento