Eğer geçtiğimiz hafta sosyal medyada biraz olsun zaman geçirdiyseniz muhtemelen Kim Kardashian kendi android hizmetkarlarını tanıttığı o video kesitlerine muhtemelen rastlamışsınızdır. Kardashian, Musk’ın sibernetik hizmetkarlarını desteklerken kendisine taban taban zıt bir argümanla gündem olan Emmy ödüllü oyuncu Ayo Edebiri “anti-AI” yani AI-karşıtı olduğunu açıkladı.

Instagram hesabından çevre dostu hesap Waste Free Planet’in yapay zekanın çevresel etkilerine dikkat çeken bir infografiği öne çıkaran gönderisini paylaşan oyuncu, takipçilerine şu çağrıyı yaptı: “Lütfen yapay zekayı, seksi bir Sims karakterine benzeyeceğinizi görmek için falan kullanmayı bırakın – bunu yetenekli ve biraz sapık bir sanatçıya 6 dolara falan yaptırabilirsiniz ya da bilmiyorum, hayal gücünüzü kullanın. Ne mi benzersiniz? Küçük versiyonunuz gibi – işte, söyledim. Bu saçmalık hem gezegeni hem de beyinlerimizi mahvediyor!!!!” Edebiri’nin paylaştığı gönderideyse şu ifadeler yer alıyordu: “2027 yılına kadar, yalnızca yapay zeka kullanımı Yeni Zelanda’nın tamamı kadar su tüketmesi bekleniyor.”

Fotoğraf: unsplash.com/@ilferrets

Çevre krizinin etkileri hissedilir şekilde artarken Edebiri’nin mesajının altını çizmek önemli. Zira yapay zeka, inanılmaz miktarda su tüketiyor. The Independent, 2023 yılında Microsoft’un veri merkezlerinin tek bir yılda 2.500 olimpik yüzme havuzundan fazla su kullandığını bildirdi. Bunun nedeniyse, yapay zekanın sürekli olarak karmaşık hesaplamalar yapmak için devasa bilgi işlem kaynaklarına ihtiyaç duyması. Microsoft’un son çevresel raporuna göre, şirketin su tüketimi 2021 ile 2022 arasında %34 oranında artarak yaklaşık 1,7 milyar galon seviyesine ulaşmış durumda…

Fotoğraf: unsplash.com/@googledeepmind

Bu durumun nedeniyse yapay zekânın sürekli olarak karmaşık hesaplamalar yapması için devasa bilişim kaynaklarına ihtiyaç duyması. Aşırı ısınmayı önlemek için, bu veri merkezleri soğutma amacıyla büyük miktarda suya ihtiyaç duyuyor. Microsoft’un son çevre raporuna göre, şirketin su tüketimi 2021 ve 2022 yılları arasında %34 artarak neredeyse 6.4 milyar litre seviyelerinde. Elbette yapay zekayı çevre sorunlarının tek sorumlusu olarak görmek adil ya da verisel olarak mantıklı bir analiz değil. Bununla birlikte tartışmasız bir kolaylık sağlayan bu hizmetleri ne sıklıkta ve hangi amaçlarla kullandığımızı gözden geçirmenin ve konu yapay zeka olduğunda da aşırı tüketimden kaçınmanın gerekli olacağı aşikar görünüyor.

Kapak Fotoğrafı: unsplash.com/@ilferrets

İlginizi çekebilir: Melo Magger’dan TikTok ve AI’dan Sonra: Müzik Endüstrisinin Geleceği