Bir Kitap Arası: Babamın Bavulu, Üvercinka ve Dahası
2020, kendimize ve kitaplara ayırabileceğimiz vaktin bol olduğu bir yıldı. Herkes için böyle olmasa da benim için okuma adına çok verim aldığım bir yıl oldu. 2020’nin başında kendime koyduğun kitap okuma hedefine kendi adıma ulaştım diyebilirim. Sıra 2021’de. Tekrardan bol vaktimizin olduğu bu zamanlarda, kitap okumak bence çok iyi bir fikir! Kimimiz kağıda kaleme dokunarak okuduğu kitapların listesini tutmak ister kimimiz ise daha dijital ortamlara aktarmaktan hoşlanır. Ben bu listeyi, Goodreads uygulaması ile takip ediyorum. Senelik hedefler koyarak o yıl içinde okuduğum kitap, sayfa sayımı kolaylıkla inceliyorum. Bu uygulama ile kitap okumak daha eğlenceli bir rutin haline geliyor.
Bir Kitap Arası: Farklı Türlerden Öneriler
Babamın Bavulu | Orhan Pamuk
Yeni yıla bir Orhan Pamuk ile başlamaya ne dersiniz?
Bu kitabın, yazarı tanımak açısından iyi bir kitap olduğu düşünüyorum. Babamın Bavulu, Orhan Pamuk’un konuşmalarından oluşuyor. İlk metin olup aynı zamanda kitaba adını veren Babamın Bavulu, Orhan Pamuk’un Nobel Edebiyat Ödülü’nü aldığında yaptığı konuşmadır.
Kitaptaki diğer kısımlarda ise yazar, yazma sürecini, edebiyatla tanışmasını, babasının kendisine bıraktığı bavuldan neler çıktığını ve yaşamından hatıralarını bizimle paylaşıyor. Kitapta en etkilendiğim cümlelerden birini sizinle paylaşmak isterim: “Herkesin bildiği ama bildiğini bilmediği şeylerden söz etmektir yazarlık.”
1890’larda İstanbul | Francis Marion Crawford
Karantina günlerinde İstanbul’u gezemiyorken onu okumaya ne dersiniz? Bu fikir hoşunuza gidiyorsa ”1890’larda İstanbul” kitabını okumanızı öneririm. Çünkü bu kitap bize İstanbul’u derinlemesine anlatıyor. Francis Marion Crawford kitapta bizlere farklı bir İstanbul tasviri sunuyor. Geçmişe, eski İstanbul’a bir göz atmak isterseniz doğru adrestesiniz. Aynı zamanda, sayfaların arasında İstanbul’a ait resim ve fotoğraflara rastlayacaksınız. Bir Avrupalı’nın gözünden İstanbul’a bakmak size farklı bakış açıları sunacaktır. 1890’larda İstanbul, dönemi yalın bir dille tasavvur etmesi açısından oldukça değerli bir kitap. Gezi yazılarını ve İstanbul’u seviyorsanız, bu kitabı İstanbul Boğazı’na karşı bir manzarada okumanızı öneririm.
Canım Aliye, Ruhum Filiz | Sabahattin Ali
Canım Aliye Ruhum Filiz, Sabahattin Ali’nin en sevdiğim kitaplarından biri. Çünkü insan ruhuna dokunan bir yanı var. Kitabın içerisinde Sabahattin Ali’nin kendi el yazısı ile yazdığı mektuplar, sizleri bekliyor. Yazarın, eş ve baba olarak portresini çizen bu mektuplar, Sabahattin Ali’nin iç dünyasını anlamamızı sağlıyor. Kitapta yazarı: baba, eş ve sevgi dolu bir insan olarak farklı rollerde görüyoruz. Kitapta yazılanlar gerçek birer hayat hikayeleri ve yazar, mektuplarda umut dolu cümleler kurarak, okurken gülümsememize neden oluyor. Altını çizdiğim cümlelerden biri olan, “Gözlerimi kapadığım zaman senin hayalini görüyorum…”diyorsun. Ah Aliye, ben gözlerim açıkken bile hep seni görüyorum. Her şeyde senin hayaline tesadüf ediyorum.” cümlesi beni çok etkiledi. İşte böyle bir aşk, böyle bir sevgi!
Nasıl Ölünür? | Emine Zola
Nasıl Ölünür, az sayfada çok şey anlatan bir kitap. Emine Zola bu kitabında, toplumdaki beş ayrı sınıf üzerinden ölümü ele alıyor. Kitap her ne kadar kurgu olsa da bize hayatın gerçekliğini sunuyor. Yazar, yaşarken sağlanamayan adaletin, ne zaman sağlanacağını sorguluyor. Ölümü, toplumsal sınıflar ayrımıyla beş ayrı öyküde inceliyor. Her bir sınıfın hayatında farklı detaylar olsa da her birinin sonu aynı aslında, çünkü ölüm ölümdür. Kitapta beni en çok etkileyen bölüm, son bölüm oldu. Bence herkesin okuması ve üzerine düşünmesi gereken bir kitap.
Üvercinka | Cemal Süreya
Peki yeni yıla bir şiir kitabı ile başlamaya ne dersiniz? Bence çok iyi bir fikir! Çok sevdiğimiz bir şair olan Cemal Süreya’nın Üvercinka şiir kitabı okurken kendinizi çok iyi hissedeceksiniz. “Lirik, erotik, ideolojik… Sıcak, tılsımlı ve ölümsüz. Türk şiirinin kavşak noktasında, tek başına ayakta durun bir kitap. Kitabın içerisinde en sevdiğim şiir ise, mutlaka okumanızı önerdiğim “Önceleyin”.
Kapak Fotoğrafı: Unsplash/@priscilladupreez
İlginizi çekebilir: Ceren Muslu’dan 2020 Okumaları
Okunmaya değer eserleri güzel tasvirlerinle bize sunduğun için teşekkürler güzel arkadaşım 🥰❤️️
Beğenmene çook sevindim, teşekkür ederiim😍✨