Bob Ross’un bir programı vardı bilirsiniz, ‘Resim Sevinci’ diye. İşte kış geldiğinde benim de içimi ‘kış sevinci’ kaplıyor… Yılbaşı, süslerden ziyade kırmızılığın toprak tonlarının sıcaklığı beni bu dönem hep içine alıyor. Bir gün blogum için ne yapsam diye düşünürken düştü önüme Babka. Her zamanki mesleki deformasyonumla merakıma yenik düştüm, araştırdım. Hem tarifiyle, hem hikayesiyle Babka’yı anlatayım size!

Çikolatalı Babka
Çikolatalı Babka | Fotoğraf: Gizem Öztürk

Babka, en geleneksel haliyle, içi çikolata ya da tarçın gibi farklı dolgularla sarılmış, kıvrımlı bir ekmek formunda olup, mayalı kek ya da ekmek olarak bilinen, tatlı bir hamur işi. Günümüzde çoğunlukla çikolatalı yapılsa da orijinalinde tarçınlı olarak yapılıyor. Polonya ve Doğu Avrupa Mutfağı ile ilişkilendirilen Babka, kelime olarak “büyükanne” anlamına geliyor. 19. yüzyılın sonlarına doğru yaygınlaşmaya başlayan Babka, daha öncesinde de olduğu gibi çoğunlukla dini kutlamalarda sofrada yerini bulurmuş. Yahudilerin Şabat ve önemli dini tatillerde yaptığı challah ekmeğiyle özdeşleşen Babka, paskalya çöreğiyle de benzerlik gösteriyor.

theMagger Banner
Advertisement
Çikolatalı Babka
Çikolatalı Babka | Fotoğraf: Gizem Öztürk

Polonya versiyonunda kuru üzüm, şarap ya da rom gibi malzemeler kullanılarak yapılan Babka’nın, Polonya Kraliçesi Bona Sforza (İtalyan asıllı) tarafından getirildiği ve Panettone’nin yerel bir yorumu olarak ortaya çıktığı da bilinenler arasında. Başka bir hikayeye göre ise, Babka Ukrayna’ya özgü ve karakteristik şekli, eski bir doğurganlık sembolünden ileri geliyor. 20. yüzyılın yarısına kadar Polonya’da yaşayan Yahudi kitle dışında çok fazla duyulmayan Babka’nın, 1950’lerle birlikte İsrail ve Amerika’da da yaygınlaşarak farklı varyasyonlarla popülaritesi artmaya başladığı kaynaklarda yazıyor.

youtube play youtube play

Bir dönem NBC’de yayınlanan Seinfeld dizisinde, New York Royal Bakery’e girip Jerry ve Elaine’nin yaptığı Babka konuşmasıyla bu lezzet popüler kültürün kucağına düşmüş, çikolata ve tarçınlının yanında keçi peynirli, tatlı patatesli gibi birçok varyasyonu yapılmış…

theMagger Banner

İşte size en çikolatalısından bir Babka tarifi de bırakıyorum!

Babka Tarifi

Malzemeler

Hamur İçin Gereken Malzemeler

  • 125 ml oda sıcaklığında süt
  • Yarım paket yaş maya
  • 1.5 çay kaşığı vanilya özütü ya da 1 paket vanilin
  • 100 gram toz şeker (klasik su bardağı ile yarım bardak)
  • 2 yumurta 
  • 500 gram un (yaklaşık 5 su bardağı)
  • 1 çimdik tuz
  • 75g tereyağı 
  • (Üzerine sürmek için) 1 yumurta sarısı ile çırpılmış 50 ml sıvı krema

Çikolata Dolgusu İçin Gereken Malzemeler

  • 350g çikolatalı fındık kreması
  • 25g tereyağı
  • 2 çorba kaşığı kakao 
  • 1 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 1 çimdik tuz

Tarifin Yapılışı

Hamur için… Süt, maya ve şeker tamamen eriyene kadar çırpın; vanilya, yumurta ve tuzu da ilave edip homojen bir karışım elde edin. Oda sıcaklığındaki tereyağı ile unu ekleyin. Pürüzsüz bir hamur elde edene dek yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru derin bir kaseye koyup üzerini streç filmle sarın, ılık bir yerde mayalanması için 1 saat dinlendirin. 

İç dolgusu için… Çikolatalı fındık kremasının tamamını benmari usulü ısıtın. Akışkan bir kıvama geldikten sonra içine çikolata dolgusu kısmında yazan tüm malzemeleri ilave edip, güzelce karıştırıp bir kenarda 15-20 dakika kıvamının koyulaşması için bekleyin.

Mayalanan hamuru genişçe açın. Üstüne tüm çikolatalı karışımı yayın. Hamuru rulo yapın. Ruloyu boydan olacak şekilde ikiye bölün. Daha sonra iki uzun parçayı örgü yapar gibi katlayın. Yanlardan ortaya doğru biraz sıkıştırın. Hafif yağlanmış baton kek kalıbınıza yerleştirin. Baton kalıpta üzeri örtülü şekilde 15-20 dakika daha mayalanması için bekleyin. Fırına atmadan önce 1 yumurta sarısı ile çırpılmış sıvı kremayı sürün. (Tamamını sürmenize gerek yok, ıslatmanız yeterli. Krema yerine süt de kullanabilirsiniz.)

theMagger Banner
Banner preview: https://www.adform.com/BannerTags/Views/Test/Test.aspx?id=76237634

Önceden ısıtılmış 165 derece fırında yaklaşık 35-40 dakika üzeri kızarana dek pişirin. Oda sıcaklığına geldikten sonra dilimleyerek servis edin. Afiyet olsun!

Kapak fotoğrafı: Gizem Öztürk

theMagger Banner