Günden güne sayılarının azalmasına inat, yıllardır varlığını sürdürmeye devam eden hatta yakın dönemde yenileri açılan en büyük direnişçiler: Bağımsız kitabevleri. Onlara en çok destek olmamız gereken bir dönemden geçerken farklı şehirlerde öne çıkan bağımsız kitabevlerini paylaşmak hepimiz için keyifli olabilir diye düşündüm.

Minoa Pera | Fotoğraf: Banu’nun Dünyası

Değişen ekonominin, zincir mağazalarının ve dijitalleşmenin gölgesinde kalsa da çabalayan bağımsız yayınevleri ve kitapçıları çok seviyoruz. Bu konuda yalnız değiliz. Çünkü bağımsız kitabevleri, her zaman bibliyofiller tarafından her zaman destekleniyor ve desteklenmeye de devam edecek. Mesela Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, 2025’in Ocak ayında verdiği bir demeçte; “2024 yılında bağımsız yayıncılarımız 413 milyon 860 bin kitap üretmiş. 2023 ile kıyasladığımızda yüzde 3,38’lik bir üretim büyümesi var.” şeklinde belirtmişti. 

Sevindirici bir haber olarak bize yansıyan bu rakamların gerçekleşmesindeki en büyük pay, ülkemizde azınlıkta görünen kitap okurlarına ait. Bunu sürdürülebilir kılmak adına, mahallemizde, yakınımızda bulunan kitabevlerini sık sık ziyaret etmekte ve alışveriş yapmakta fayda var. 

İstanbul’un Öne Çıkan Bağımsız Kitabevleri

Frankeştayn Kitabevi | Fotoğraf: Ne Okuyorum?

İstanbul, her konuda olduğu gibi kitabevlerine ev sahipliği yapma konusunda da öncü şehirlerden biri. Klasikleşmiş isimler arasında yer alan Robinson Crouse 389 ve Homer Kitabevi başta olmak üzere; Akaretler’de ve Pera’da şubeleri bulunan Minoa, Kuzguncuk’un sembol mekânlarından biri olan Nail Kitabevi, Caddebostan’da konumlanan Gergedan Kitabevi, Yeniköy’ün simgelerinden Yeniköy Kitapçısı, Milli Reasürans Çarşısı’nda yer alan Patika Kitabevi ile yine Teşvikiye’de bulunan Kitap Koala, Beyoğlu’ndan Nişantaşı’na taşınan Pandora Kitabevi, en genç kitabevlerinden biri olan Frankeştayn, Kurtuluş’ta yer alan Don Kişot Sahaf, Beyoğlu’nun ara sokaklarından birinde bulunan Salpa Sahaf Kitabevi gibi isimler, en iyi bildiklerimiz arasında yer alıyor. 

Yeniköy Kitapçısı | Fotoğraf: Yeniköy Kitapçısı – X

İstanbul’da yukarıda ismi yer alanlar dışında, adını duymadığımız pek çok lokal sahaf ve kitap dükkanı bulmak mümkün. Herhangi bir semtin sokaklarında gezerken en az bir tane sahaf karşınıza çıkar. Samatya’dan Bakırköy’e, Kartal’dan Üsküdar’a, neredeyse her semtte en az bir sahaf, kitapçılar pasajı ya da kitabevi bulunuyor. Bu zenginliğe sahip olmanın ayrıcalığı başka elbet, ancak diğer şehirlerde de varlığını sürdüren sahaf ve kitabevlerini unutmamak gerek. 

Türkiye’nin Farklı Şehirlerinden Öne Çıkan Bağımsız Kitabevleri

Nohut Kitabevi | Fotoğraf: Nohut Kitabevi

Bibliyofili kesimin yüksek olduğu şehirlerden Ankara da ismi duyulan, duyulmayan pek çok kitap dükkanı, sahaf ve pasaja ev sahipliği yapıyor. Nohut Kitabevi, İmge Kitabevi, Dost Kitabevi ve Turhan Kitabevi şehrin sembolik kitabevleri listesinde ilk akla gelenler arasında.

Her büyük şehir gibi, İzmir de kitabevleri, sahaflar ve pasajlar açısından zengin bir yer. Ancak uzaktan göründüğü kadarıyla İzmirli okurların en sevdiği kitabevleri arasında; Kayrahan Sahaf, Belki Kitabevi, Yakın Kitabevi ve Yerdeniz Kitapçısı yer alıyor.

Öğrenci kenti olarak anılan Eskişehir, bu konuda en şanslı yerlerden biri. İsimleri saymakla bitmeyecek kitabevleri arasında en bilinenleri; Eskişehir Kitabevi, İnsancıl Kitabevi, Opus Kitabevi ve Toprak Kitap Kafe.

Ezgi Kitabevi | Fotoğraf: Ezgi Kitabevi – X

Son olarak diğer şehir ve/veya bölgelerde adı en çok duyulan bağımsız kitabevlerini de paylaşalım: Bursa’da Ezgi Kitabevi, Ordu’da Serüven Kitap & Kafe, Samsun’da Eflatun Kitap Kafe, Bodrum’da İle Kitabevi, Fethiye’de Ayrıntı Kitabevi, Antalya’da Ayışığı Sahaf Kitabevi, Kaş’ta Merdiven Kitabevi.

Adı duyulmadığı ya da bilinmediğinden ötürü burada yer veremediğimiz, tüm şehir ve ilçelerdeki kitap kafeler, sahaflar, kitabevleri ve pasajlar, müdavimleri tarafından desteklenip duyurulmalı. Böylece hepimiz; nitelikli yayınlara, yazarlara ve içeriklere erişebiliriz. Ki bu da her okurun en doğal hakkı. 

Kapak Fotoğrafı: Başak Bektaşoğlu

İlginizi çekebilir: İstanbul Flaneur’den İstanbul Kitapçıları