Buharda pişirilen, birkaç lokmada bitiveren, pofuduk ve yumuşacık bir lezzet… Evet, daha önce tadını almış olanlar hemen anlamıştır, bun ekmeğinden bahsediyorum! Dışarıdan çok masum görünüyor olabilirler, aldanmayın, bun ekmeklerinin bir tanesi bile fazlasıyla doyurucu. Nereden mi biliyorum? Geçtiğimiz hafta sonu Mutfak Sanatları Akademisi’nde deneyimlediğim Bun Bun workshop’undan! 

 Fotoğraf: fmitk.com/
Fotoğraf: fmitk.com/

Bun Ekmeği Nedir?

Bao ekmeği olarak da bilinen bun; Tayvan ve Çin kökenli, bol şekerli ve tereyağlı bir ekmek çeşidi. En önemli özelliği ise buharda pişiyor olması. Alışılagelmiş sokak lezzetlerine yaratıcı ve yenilikçi bir alternatif olarak son zamanlarda adından sıkça söz ettiren bun ekmeğinin arasını istediğiniz et çeşitleri ve farklı sosla ile dilediğiniz şekilde doldurabiliyorsunuz.

Bun ekmeği fazlasıyla kendine özgü. Mesela, pişip pişmediğini anlamak çok kolay değil çünkü hiçbir renk değişimine uğramıyor. Pişmeden önce de bembeyaz, piştikten sonra da. Aynı şekilde, oval formu da onu diğer ekmeklerden ayırıyor. İstenilen malzemelerin içine kolayca doldurulabilmesi ve kolay yenebilmesi için bu şekilde yapılan bun ekmeklerinin, piştikten sonra rahatça ikiye ayrılıp açılabilmesi de önemli. Bunun bir tekniği var, ona birazdan geleceğiz. 🙂

 Fotoğraf: fmitk.com/
Fotoğraf: fmitk.com/

Pirinç ile karşılaştırıldığında buğday üretiminin daha yüksek seviyelerde görüldüğü Kuzey Çin orijinli bir lezzet olan bun ekmeğinin nasıl ortaya çıktığına dair pek çok hikaye mevcut ancak aralarında en fazla kabul göreni, bun ekmeğinin Üç Krallık Dönemi’nden bu yana var olduğu. Aynı söylentiye göre, her şey Zhuge Liang adlı Çinli bir general ordusunu hırçın bir nehrin karşı tarafına geçirmek durumunda kalışıyla başlıyor. Karşı taraftakiler generale karşıya güvenli bir şekilde geçmek istiyorsa, 50 askerinin başını feda etmesini söylüyor. Liang ise bunun yerine akıllıca bir yöntem geliştiriyor: çok büyük, buharda pişmiş ve et ile doldurulmuş hamur topları yapıyor ve bu pofuduk topların üzerinden yürüyerek nehri geçiyor.

Bao ekmeklerinizi pişirdikten sonra buzdolabında 3 gün, derin dondurucuda ise iki haftaya kadar lezzeti yitirilmeden muhafaza edebileceğinizi söyleyip çokça merak edilen o soruya geçmek istiyorum: Bao ekmeği nasıl yapılır?

Bun Ekmeği Nasıl Yapılır?

Birazdan vereceğim reçete MSA’dan geliyor; baştan uyarıyorum, çok ama çok lezzetli!

Malzemeler:

14 gr kuru maya | 325 gr su |  560 gr un | 60 gr şeker | 20 gr süt tozu | 15 gr tuz | 3 gr kabartma tozu | 80 gr tereyağı

Yapılışı:

Kuru mayayı suyun içerisinde eritin. Un, kabartma tozu, karbonat, süt tozu ve şekeri harmanlayın. Su, maya karışımı ve kuru malzemeleri karıştırın, yumuşak tereyağını ve tuzu ekleyip yoğurun. Hamur toparlandıktan sonra hafif yağlanmış bir kapta üstünü streçleyip mayalanmaya bırakın. Mayalanınca tezgaha alın ve biraz yoğurup hamurun gazını alın. 50 gramlık bezelere ayırın ve hamburger ekmeği şekline gelene kadar üzerinden bastırın, tekrar mayalanmaya bırakın. Mayalandıktan sonra ise bambu buhar sepetinde pişirin.

MSA’da katıldığımız Bun Bun workshop’unda, bun ekmeklerimiz önümüze tüm bu aşamalardan sonra hazır olarak geldi, çünkü tahmin edersiniz ki doğası gereği çok fazla mayalanması gereken bir ekmek çeşidi. Öğrendiğimize göre, mayalanması toplamda bir saati bulabiliyor. Biz ise tepsilerden küçük bezelere ayrılmış, top şeklindeki hamurlarımızı alıp önceden un serpiştirdiğimiz mutfak masalarımızda elimizin yardımıyla bir parmak kalınlığında olacak kadar genişlettik ve üzerlerine çok az yağ sürdük. Sonra güzelce açmak ve içini istediğimiz malzemelerle doldurmak üzere ikiye katladık. Yukarıda bahsettiğim tekniğe şimdi geldik, katladıktan sonra parmaklarınızla katladığınız çizgiye hafifçe bastırırsanız bun ekmeğiniz piştikten sonra daha rahat açılır. Bu da size benden bir MSA tüyosu. 🙂

Kuzu İncikli Bao Ekmeği
Kuzu İncikli Bao Ekmeği

Geldik en keyifli bölüme! Bun ekmeklerimizi bambu buhar sepetlerinde benmari usülü pişirdikten sonra içlerini üç farklı şekilde doldurduk. İlki, salatalık ve kırmızı soğan marmelatı ile süslediğimiz kuzu incik ve yanında yine kendi ellerimizle hazırladığımız taze naneli el yapımı mayonezdi.

Tavuklu Bun Ekmeği
Tavuklu Bun Ekmeği

Pofuduk bun ekmeğimize eşlik eden ikinci lezzet, Teriyaki soslu, susamlı ızgara tavuk oldu. Buharda pişirdiğimiz yumuşacık ekmeklerimizin içini tavuğun yanında, istridye mantarı ile doldurduk ve süzme yoğrt, sarımsak tozu, taze kişniş ve lime suyu ile hazırladığımız yoğurt dip ile birlikte afiyetle yedik.

Karidesli Bun Ekmeği
Karidesli Bun Ekmeği

Deneyimlediğimiz son lezzet, Coleslaw salata ve taze soğan eşliğinde yediğimiz, Sweet Chili soslu karides ve tabii ki leziz bun ekmeklerimizdi. Son zamanların en trend lezzetlerinden biri olan bun ekmeğini bu keyifli workshop sayesinde yakından tanıdığım, hikayesini ve tabii ki nasıl yapıldığını öğrendiğim için çok mutluyum! Unutmadan, sonradan denediğim üzere, bao’ların kızartması da müthiş oluyor. Aralarına bal kaymak veya nutella sürmeyi deneyebilir, parmaklarını yiyebilirsiniz, bu noktadan sonra ben sorumluluk kabul etmiyorum! 🙂

İlginizi çekebilir: GastroMagger’dan Bal Kabağı