Avrupa’nın seyrini değiştiren ve tarihin en vahşi savaşlarından olan Teutoburg Ormanı Muharebesi, diğer ismiyle Varus Savaşı hakkında bilginiz var mı? Roma İmparatorluğu ve Cermen kabileleri arasında geçen, intikam ve ihanet ile örülü bu savaş hikayesi Netflix tarafından ele alınmış, sürükleyici bir tarihi drama ortaya çıkmış: Barbarians.

Barbarians - Folkwin ve Thusnelda
Barbarians | Fotoğraf: papaya.rocks

Avrupa tarihiyle alakalı bir şeyler bakarken karşımıza çıkan onlarca önemli savaştan biri tüm Avrupa’nın ve hatta dünyanın seyrini değiştiren tarihin en vahşi savaşlarından biri Teutoburg Ormanı Muharebesi veya bir diğer ismiyle Varus Savaşı. Roma ve Cermen tarihinin herhalde tartışmasız en büyük savaşı bugüne kadar onlarca diziye ve filme (1996 Die Hermannsschlacht dışında) nasıl yansıtılmadı bilmiyorum; fakat nihayet Netflix altı bölümlük bir tarihi dramla buluşturdu bizleri: Barbarians

Bolca savaş ve entrika gördüğümüz Barbarians, Roma İmparatorluğu ve Cermen kabileleri arasında geçen Teutoburg Ormanı’ndaki savaşı konu alıyor ve bizleri M.S. 9. yüzyılın Eylül ayına götürüyor. Tamamı Macaristan topraklarında çekilen bu destansı hikaye gerçek olaylara dayanıyor. Açıkçası tarihi savaş dizilerini, filmlerini sevdiğim söylenemez; fakat bu kanlı savaş o kadar sürükleyici bir şekilde ele alınmış ki dizi bir oturuşta bitiveriyor! 

Teutoburg Ormanı Muharabesi

Barbarians
Barbarians | Fotoğraf: ecut.io

Not: Barbarians, gerçek olaylardan yola çıktığı için spoiler olarak düşünüyorsanız bu kısmı geçebilirsiniz.

Barbarians dizisinden bahsetmeden önce hikayedeki savaşa, Teutoburg Ormanı Muharebesi’ne hızlıca bakalım mı? Roma İmparatorluğu M.S. 9. yüzyılda Ren Nehri’nin doğusuna kadar ulaşıyor ve civardaki Cermen kabilelerini kendilerine bağlıyor. (Bu kabilelerden en güçlüsü Çerusker kabilesi.) Roma İmparatorluğu ve Cermen kabileler arasında yapılan anlaşmaya göre kabile reislerinin oğlan çocukları Roma İmparatorluğu’na barış sembolü olarak veriliyorlar. Bu çocuklar Roma’da oldukça iyi bir eğitimden geçerek başarılı bir Roma askeri olarak yetişiyor. İşte bu çocuklardan biri de Çerusker kabile reisinin oğlu Ari/Arminius

Arminius, Barbarians
Arminius, Barbarians | Fotoğraf: Reddit

Barbarians dizisinde tanıyacağımız Arminius, Latince’yi kendi dili gibi öğrenmiş, çok iyi bir askeri eğitimden geçmiş biri. Savaşta da oldukça hünerli! E tabii böyle olunca Arminius sevilen, sayılan bir asker oluyor, Roma İmparatorluğu da kendisini baya benimsiyor. Arminius 25 yaşına geldiğinde o dönem Cermen topraklarını yöneten Roma İmparatorluğu generallerinden Varus’un olduğu bölgeye yani kendi doğduğu topraklara geliyor. Varus baya kibirli ve katı bir general olarak biliniyor. Cermen kabilelerinden o kadar çok vergi alıyor ki baya huzursuzlanmaya başlıyor kabileler. Savaş çıkmama sebebi ise Roma ordusunun dünyanın en büyük ordusu oluşu. İster istemez korkuyorlar tabi. Bir de bu kabilelerin kendi aralarında dahi anlaşamadığı düşünülürse, koca bir imparatorluk ordusunu karşılarına almak kolay değil! 

Arminius, topraklarına gelince bir isyan planlıyor Roma İmparatorluğu’na karşı. Sonra da planının parçası olarak bu isyanın Varus’un kulağına gitmesini sağlıyor. Kabile reislerinden biri Varus’a söylüyor bunu ama Varus bir barbara inanır mı? Asla inanmıyor ve Arminius’a güvenmeye devam ediyor. Bu süreçte Arminius kabileleri isyana teşvik ediyor derken, hooop Cermen kabileler isyanlara başlıyor. Bu isyanları bastırmak için Varus’un ordusu (3 koca lejyon) ormanlar, bataklıklar kıvrıla kıvrıla ilerliyorlar. Roma İmparatorluğu bölgeyi tanımıyor, sık ağaçlar yüzünden düşmanla çevrili olduklarını fark edemiyorlar. Bu zaten başlı başına bir zorluk iken isyan planının bir parçası olarak devrilen ağaçlar ormanın içinde ip gibi ilerleyen orduyu parça parça bölüyor. Yetmiyor, bir de üstüne fırtına çıkıyor! Bölgeye hakim olan Cermenler ellerindeki taşlar, oklar, mızraklarla hazırlıksız Roma lejyonları tek tek dağıtıyorlar. Gerçekten zekice hazırlanmış bu plan ve belki de imparatorluk tarihinin en büyük isyan operasyonlarından. 

Savaşın Etkileri

Barbarians | Fotoğraf: noz.de

Peki sonunda ne mi oluyor? Tahmin edersiniz ki Varus savaşı kaybettiğini anlıyor; geleneksel biçimde intihar ederek hayatını sonlandırıyor. (Barbarians izlerken ben bu sahnede kahrımdan öldüm.) Kaçmayı başaran bir avuç Roma askeri dışında diğer hepsi tek tek öldürülüyor, Tanrılara kurban ediliyor, hatta kazanlarda pişirilerek yeniyor! Roma İmparatorluğunun üç koca lejyonunun Cermenler tarafından pusuya düşürülüp yok edildiğini duyan Roma İmparatorluğu şok halinde, kimse böyle bir yenilgiyi hayal dahi edemiyor. Sonuçta kocaman Roma İmparatorluğu ordusu, hani dünyanın en büyük ordusu?!? Olayı duyan Augustus çıldırıyor, “Lejyonlarımı bana geri ver Varus” diye bağrına bağrına kendini duvarlara vuruyor.

Teutoburg Ormanı Muharebesi’nde yaklaşık 25.000 asker hayatını kaybediyor. İmparatorluk bir daha asla 17, 18 ve 19 lejyon numaralarını kullanmıyor. Savaş gerçekten Avrupa tarihini büyük ölçüde değiştiriyor. Bu savaş olmasaydı, Latince Britanya’ya kadar gidebilirdi ve muhtemelen Cermenler Latince konuşuyor olabilirdi; hatta Galya’da olduğu gibi Cermen topluluklar da Romalılaşıp Cermen kültürü tamamen yok olabilirdi. Kavimler göçü de gerçekleşmeyebilirdi. 

Barbarians Dizisi

Barbarians
Barbarians | Fotoğraf: serieslyawesome.tv

Dünyanın en büyük gücünü yenen Cermenler her ne kadar tüm Avrupa’nın seyrini değiştirecek bir isyana imza atmış olsa da Varus ve Arminius’un isimleri uzunca seneler anılmıyor. En sonunda bir solukta izlenecek bir Netflix dizisiyle karşımıza çıkıyor: Barbarians!

Dediğim gibi, Barbarians gerçek bir savaş hikayesi; fakat içinde dostluk, aşk, entrika, intiham birçok şey barındırıyor. İnanılmaz gerçekçi sahneler olduğu gibi “amatör” diyebileceğimiz sahnelerle de karşılaşıyoruz; fakat renkler, sesler, konuşulan diller kişiyi kolayca atmosferin içine sokmayı başarıyor. Almanca ve Latince olarak çekilen Barbarians, Roma ve Cermen kabilelerinin yaşamları hakkında da bilgi sunuyor bizlere. Antik Roma gelenekleri, ölü yakma törenleri, evlilik, müzikli bir takım ritüeller, kabileler arasındaki farklar… Salt kanlı savaş sahneleri yok yani Barbarians dizisinde. Elbette kanlı sahneler görüyoruz, hatta barbarların mide bulandırıcı davranışlarını da. Ama savaşın yanında karakterlerin ahlaki ikilemleri, iç çatışmalarına yer veriliyor; dostluk ve intikam duygusu da işin içine giriyor. Arminius’un imparatorluk ve kabilesi arasında kalan git gelleri, Folkwin ve Thusnelda ilişkisi, kabile üyeleri arasındaki gerilimler… 

Peki, Roma İmparatorluğu ve Cermen kabileleri arasında geçen Teutoburg Ormanı Muharebesi hikayesinde Arminius yediği kaba pisleyen bir hain mi, yoksa köklerine dönen ve kendi kabilesinin yanında yer alan bir Cermen halk kahramanı mı? Bunda hangi tarafta olursunuz bilemiyorum fakat tarihi bir olaydan yola çıkan Barbarians dizisini tüm tarih ve aksiyon seven herkese tavsiye ediyorum. 

youtube play youtube play

IMDb: 7,5

Kapak Görseli: Medium

İlginizi çekebilir: Sine Magger’dan Netflix’te Bu Ay Neler Var