Macroonline ile Barbekü Kültürü: Barbekünün Püf Noktaları
Sayfiyede altın rengi bir gün batımı, bahçedeki upuzun sofralarda toplanan arkadaşlarımız ve masanın baş köşesindeki barbekü… Yazın bir günümüz; tiril tiril elbiselerimiz ile bahçede koşuşturarak, arkadaşlarımız ile sohbetlere dalarak ve nefis yemekler yiyerek geçiyor. Peki, şehre dönerken valizimize neden yalnızca güzel anılarımızı koymakla yetinelim? Yaklaşın. Biz, bu yıl bahçemizdeki akşamüstü partilerine aynı şekilde şehirdeki balkonlarımızdan, teraslarımızdan ve bahçelerimizden devam etmeye kararlıyız. Nasıl mı? Tabii ki yaz partilerinin “neşe kaynağı” barbeküler ile. Çünkü bizim için barbeküler, bir mevsime değil; bir hayat tarzına ait. Bu hayat tarzı da bize “Mevsim ne olursa olsun hayatın tadını sevdiklerin ile çıkar.” diyor. Tabii lezzetli yemeklerin de.
Öncelikle ailelerimizin dostları ile kurduğu sofralardan öğrendiğimiz daha sonrasında yeni yerler keşfettikçe, farklı tabakları deneyimledikçe kendimizden bir parça eklemeye başladığımız barbekü kültürünün ne olduğunu açıklayalım. Bizim için barbekü kültürü; daha sofra kurulmadan önce ateşin başında sevdiklerimiz ile sohbet etmek, kahkahalar eşliğinde sofrayı kurmaya başlamak, kısacası o anın tadını çıkarmak anlamına geliyor. Barbekü; bazen bir maç öncesinde, bazen bir gün batımında, bazen ise şehrin ışıklarından uzaktaki tiny house’larımızın bahçesindeki yıldızların altında sevdiklerimiz ile uzun bir vakit geçirmek için sebebimiz. O zaman şimdi, yazının en lezzetli kısmına geçelim. Macroonline ile Barbekü kültürüne yeni başlayacaklar için bilmeniz gereken bütün püf noktaları aşağıda sıraladık. Üzerine de dünya gastronomi trendlerini takip eden biri mantarlı biri etli iki nefis tarif bıraktık. Haydi başlayalım.
Barbekünün Püf Noktaları
Barbekünün püf noktalarına başlamadan önce ilk kulağımızı barbekü kültürünün kalbi olan Amerika’dan şef ve televizyon sunucusu Steven Raichlen’e verelim. Raichlen, barbekünün; bir araya gelmek ve yemek hazırlamaktan keyif almak anlamına geldiğini söylüyor. İşte, tam bu noktada bizim de okuyucularımızı uyarmamız gerekiyor. Hızlı bir pişirme yöntemi olan mangalın aksine barbekü, yemeğin odun veya kömür ateşi üzerinde yavaş yavaş pişirildiği bir teknik olarak karşımıza çıkıyor. O yüzden Macroonline’ın içecekler kategorisinden dilediğinizi seçin ve bu sürecin keyfini çıkarmaya hazırlanın.
- Barbekü tarzınızı seçin.
Barbeküye başlamadan önce sizi ve hayatınızı en çok yansıtan “o” barbekü modelini bulmanız önem taşıyor. Siz sürekli gezen biri misiniz? O zaman sizin için en doğrusu “taşınabilir barbeküler”. Barbekü hayat tarzınızı evinizin balkonunda mı devam etmek istiyorsunuz? Cevabınız “Elektrikli barbekülerde”. Söz konusu iyi bir yemek hazırlamak olduğunda bütün zorlukları göze alabilirim diyorsanız “gazlı barbeküler”; son anda planlar yapmayı seviyor, sevdikleriniz çat kapı evinize geliyorsa “kömürlü barbeküler”; benim vaktim var ayrıca yemeğimdeki tat profillerini çeşitlendirmek istiyorum diyorsanız “odun ile pişirdiğiniz barbeküler”, sizin için en doğru seçenekler arasında yer alıyor.
- İyi bir barbekü için gerekli malzemeler listenizi tamamlamanız gerekiyor.
Barbekü, ince detayların olduğu bir pişirme yöntemi. Bu noktada ise hangi barbekü modelini seçerseniz seçin, kor maşanızı hazırda bulundurmanız gerekiyor. Ayrıca paslanmaz yapısı ve ağaç sapı ile dayanıklı bir şekilde uzun süre kullanabileceğiniz lüks ızgaranızı da sepete eklemeyi unutmayın! Kömürlü bir barbekü seçenler için ıslak mendil, eldiven ve çırayı içinde bulunduran Dörtel mangal kömürü; odun ateşli barbeküleriniz için ise esnek ateşleme sunan mutfak çakmağı, çıra ve jel tutuşturucu gerekiyor. Izgaranızı her zaman temiz tutmanız da iyi bir barbekü için önem taşıyor. Bu noktada güçlü mangal temizleyicinizi her zaman yanınızda bulundurmanızı tavsiye ederiz.
- Izgaranın eşit bir şekilde ısınması, kritik önem taşıyor.
Direkt ateş yani kömür veya odun ateşi ile barbekü hazırlıyorsanız açık bir alanda ağaçlardan ve çitlerden uzak durmanız; sizin ve etrafınızın güvenliği için önem taşıyor. Barbekünün püf noktalarından biri ısının ızgarada eşit bir şekilde dağılması. Bu yüzden yemeğinizi ızgaraya koymadan önce ateşin sönmesini ve ızgaranın eşit bir şekilde ısınmasını bekleyin. Kömürler kül rengini aldığında, pişirmeye başlayabilirsiniz.
- “Sıcaklık ve Zaman” arasındaki hassas dengeyi hafife almayın.
Eminiz ki birçok Amerikan filminde ve dizisinde baba karakterine alınan en klasik hediyelerden birinin et termometresi olduğunu fark etmişsinizdir. İşte bunun sebebi, her etin ulaşması gereken mükemmel bir sıcaklığı olmasından kaynaklanıyor.
Barbekünüzün modeli ne olursa olsun iyi bir barbekünün sırrı “sıcaklık ve zaman” arasındaki hassas dengeyi yakalamaktan geçiyor. Sıcaklığı; gazlı barbekülerde kontrol düğmelerinden, açık ateş üzerinde pişirilen kömürlü barbekülerde ise düzenli aralıklar ile sizin kontrol etmeniz gerekiyor.
- Şefin dokunuşu, “marinasyondan” geliyor.
Barbeküde iyi bir yemeğe ulaşmanın sırrı; marinasyondan geçiyor. Çünkü marinasyon; barbeküde malzemenin lezzetini ve dokusunu etkiliyor, özellikle sert etlerde bir yumuşaklık sağlıyor. Sebze veya balık fark etmeksizin marinasyon, bir yemeği pişirmeden önce aslında asidik bir sıvıya daldırmak anlamına geliyor. Sade bir marinasyon için Macroonline’ın zeytinyağlarına, taze kekik, biberiye gibi taze otlarına bakabilirsiniz.
Barbeküde Gastronomi Trendleri ve Leziz Tarifler
Etnik Barbeküler
Bu sene barbekünün gastronomi trendlerini özellikle dünya mutfakları oluşturuyor. Yazının başında bahsettiğimiz ve barbekü duayeni olarak adlandırabileceğimiz Steven Raichlen, “etnik” lezzetlerin barbekü sahnesinde hiç olmadığı kadar talep gördüğünü belirtiyor. Özellikle farklı dünya mutfaklarını ızgarada bir füzyona dönüştüren reçeteler, sahneyi ele geçiriyor diyebiliriz.
Kore Usulü Kaburga Taco
Koreli-Amerikan şef Roy Choi’nin Kore ve Meksika mutfağını bir araya getiren popüler tarifini radarımıza alıyoruz.
Malzemeler: 1,3 kilo dana kaburga, yarım su bardağı soya sosu, çeyrek su bardağı bal, 3 yemek kaşığı kavrulmuş susam yağı, 1 orta boy soyulmuş ve rendelenmiş armut, 4 diş kıyılmış sarımsak, 1 tatlı kaşığı rendelenmiş ve soyulmuş zencefil, ¾ tatlı kaşığı taze öğütülmüş karabiber, yarım tatlı kaşığı tuz ve tortillanızın içine eklemek istediğiniz sebzeler, soslar.
Hazırlanışı:
- Soya sosu, bal, susam yağı, mirin, armut, sarımsak, zencefil ve 1/2 çay kaşığı karabiberi iyice karışana kadar çırpın. Kaburgaları büyük bir fermuarlı plastik dondurucu poşetine koyun; soya sosu karışımını kaburgaların üzerine dökün. Poşeti kapatın ve minimum 8 saat buzdolabında bekletin.
- Kaburgalarınızı süzün ve önceden ısıttığınız barbekünüzün ızgarasına yerleştirin. Kızarana kadar her iki tarafını yaklaşık 3 ile 4 dakika arası pişirin.
- Tortillalarınızı ızgarada çok az ısıtın.
- Kaburgalarınızı, istediğiniz sebze ve sosları tortillanıza yerleştirin. Afiyet olsun!
Sürdürülebilir Barbeküler
Dünya Ekonomi Forumu’nun yaptığı bir araştırmaya göre dünyadaki insanların en az %65’i daha sürdürülebilir ve sağlıklı tercihlerde bulunmak istiyor. Bu sebepten dolayı gastronomi trendlerinde; atıksız mutfak, bitkisel ürünler, sebzeler ve meyveler ön plana çıkmaya başlıyor. O zaman gelin mevsimsiz bir lezzet olan ve etlere en iyi alternatiflerden birini sunan mantarları radarımıza alalım.
Barbeküde Portobello Mantarı
Bu tarifi dilerseniz hamburgerlerinizde kullanabilir; dilerseniz de tamamen sade bir şekilde tüketebilirsiniz. Proteini bol, lezzeti ve dokusu ile ete sürdürülebilir bir alternatif sunan Portobello mantarı hakkında detaylar aşağıda.
Malzemeler: Portobello Mantarı, balzamik sirke, soya sos, taze biberiye, sarımsak tozu, karabiber, tuz
Hazırlanışı:
- Balzamik sirke, soya sos, taze biberiye, sarımsak tozu, karabiber ve tuzu bir kasede karıştırın. Ardından mantarlarınızı sosun içine ekleyerek her tarafını yaklaşık 10 dakika marine edin. Bu işlemin 30 dakikadan uzun sürmemesi, mantarın tuzlu olmaması için önem taşıyor.
- Mantarlarınızı, her tarafı eşit bir şekilde ısınmış barbekü ızgaranıza ekleyin. Mantarınızın her iki tarafını 3 ile 4 dakika pişirmeniz yeterli. Afiyet olsun.
Minik bir not: Portobello mantarınızı temizlerken yıkamamanız önem taşıyor. Mantarlarınızın kabuğunu bir bıçak yardımıyla veya kuru bir havlu ile ovarak temizleyebilirsiniz.
Bonus: Eşlikçiler
Özellikle aramıza Ege Bölgesi’nden katılanlar, sofralarını meze ile tamamlamaya alışıktırlar. Barbekünün gastronomi sahnesi de Akdeniz ülkelerinden aldığı bu alışkanlığı, bir trend olarak bünyesine dahil ediyor. Bu noktada barbekü ile hazırladığınız sofralarınıza Homemade by Macrocenter’dan eşlikçiler ve mezeler eklemeyi unutmayın!
Kapak Fotoğrafı: Niko Nieminen – unsplash.com
İlk yorumu siz yazın!