Can Mertoğlu'ndan "Albüm": Orta Sınıfın "Normali"
Dürüst olmak gerekirse filmin Cannes Film Festivali’nden ödülle ayrılması sonrası bir fikir oluştu kafamda Mehmet Can Mertoğlu’nun Albüm’üne dair. Karikatüristik afişine rağmen konusu itibariyle bir dramla karşı karşıya olduğumuz kanısına varmam da çok zor olmadı. Ancak filmi izlerken yanıldığım için sevinmeye başladım.
Albüm filmi orta sınıfın “normalini” pek de “normal” olmayan bir konu üzerinden ele alıyor: Bir lisede tarih öğretmeni olan Cüneyt ile vergi dairesinde çalışan Bahar’ın evlat edinme süreci üzerinden… Antalya’da başlayan hikayede polisten eğitimciye, memurdan müdüre kurumların çarpıklığı yansıtılıyor beyazperdeye. Ve bu sorunların kurumlardan değil, kurumların oluşmasında pay sahibi olan toplumdan kaynaklandığını da söylüyor bizlere.
Hikayede Bahtiyaroğlu Ailesinin evlat edinme serüvenine tanıklık ediyoruz. Bir bebeği ten rengi, yüz yapısı ve cinsiyeti sebebiyle ötekileştiren, çocuğu aile kurumunun bir zorunluluğu olarak gören bir aileyi izliyoruz filmde. Doğal yollardan çocuk yapamamanın verdiği utanca dayanamadığı için torpil yoluyla atanmayı seçecek kadar çaresiz bir aile hem de.
Albüm‘ü bir iktidara, yönetime getirilen bir eleştiri olarak yormak pek de doğru olmaz. Zira filmin hemen hiçbir yerinde sistemin doğruluğu/yanlışlığı tartışılmıyor. Filmde tartışılan asıl mesele istismara açık sistemin insanlarca nasıl kötüye kullanıldığı, sorunlarda birey kadar toplumsal baskının da rol oynadığı gerçeği. Gelenek ve kültürle karıştırılan sınıfa özgü ahlaki yapının bireyler üzerindeki etkisi.
Mehmet Can Mertoğlu, yazıp yönettiği filmde sistem ve toplum arasındaki bağı bireysel düzlemde incelemesinin yanı sıra perdenin sunduğu geniş alanı kullanmasıyla da dikkat çekiyor. Zira kendisinin de belirttiği üzere uzun planlar arasına yerleştirilmiş detaylarda ikinci birer hikayeyi, merkezde yer alan konunun silikleştirdiği olağanlaşmış “anormallikleri” de anlatıyor. Özellikle de sınıf sahnesinde bu anormallikler en açık haliyle sunuluyor filmde. Öğrenci, yani genç neslin olduğu gibi yansıtıldığı sahne filmin belki de en acı gerçeği.
Albüm filmi ince elenip sık dokunmuş, bir konuyu detaylarla boğmak yerine hikayeyi detaylarla zenginleştirmeyi seçmiş, görüntüde komik/eğlenceli, özünde ise oldukça dramatik bir yapım. Mertoğlu’nun detaylar konusundaki bu hassasiyeti ise gelecekte de böylesi filmler izleyebileceğimizin, Albüm‘ün bir tesadüf olmadığının göstergesi.
IMDb Puanı: 6.6/10
İlginizi çekebilir: İzlemeniz Gereken Ödüllü Türk Filmleri
İlk yorumu siz yazın!