Adet kapları mı, yıkanabilir pedler mi? Yoksa bambu lifinden üretimler mi? Doğa dostu menstrual ürün seçeneklerimiz her geçen gün artmaya devam ediyor. Peki siz de ürün seçimlerinizde zorlanıyor musunuz? Cevabınız evet ise, pedlerin yanı sıra 2021 yılında bizleri menstrual kap ve tampon ile de buluşturan ekoloji ve kadın dostu lokal bir marka ile tanışın: BEIJE. 

Beije Bambu Ped
BEIJE Abonelik Sistemi| Fotoğraf: Pexels, Mock-Up: Yaprak Civan

2013’ten beri ikinci el alışveriş ve anneannemin vermek için ayırdığı kıyafetlere el koymamla başlayan tüketimi azaltma yolcuğum, uzunca yıllar tekstil odaklı devam etmiş olsa da, son iki senedir hayatımdaki birçok şeyi değiştirmeye çalışıyorum. Bunu yaparken üzerinde en çok durduğum nokta kullandığım ürünlere el atmak oldu. Hala değiştirmeye çalıştığım çok fazla ürün var hayatımda.

Örgü cilt temizleme pedleri, kabak lifi ve ambalajsız sabun kullanımı, diş fırçası/tarak/pipet başta olmak üzere bambu ürünler tercih etme derken sıra geldi menstrual ürünlere. Peki ya hangisi? Adet kapları mı, yıkanabilir pedler mi? Yoksa bambu lifinden üretimler mi? Dürüst olmak gerekirse doğa dostu menstrual ürünlere attığım ilk adım hassas cilt problemimden dolayı oldu. 

Menstrual bir ürün markası ile ilgili oturup yazı yazacağımı hayal etmezdim; fakat bugün yeni paketim de gelmişken “Artık tüm ürünlerini memnuniyetle kullandığıma göre bahsetmem gerekiyor.” diye düşündüğüm harika bir Türk marka hakkında konuşmak istiyorum: BEIJE. Ekoloji ve kadın dostu bu marka, yeni nesil organik menstrual ürünler üretiyor ve abonelik sistemi ile çalışıyor.

Nasıl Tanıştım?

Benim BEIJE ile tanışma hikayem biraz ilginç. BEIJE’in kurulduğu ilk dönemler erkek arkadaşım -evet, erkek arkadaşım- “Bak %100 bambu ped, yeniymiş bu marka. Bu da deneme paketi.” diyerek dünyalar tatlısı bir paket sıkıştırdı elime. İlk anda bayıldım ambalajlarına BEIJE’in. Benim de şöyle saçma bir huyum vardır, ambalajlarını sevdiğim ürünleri kullanmaya kıyamamak. Yumuş yumuş pedler aylarca durdu şifonyer üzerinde kullanılmadan. Tabii o zamanlar bedenim için en iyisi olduğuna inandığım başka bir marka ped kullanıyordum ve “Benim için en iyisi” dememe rağmen KAŞINTI problemi yaşamadığım bir döngü hatırlamıyorum. Zaten cildim kafa derimden tutun ayaklarıma kadar problemlidir; ekstra ilgi alaka ister hep. Yine bir gün hem kullanmış olduğum ürünün verdiği rahatsızlık hem de döngü stresinden çılgına dönmüşken, ilk kez BEIJE ürünlerini denedim bir köşede duran. Sonuç mu? BEIJE artık hep benimle. 

Bambu Lifinden Organik Pedler 

Beije Bambu Ped
BEIJE | Fotoğraf: beije.co

Regular yaşamımı bir kenara bırakırsak, cayır cayır sıcağın altında Özlem Tekin gibi tek başıma dağları bayırları kilometrelerce aşarken, eco-farm’da saatlerce eğil kalk yaparak bahçe işleriyle ilgilenirken ve Deniz Kızı gibi suyun içinden çıkmadan geçirdiğim saatlerde BEIJE ped (günlük ped de dahil olmak üzere) ve kap hep benimleydi. Sıcağa rağmen en ufak bir şikayetim olmadı ürünlerden. Sıcak havalarda sıklıkla yaşadığım o yapış yapış “muşambamsı” histen eser yoktu BEIJE sayesinde. Başka bir nokta ise, period dönemimde saatlerce ped’imi değiştiremeyip “Of kessssin sızdı!” diye paniklediğim anlarda bile ürünlerin tam koruma sağlaması. Çünkü BEIJE ped’ler bambu liflerinden üretilme ve bambu pamuğa oranla daha fazla nefes alan ve %40 daha emici bir madde

BEIJE ped’ler çok iyi emicilik sağlamasına rağmen incecikler ve giydiğimiz kıyafetlerden belli olmuyorlar. Bu konuda tampon ve kaplar büyük bir kurtarıcı olsa da benim gibi önceliği ped olanlar, özellikle yaz aylarında bu konuda sıkıntı yaşıyordur eminim. “Ne giysem pedim belli oluyor.” diyerek on defa kıyafet değiştirip görüşmelerime geç kaldığım dahi olmuştur benim. BEIJE ped’ler ise gerçekten yok gibiler. Bırakın belli olmayı, kullanırken varlığını hissetmiyorsunuz bile. 

Neden Bambu? 

Beije
BEIJE | Fotoğraf: Instagram / beijewomen

BEIJE pedlerin ve tamponların pek çok artısı var. Tabii her şeyin başı sağlık. Öğrendiğime göre tahriş, enfeksiyon ve alerjik reaksiyonlar ürünlere uygulanan ağartma işlemlerinden kaynaklı. Ne bu derseniz, piyasa pedlerine “bembeyaz ve tertemiz” izlenim vermek için aseton, dioksin, kloroform gibi kimyasal maddelerle beyazlatma işlemi uygulanıyor. Bu işlemlerden arta kalan kimyasal kalıntılar da işte o tahrişlere, enfeksiyonlara sebep oluyor. BEIJE ürünlerin üretiminde ise herhangi bir kimyasal olmadığı gibi, sentetik ve plastik materyal veya kanserojen liflere yer yok. Tamamen %100 organik bambu. Bambu sürdürülebilir period ürünleri için harika bir malzeme olmanın yanı sıra, doğası gereği antibakteriyel

BEIJE | Fotoğraf: Twitter / beijewomen

BEIJE ürünleri elbette organik olduğu için sağlıklılar. Tabii bedenimizle birlikte dünyayı da korumaları kocaman bir artı. Biliyorsunuz, bambu sulanmaya ihtiyaç duymuyor ve büyümek için pamuğa oranla üçte bir daha az su kullanılıyor. Büyüme döngüsü de zirai kimyasala ihtiyaç duymadan çok hızlı tamamlanıyor; üstelik pamuktan on kat daha fazla ürün veriyor. Müthiş bir doğa dostu ürün yani!

Not: Üretim süreçlerinde hayvanlara dokunulmadığı için tüm BEIJE ürünleri vegan. Üstelik belirtmeliyim ki BEIJE artık Vegan Sertifikalı! 

Yaz Aylarının Kurtarıcısı

BEIJE | Fotoğraf: Pexels

Bambu pedler ile başlayan bu tanışıklık, BEIJE’in Mart 2021’de Twitter üzerinden gerçekleştirdiği BEIJE Kap çekilişini kazanmam ile devam etti. Period ürünleri arasında en çevre dostu seçeneğin menstrual kaplar olduğu bir gerçek. Maalesef çok sık duyduğum için söylemeden geçmek istemiyorum ama günümüzde HALA tampon ve kap kullanımında “İçerde kaybolmaz mı?” korkusu var. Hayır arkadaşlar. Vajinamız Wristcutters: A Love Story’deki araba değil. Filmde koltuğun altına düşen şeylerin sonsuzda kaybolması gibi vajinamıza giren şeyler de sonsuz boşlukta yok olmuyor. Merak etmeyin ve rahat rahat kullanın kaplarınızı, tamponlarınızı. 

Şakası bir yana, dürüst olmak gerekirse menstrual kap kullanmaya sıcak bakamıyordum ben. Hayır, sonsuz boşluk korkusundan değil, eheh. Yok efendim ev dışında bir yerde değiştirmesi hijyenik olmaz, yok ben rahat edemem falan… Yanılmışım. Üç ayımı ülke dışında geçirdiğim süreçte ürün aramakla uğraşmamak için BEIJE pedlerim her ne kadar benimle olsa da onların bitme ihtimaline karşı “çantada dursun” diyerek backpack’ime attığım BEIJE Kap resmen hayat kurtarıcı oldu. Özellikle de yazımı deniz kenarında, her fırsatta yüzerek geçirdiğim dönemde. 

Kap kullanımı öyle gözümde büyüttüğüm gibi değilmiş. Menstrual kapları nasıl yerleştirip çıkarırım diyorsanız bu konuda internette pek çok video var. Fakat kap kullanımında en önemli nokta uygun boyutu yakalamak. BEIJE’in standart kapları 26 ml, süper kapları ise 30 ml. Kabı kullanmadan önce yapmanız gereken kabınızı içme suyu -bu önemli- ile tencerede iyice kaynatıp temizlemek. Tabii aynı işlem kullanım sonrasında da uygulanıyor. Hem kabın hijyeni hem de nasıl yerleştireceğiniz ile ilgili BEIJE’in minik bir kullanım klavuzu var ürünle birlikte gönderilen. 

Sistem Nasıl İşliyor?

BEIJE Abonelik Sistemi| Fotoğraf: Pexels, Mock-Up: Yaprak Civan

BEIJE’in çalışma sisteminden bahsetmem gerekirse, yapmanız gereken web sitesi üzerinden abonelik oluşturmanız ve paketinizi düzenlemeniz. Ped/tampon boyutlarını ve istediğiniz adeti belirledikten sonra hoop iki üç gün içinde paketiniz içinden çıkan tatlı mektupları ve sürpriz ürünleri ile kapınızda. Üstelik kargo ücreti de yok.

Paketlerin iki ayda bir düzenli olarak kapımıza gelmesi benim gibi üşengeçler ve unutkanlar için de büyük avantaj. Regl dönemimde pedim yok derdine de son, “Eve gelirken ped alsana.” diyerek başkalarını bıktırmaya da. (Evet bu cümle ile yıllarca babamı, sonra da Yusuf’u bıktırmışlığım çok.) 

Paketlemeden bahsedecek olursam, ürünler bitki bazlı yapıştırıcılar ve doğal paketlemeyle hazırlanıyor. Ürünlerin kalitesi kadar, ambalajları da harika. Dediğim gibi ambalajına kıyamayıp kullanamadım aylarca. Kilitli yalın tasarımlı karton keselerde gelen ürünler, üzerinde tatlı illüstrasyonları bulunan logosuz başka paketlemeyle dağıtıma çıkıyor. Menstrual ürünün ayıbı yok ama çekinenler ve ürünlerinin işyerine gelmesinden rahatsız olabilecek kişiler bu konuda rahat edebilirler. (Yeri gelmişken: Canım Gizem’cim, toplumdaki menstruasyon algısı üzerine harika bir yazı yayınlamıştı. Göz atmalısınız!)

Beije menstrual ürünler
BEIJE | Fotoğraf: beije.co

Adresinizi veya paket içeriğini değiştirmek isterseniz o da kolay. Site üzerinden hızlıca halledebiliyorsunuz. Diyelim elinizde yeterince ürün var, pıt diye bir tuşla paketi atlayabiliyorsunuz. Benim BEIJE’in çalışma sistemini sevme sebeplerimden biri de gerçekten bizlerle ilgili olmaları. Ülkede değilken adresimi sistemden değiştirmeyi unuttuğum için ürünlerim tam iki defa geri dönmesine rağmen BEIJE bana hızlıca ulaştı ve geciktirmeden ürünlerimi başka bir adrese ilettiler. Biliyorsunuz genelde geri dönen ürünlere sonradan ulaşabilmek ohoo günler ve bazen haftalar sürebiliyor. 

Minik Minik Notlar

BEIJE | Fotoğraf: Pexels
  • BEIJE, ürünlerin %8’lik payını Türkiye’de regl yoksulluğunu sonlandırmak için çalışan Konuşmamız Gerek’e bağışlıyor. 
  • DÖNGÜ by BEIJE, menstrual ve genel sağlık, ruhsal ve zihinsel sağlık, yaşam gibi pek çok konuda içeriğe ulaşabileceğiniz bir platform. Her ay mail kutumuza düşen tatlı bir bültenleri de var. 
  • BEIJE ailesinin en yeni üyesi BEIJE İlk Regl Paketi, kardeşiniz, yeğeniniz, artık kime isterseniz ilk regl hediyesi vermek için harika. Pedlerden not defterine, minik bir bez çantasına kadar özenle hazırlanmış!
BEIJE indirim kodu
  • BEIJE ailesine girmek istiyorsanız, kendi indirim kodumu paylaşabilirim: YAPRAKCIVAN. Bu kod ile abone olursanız ilk siparişte %15 indirim alıyorsunuz. Siz de abone olduğunuzda başkalarıyla paylaşabileceğiniz %15 indirim koduna sahip oluyorsunuz. Çünkü hayat paylaştıkça güzel. 

BEIJE’in ürünlerini incelemek ve abone olmak için web sitelerine bakmayı unutmayın!

Peki ya siz doğa dostu hangi menstrual ürünleri tercih ediyorsunuz?

Kapak Görseli: Behance / Sıla Özyıldız

İlginizi çekebilir: Gizem Kalaç’tan Toplumdaki Menstrüasyon Algısı