Beykoz Cam ve Billur Müzesi: Türkiye’nin İlk Cam Müzesi
Beykoz Cam ve Billur Müzesi, adını Osmanlı Devleti zamanında kurulan ve döneminin en önemli cam fabrikası olan ‘Beykoz Cam ve Billurat Fabrika-i Hümâyûnu’ndan alıyor. 360 dönüme yakın bir büyüklüğe sahip olan müze alanı içerisinde; yürüyüş yolları, çeşitli hayvan türlerine ev sahipliği yapan kümesler, çocuk oyun alanı, kafeterya, kütüphane alanı, mescit ve sanat atölyesi bulunuyor. Müze alanına ve tarihi müze binasına girişler bilet satın alınarak yapılıyor. Ayrıca MüzeKart ile de bu alanlara giriş imkanı bulunuyor.
Türkiye’nin ilk cam müzesine ev sahipliği yapan alan, geçmişte ilk olarak 19. yüzyılda Mısır Hidivi İsmail Paşa’nın kapı kethüdalığını yapan, Sultan Abdülaziz döneminde paşalık rütbesi alarak daha sonra da vezirlik görevinde bulunan ve son olarak II. Abdülhamid döneminde Meclis-i Ayan üyesi olan Ermeni asıllı Abraham Paşa’nın çiftlik yapılarına ev sahipliği yapmaktaydı. Bu yapıların tamamından ise günümüze sadece ahır binası ulaşmayı başardı…
Abraham Paşa, Mısır Hidivi İsmail Paşa’ya kapı kethüdalığı yaptığı sırada Sultan Abdülaziz ile sıkı bir dostluk kurar ve bir rivayete göre Sultan Abdülaziz ile oynadıkları bir tavla oyunundan galip gelerek bu alana sahip olur. 1887 yılında Abraham Paşa yaşadığı maddi sıkıntılar nedeni ile alanı satmaya kalkınca da II. Abdülhamit yönetimindeki Osmanlı idaresi tarafından bu alan satın alınır. Daha sonra günümüzde Beykoz Korusu olarak anılan Abraham Paşa Korusu’nun da içinde bulunduğu alanın sahile bakan kısmı “Hürriyet Bahçesi” adı ile mesire alanı olarak halkın kullanımına açıdı.
Yakın bir tarihe kadar Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kullanımında olan müze alanı ise 2018 yılının Nisan ayı itibari ile Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’na tahsis edilerek önce sosyal tesis alanı olarak planlanıp daha sonra ise müze alanı olarak düzenlendi. Alanda yapılan düzenleme ve restorasyon çalışmalarının ardından da nihayet 2021 yılının Nisan ayında gerçekleşen resmi açılış töreni ile Beykoz Cam ve Billur Müzesi, Türkiye’nin ilk cam müzesi olarak ziyarete açıdı.
Kapak Fotoğrafı: Muharrem Gürbüz
İlginizi çekebilir: Muharrem Gürbüz’den Basilica Therma
İlk yorumu siz yazın!