Basılı yayına karşı olan ilgimiz gün geçtikçe azalmaya başladığı için dergi kültürümüz de online okuyabileceğimiz dergilere doğru kaymaya başladı. Bu ne kadar doğru bilemiyorum. Bu durum, bilgiye çok kolay ulaşmamızı sağlıyor ama öte yandan da bilginin kalıcılığını azaltıyor diye düşünüyorum; ama online kaynağa dönmemiz de yazıda yer vereceğim ülkemizde basımı olmasa da iyi birer bilgi kaynağı olarak gördüğüm dergilere de ulaşmamızı sağlıyor. Tabii bu yazıda Tübitak tarafından yayınlanan Bilim ve Teknik dergisini ve Türkçe basımları bulunan Popular Science ve National Geographic’i de unutmamak lazım. Aşağıdaki listedeki dergiler, online kaynaklardan edinebileceğiniz ve yazım dilleri İngilizce olan, benim takip ettiğim, severek okuduğum ve size de okumanızı tavsiye ettiğim bilim dergileri. Hazırsanız ayrıntılara geçelim!

Dergiler
Dergiler | Fotoğraf: Unsplash / Charisse Kenion

Bilim Dergileri

Nature

Nature, helyumun mucidi olan Norman Lockyer tarafından kurulmuş bir dergi olarak biliniyor. Dergide genel olarak bilim insanlarına ve bu konuda eğitimli insanlara yönelik yazı ve makaleler yayımlanıyor. En köklü bilim dergilerinden olan Nature yayın hayatına 1869 yılında İngiltere’de başlıyor.

Nature Dergi
Nature Dergisi | Fotoğraf: english-magazines.com

Dünyanın en iyi akademik yazılarını barındıran dergi, haftalık olarak internet sitelerini 3 milyondan fazla insanın okuduğunu belirtiyor. Bu dergide aynı zamanda Tübitak’ın evrim sansürü hakkında 2009 yılında bir köşe yazısı da paylaşılmış.

Makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

ID, Ideas & Discoveries

Ideas & Discoveries Dergisi
Ideas & Discoveries Dergisi | Fotoğraf: discountmags.com

Ideas & Discoveries, 2010 yılından beri iki ayda bir yayınlanan; bilim, doğa, psikoloji, tarih ve güncel olayları görsellerle destekleyip zevkli bir anlatım diliyle sunan dergi. ID, yayınladıkları dergileri aynı zamanda kullanıcılar için PDF formatında, internet üzerinde de paylaşıyor.

NewScientist

NewScientist Dergisi
NewScientist Dergisi | Fotoğraf: newscientist.com

NewScientist dergisi, haftalık olarak her cumartesi günü yayımlanıyor. ‘This week’ ve ‘technology’ kısmını ücretsiz şekilde internet sitlerinde de yayınlanıyor. Her hafta yeni bilgiler edinmek neler oluyor diye takip etmek isterseniz bu köşeye bakabilirsiniz. Ayrıca pazar sabahları güzel bir okuma aktivitesi de olabilir.

Makalelerin de kısa hallerini ücretsiz olarak sunuyorlar, sadece uzun hali için üyelik istiyorlar. NewScientist dergisi aynı zamanda, Marmaray projesini sismik hareketlerden dolayı yüzyılın en cesur aktivitesi seçmiş dergi.

Smithsonian

Smithsonian Dergisi
Smithsonian Dergisi | Fotoğraf: wikipedia

Smithsonian dergisi, 1970 yılından beri aylık olarak basılıyor. Her basımı 2 milyona yakın satılan dergi; bilim, tarih ve doğa üzerine konular hakkında bilgiler içeriyor. Aynı zamanda 2012 yılından beri de bilim, teknoloji ve sanat alanlarındaki yenilikleri tespit ederek ödüllendiren American Ingenuity Awards’ın sponsorluğunu üstleniyor.

Scientific American

Scientific American Dergisi
Scientific American Dergisi | Fotoğraf: scientificamerican.com

28 Ağustos 1845 kuruluş yılıyla en eski bilim dergilerinden birisi olan Scientific American, adından da anlaşılacağı gibi ABD kökenli popüler bilim dergisi olma özelliğini ve ABD’de yayım hayatına aralıksız en uzun süre devam eden dergi olma özelliğini taşıyor. Albert Einstein da dahil olmak üzere birçok ünlü bilimi insanının yazılarını yayımlamasıyla da ünlü. Bu dergi, orijinal dilinde Türkiye’de satılıyor fakat fiyatı ülkemiz döviz kurları sebebiyle oldukça yüksek. Yazının başında da belirttiğim gibi bu dergileri burada derlememin amacı bilgiye kolay ulaşmak olduğu için pdf versiyonunu edinmenizi öneririm.

Ayrıca dergi 2011 yılında 1845-1909 arasındaki tüm basımlarını yayınladığı için çok ilginç geçmiş basımlara da ulaşmak mümkün. Basın ve yayım stilinin nasıl değiştiğini gözlemlemek için de güzel bir kaynak olduğunu düşünüyorum.

Kapak fotoğrafı: Unsplash / Trust “Tru” Katsande

İlginizi çekebilir: BiblioMagger’dan Kitap Önerileri