Bir Baba Hamlet: İki Kişilik Bir Shakespeare Trajedisi
Bir Baba Hamlet, diğerlerinden farklı bir Shakespeare trajedisi olarak sahneleniyor ama ben hepimizin bildiği, Shakespeare denince aklımıza ilk gelen dizelerle başlıyorum Hamlet’in trajedisini anlatmaya; To be or not to be, that is the question!
Hamlet, Shakespeare’in 1599-1602 yılları arasında yazdığı bir trajedi oyunu olmakla birlikte çağına ışık tutan bir eser olarak günümüze ulaşıyor. Birçok biçimde yorumlayabiliyoruz Hamlet’i aslında; tarihsel bir oyun, heyecan verici bir tragedya, felsefi bir anlatı… Hamlet’in Baba Sahne’deki uyarlamasının ayrıntılarına geçmeden önce Hamlet’ten ve Bir Baba Sahne’den bahsetmek istiyorum.
Baba Sahne Konum
Baba Sahne, Şevket Çoruh tarafından 27 Mart 2015 Dünya Tiyatro Günü’nde satın alınmış ve 2 yıl süren inşaat süreci ardından 1 Nisan 2017’de Şevket Çoruh’un ustası Savaş Dinçel’in 75. doğum gününde açılmış bir tiyatro sahnesi. Ustalara saygı niteliğinde seçilmiş bu özel günlerin ardından Baba Sahne’nin bir özelliği daha var ki o da tapusunda “tiyatro” yazan ilk tiyatro sahnesi olması. Şevket Çoruh, Baba Sahne’nin isminden bahsederken “Kendimizi yetim hissetmemek için sahnenin adını ‘Baba’ koyduk.” diyor. Baba, yani; kızan, karışan, sinirlendiren. Koruyan, sarılan, özlenen; manası yokluğunda daha iyi anlaşılan kişi. Oyun, sahnenin 2017’deki açılış oyunuydu aslında. Baba bir sahne, baba bir yazar ve baba bir oyun ile güçlü bir başlangıç.
İlginizi çekebilir: Aybüke Dizman’dan İstanbul Tiyatro Sahneleri
Bir Baba Hamlet
Gelelim Hamlet’in kendisine. Hamlet; birçok sorunun bir arada olduğu ve her çağda, o çağın insanlarını ve sorunlarını yansıtabilecek ölçüde bir oyun. Siyasal, ahlaksal sorunlar, aşk sorunları, hayatın üzerine felsefi düşünceler, aile sorunlarını gibi hemen her konuyu içeriyor. Hangimizin hayatında yok ki bu sorunlardan? Hamlet, “Var olmak mı olmamak mı, asıl soru bu!” dedikten sonra direnmenin mi boyun eğmenin mi doğru olduğunu düşünüyor ve “Ölmek, uyumak yalnızca” diyerek aslında intiharı ilk kez aklından geçiriyor. Sonra düşünüyor:
“Kim dayanabilir zamanın kırbacına?
Sevgisinin kepaze edilmesine,
Kanunların bu kadar yavaş
Yüzsüzlüğün bu kadar çabuk yürümesine,
Kötülere kul olmasına iyi insanın
Bir bıçak saplayıp göğsüne kurtulmak varken?”
Ama yine de biliyor ki:
Düşünmek, işte hepimizi böyle tutsak ediyor.
Kavgalar, ölümler ve dram ile klasik tragedya çerçevesinde yazılan Hamlet, Baba Sahne’ye geldiğinde “Bir Baba Hamlet” oluyor ve klasik çizginin dışında modern, iç içe, iki kişinin dev bir kadro olduğu, dramın komediye ayna tuttuğu iki perdelik bir oyun olarak karşımıza çıkıyor.
Şevket Çoruh ve Murat Akkoyunlu tarafından oynanan bu oyunda seyirci de eski Yunan tiyatrolarında olduğu gibi oyunculara eşlik ediyor. Babasının ölümünün acısıyla deliren Hamlet’in trajedisini bir anda arabesk bir müzikal gibi izlemeye başlıyoruz sahnede.
Hamlet’i farklı varyasyonlarda sahnede izlemiş biri olarak her birinden farklı tonda keyif aldığımı söyleyebilirim.
Birebir uyarlanmış Hamlet, komedi öğeleri ile süslenmiş Hamlet, her ikisini de barındıran Hamlet…
Madem Shakespeare’den bir alıntıyla başladım yazmaya, bir alıntıyla da bitiriyorum: “There is nothing either good or bad, but thinking makes it so. “
Oyunu merak edenler için, sezon boyunca seyirciyle buluşmaya devam edecek.
Biletler Baba Sahne’de!
İlginizi çekebilir: Eda Geven’den Tiyatro Önerileri
İlk yorumu siz yazın!