Seyirci Koltuğunda Bitkiler: Liceu Operasından Açılış Konseri
Salgın ve pandemi kapsamında alınan önlemlerle fiziki olarak katılabildiğimiz sinema, tiyatro, konser gibi etkinliklere hasret kaldık. Kültür sanat dünyası da şüphesiz pandeminin etkilerini en ağır hissedenler arasında. Bununla birlikte atlattığımız zorlu süreç, tarih boyunca benzer durumlarda olduğu gibi, pek çok sanatçı ve organizasyon için ilham kaynağı da oldu. Pandemi sonrası ilk konserini bitki seyircilere gerçekleştiren Liceu Operası da bu organizasyonlardan biri.
Liceu Operası’nda Alışılmadık Bir Konser
theMagger News’ta da sıklıkla yer verdiğimiz pek çok sanatçı bireysel üretimlerini sürdürürken, beklenmedik bir organizasyon da Barcelona kentinde üç aylık karantinanın sonunda kapılarını açan opera binası Liceu’dan geldi. Opera, ilk konserini farkındalık yaratmak amacıyla bitkiler için verdi!
Pazartesi günü açılan Liceu Operası Mart ayından beri ilk konserini verirken 2,292 seyirci koltuğunun tamamını bitkiler doldurdu. 2020-2021 konser sezonunun başlangıcı olarak nitelendirilen ve UceLi Quartet’in performansını içeren konsere insan seyirciler ise online olarak katılabildi. UceLi Quartet bitki seyircilerine Giacomo Puccini’nin “Crisantemi” eseriyle serenat yaptı.
Alışıldık konserlerden önce gerçekleştirilen tüm ritüellere, seyircileri salona davet etmek için yapılan ‘konser başlıyor’ anonsları da dahil olmak üzere, birebir olarak uyuldu.
Bitki Seyirciler ve Organizasyonun Anlamı
Buraya kadar okuduklarınız ilk etapta pek de anlamlı gelmemiş olabilir ancak konser salonundan bitkilerin oturduğu koltuklarla göz alıcı bir manzaraya sahiplik etmenin yanı sıra organizasyonun bir alt metni mevcut. Liceu Operası’nın sanat direktörü Blanca de la Torre bu organizasyon ile bizlere farklı bir perspektif sağlıyor.
Liceu’nun websitesinde yayımlanan açıklamaya göre de la Torre geçirilen zorlu ve uzun pandemi sürecinin ardından aktiviteler yeniden başlarken, bizleri doğa ile olan ilişkimiz kadar temel ve önemli bir bakış açısı üzerinden bir araya getirmek istemiş. Üstelik bölgedeki lokal fidanlıklardan alınan 2.292 bitki konser sonrasında Hospital Clínic of Barcelona başta olmak üzere bölgedeki sağlık çalışanlarına armağan ediliyor. Etkinliğin organizatörleri bitkilerin armağan edilmesine ilişkin olarak ise; “Bizim jenerasyonumuzda benzerine rastlanmamış bu süreçte en ön safhada savaşan tüm sağlık çalışanların emeklerini görünür kılmak istedik.” ifadelerini kullanıyorlar.
Organizasyonun bizlere hatırlattığı bir diğer konu ise bitkilerin ses ve müziğe olan duyarlılıkları. Discovery Channel’ın Mit Avcıları (Mythbusters) ekibi bitkilerin sese ve müziğe olan tepkileriyle ilgili iddiaları test etmek adına bir deney gerçekleştirmişlerdi. 7 küçük sera kullanılan deneyde 7 seranın 2 tanesine olumsuz cümleler (küfürler, hakaret, öfkeyle dolu cümleler, vs.), 2 tanesine olumlu cümleler (sevgi, aşk, mutluluk, vs.), 1 tanesine klasik müzik, 1 tanesine koyu black/death metal çalınmıştı.
Klasik müzik çalan serada, bitkiler konuşma olanlardan bile daha fazla büyürken, en sert müzik türlerinden biri olan black/death metalin çaldığı bitkilerin ise diğer hepsinden daha hızlı büyüdükleri tespit edilmişti! Görsel olarak da zarif görüntüler ortaya koyan opera binasındaki bitkileri bir de metal konserinde görmek ilginç olabilir, ne dersiniz?
Kapak Fotoğrafı: reuters.com
İlginizi Çekebilir: Yogi Magger’dan Taç Utangaçlığı
İlk yorumu siz yazın!