Bu ayın öne çıkan kitabı: Kadınlığın 21 Hikayesi…

Ekim 2020 Kitapları | Fotoğraf: Unsplash/@jmuniz

Bu Ara Neler Okudum?

Yalnız Kaldınız, Peyami Bey, Hamdi Koç (Roman)

Sokakta öldüresiye dövülen yazar, kimliği meçhul biri tarafından kurtarılır ve gözlerini tanımadığı bir yerde açar. Odada karşılaştığı kişi Peyami Bey’dir. Peyami Bey, başına gelenlerle ilgili gerçekleri bulması için yazara yardım edecek, yazar da karşılığında Peyami Bey’in hayatını kaleme alacaktır. Ölüm ve yaşam arasında geçen fantastik diyebileceğim bir konusu var kitabın. Sevemedim. Olaylar arasındaki bağlantılar ve nedenleri de tam anlayamadım. Hatta biraz sınırımı aşıp, yazarın neden bu kitabı yazdığını anlayamadığımı da ifade etmek isterim.

Bul Beni, Andre Aciman (Roman)

https://www.instagram.com/p/CGKQMxRBv6o/

‘’Adınla Çağır Beni’’nin devamı olarak yayımlanan ‘’Bul Beni’’, Elio’nun babasının trende tanıştığı genç bir kızla yaşadığı aşkla başlıyor. Kitabın ilk bölümünde Samuel’in hikayesini okurken, ikinci bölümde gözler Elio’ya çevriliyor ve malum yazdan sonraki hayatı anlatılıyor. Üçüncü bölümdeyse Oliver’ı, kendi ağzından okuyoruz. Karakterlerin hayatıyla ilgili çok acayip gelişmeler beklemiyordum ama bu kadar vasat bir kitap okuyacağımı da düşünmüyordum açıkçası. Yazar, ilk kitabın getirdiği sesle ikincisini de yazmak istemiş belli ki ancak olmamış.   

Kadınlığın 21 Hikayesi, Murathan Mungan’ın Seçtikleriyle (Öykü)

https://www.instagram.com/p/BpoyYWflTNC/

Murathan Mungan’ın derlemelerini çok ama çok başarılı buluyor, hem okuyucular hem de yazmayı düşünenler için hem keyifli hem de çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Adından da anlaşılacağı gibi kadınlığın her dönemine ait, farklı yazarlardan farklı öyküler okuyoruz. Atwood’dan Woolf’a, Marquez’den Calvino’ya usta edebiyatçıların öykülerinin hem kurgu hem de dil ve üslup açısından art arda olmaları, aradaki benzerlik ve farklılıkları görmek için de birebir. Erkek yazarların kadın hikayeleri de ilgi çekiciydi benim için. Kitabı çok severek okudum. 

Ödül, Cyril Gely (Roman)

1930’larda Almanya’da uzun yıllar boyunca birlikte çalışan bilim insanları Lise ve Otto, Lise’in Yahudi olduğu için ülkeden kaçmasından sonra iletişim kurmaya devam etseler de zaman içerisinde birbirlerinden koparlar. Ayrılık yaşanmadan evvel, atom bombasının temelini oluşturan nükleer füzyonu keşfetmişlerdir ancak otuz yıllık çalışmanın sonunda adı anılan tek isim Otto Hahn’dır. Otto, Nobel Ödülü alacağı akşam Lise ile karşılaşacağından bihaberdir. Kitabın tümü, Lise ve Otto’nun o akşamki hesaplaşmasından oluşuyor. Kitaba bayılmadım ama elimden de bırakamadım. Dostluk, bilim, emek, başarı ve ödül üzerine düşündürüyor.

Osman, Ayfer Tunç (Roman)

İyi eğitimli ve varlıklı bir ailenin iki oğlundan biri olan Osman, dışardan bakıldığında birçok kişinin gıpta ettiği ve hatta kıskandığı bir tipe ve hayata sahiptir. Ancak görünenler gerçeği her zaman yansıtmaz. Osman’ın ölümü, günlüğünü ve orada yazan gerçekleri ortaya çıkaracak, onu tanıyanlarla yapılan röportajlar ise Osman’ın ve yaşanan olayların farklı yönlerine dikkat çekecektir. Hikaye ayrıca yazarın ‘’Kapak Kızı’’ ve ‘’Yeşil Peri Gecesi’’ adlı romanlarına da gönderme yapıyor. Ayfer Tunç’un bir-iki kitabı dışında hepsini çok severek okumuş biri olarak bu kitabını da beğendiğimi söyleyebilirim. Ancak beğendiğim kurgudan çok biçim, dil ve üslup. Osman’ın ruhsal durumundan da çok etkilendiğimi söyleyemem ama yazarın farklı insanların dil ve bakış açısından yazması, özellikle yazmak isteyenler için dikkat çekici diye düşünüyorum.

Saç Örgüsü, Laetitia Colombani (Roman)

https://www.instagram.com/p/CGXDbS-D5Ua/

Hindistan, Sicilya ve Kanada’da yaşayan üç kadının hikayesi, birbirlerinin farkında olmadan, bir saç örgüsü sayesinde birleşir. Üç kadının hikayesi birbirine paralel olarak anlatılmakta. Kurgu ve fikri beğendim ama etkilendiğimi söyleyemeyeceğim. Kadınların yaşadığı zorluklara değindiği, farklı ekonomik ve sosyo-kültürel kesimden kadınları konu aldığı ve onları ortak bir paydada buluşturduğu için bu kadar ses getirdiğini düşünüyorum. Kaldı ki kadınları anlatan çok daha iyi kitaplar var. Neticede bu bir roman ve ister istemez edebi bir yönü olmasını da bekliyorum. Maalesef bu romandan böyle bir etki alamadım dolayısıyla da vasat buldum.

Gelecek ay görüşmek üzere! Sağlıklı ve huzurlu, bol kitaplı günler…

Kapak Fotoğrafı: Betil K

İlginizi çekebilir: Betil K’dan Eylül 2020 Kitapları