Bu ayın öne çıkan kitapları: Dicle’nin Yakarışı, Dicle’nin Sürgünleri ve Çizgili Pijamalı Çocuk…

Dicle'nin Yakarışı
Dicle’nin Yakarışı | Fotoğraf: Instagram / @ slhtn_glr

Dicle’nin Yakarışı, Mehmed Uzun (Dünya Edebiyatı)

Bıro, 1870’lerde Cizre’de yaşamış meraklı, duygulu ve sözlere tutkun bir çocuktur. Bu karakteri onun, önce iyi bir dengbej olmasına, ardından başka diyarlara gitmesine ve hayatının aşkını bulmasına sebep olur. ‘’Aşk Gibi Aydınlık Gece Gibi Karanlık’’tan sonra okuduğum ikinci Uzun kitabı olan ‘’Dicle’nin Yakarışı’’nda bu kez Mezapotamya’ya uzanıyor; Kürt, Süryani, Yezidi, Ermeni ve Türklerin diyarında geziyor, Bıro’nun duygulu sesinden duyuyoruz bu insanların hikayelerini… Mehmed Uzun’un romanları, konuları itibariyle ilgilimi çekiyor ancak bir solukta okumamın, elimden bırakamamamın, sonuna geldiğimdeyse bitmesin diye yavaştan almamın sebebi sadece bu değil… Uzun’un anlatımını sade, doğal, akıcı ve çok içli buluyorum. Öyle ki okuma planıma yazarın tüm kitaplarını dahil ettim.

Kitabı incelemek için tıklayın.

Dicle’nin Sürgünleri, Mehmed Uzun (Dünya Edebiyatı)

https://www.instagram.com/p/B_StEZ2j8PX/

Başta tek baskı olarak ‘’Dicle’nin Sesi’’ adıyla yayımlanan kitap gerek hacmi gerekse ayrı ayrı okunabilirliği göz önüne alınınca iki kitap haline getirilmiş. ‘’Dicle’nin Sürgünleri’’nde Bıro’nun hikayelerini dinlemeye, kaldığımız yerden devam ediyoruz. Enkazların arasında hayatının aşkını bulan Bıro’yu bu kez neler beklemektedir? Bu kitap savaş, sürgün, ihanet ve yıkımların sadece Bıro ve Ester’in kanadı kırık aşklarının değil, onca insanın hayatını nasıl etkilediğini ve nelere mal olduğunu gözler önüne seriyor. 

Kitabı incelemek için tıklayın.

Çizgili Pijamalı Çocuk, John Boyne (Dünya Edebiyatı)

Babasının görevi icabı ailesiyle birlikte Polonya’ya taşınan Bruno, yeni hayatından pek de memnun değildir zira eski evini ve arkadaşlarını özlemektedir. Bir gün, evin camından görünen tel örgülerin ardında, aynı kıyafetleri giyen insan kalabalığı dikkatini çeker ve ileriki zamanlarda, çizgili pijamalı Shmuel, Bruno’nun Polonya’daki ilk ve belki de son arkadaşı olur… Yazar bu kitabın ilk bölümünü uyumadan, iki buçuk günde yazmış. Kitap olumlu ya da olumsuz birçok eleştiri almış. Konunun hassasiyeti sebebiyle bu mümkün tabii. Bense ‘’Çizgili Pijamalı Çocuk’’u, Bruno’nun gözüyle, Bruno’ymuş gibi okudum. Kimi zaman yavaşlasam da sonuna olan merakım yüzünden hızlıca okuyup bitirdim kitabı. Ki esas olay da sonundaymış meğer… Şimdi sırada filmi var.

Kitabı incelemek için tıklayın.

İlk Gençlik Çağına Öyküler, Selim İleri (Öykü)

https://www.instagram.com/p/B-wj0L0gmjj/

Selim İleri bu kitapta, çeşitli yazarlardan seçtiği birer adet öyküyü derlemiş ve üç kitaplık bir seri oluşturmuş. Ben maalesef bunu araştırmadan aldığım için okumaya ikinci kitaptan başladım ama kitapların içeriğine bakarsak bu pek de mühim değil. Her yaştan insanın rahatça okuyacağı, keyifli bir derleme olmuş. Öykü severlerin kütüphanesinde bulunsa hiç de fena olmaz…

Kitabı incelemek için tıklayın.

Bu aylık da bu kadar… Gelecek aya kadar sağlıklı, huzurlu, bol kitaplı günler dilerim!

Kapak fotoğrafı: Betil K

İlginizi çekebilir: Betil K’dan Nisan 2020 Kitapları