Buenos Aires: Mutlaka Görülmesi Gereken 5 Müze
Özellikle sokak sanatının popülerliği ile bilinen Buenos Aires’te mutlaka görülmesi gerektiğini düşündüğüm 5 müzeyi yazdım. Sokaklarda graffiti ve duvar sanatı çok yaygın olsa da modern sanat için müzeleri gezmek en iyisi!
Buenos Aires özellikle sokak sanatının popülerliği ile biliniyor. Resmi kurumların da desteklediği sokak sanatı, duvar resimleri ve graffitiler burada dükkanların ve apartmanların duvarlarını süslemek amacıyla kullanılıyor. Bazı işletmeler sanatçılarla anlaşıp işletmelerinin dış veya iç yüzeylerini süslüyorlar.
Geçmişte neredeyse suç olarak görülen, sokakları kirlettiğine inanılan sokak sanatları son yıllarda saygın sanat galerilerinde de yer almaya başladı. Bunun örneklerini Türkiye’de ve diğer ülkelerde de görebiliyoruz. Mesela Brooklyn doğumlu Jean-Michel Basquiat, graffiti ile başladığı sanat (70’li yıllarda graffitiyi belki de anti-sanat olarak adlandırabiliriz) hayatında 1992’de “yeni-ekspresyonist” bir sanatçı olarak New York’daki Whitney Müzesi’nde ilk retrospektifini ortaya koyuyor. 2017’de ise Sotheby’s müzayede evinde Basquiat’ın bir eseri 110.5 milyon dolara Japon bir trilyonere satılınca sanatçı müzayedede eseri satılan en pahalı Amerikan sanatçısı ünvanını kazanıyor. Sokak sanatı henüz Buenos Aires’de müzelerde yer bulmasa da, modern ve klasik sanat söz konusu olduğunda şehrin eksiklik yaşadığı söylenemez. Aşağıda kendim de ziyaret ettiğim 5 ilgi çekici müzeyi sıraladım.
Colección de Arte Amalia Lacroze De Fortabat
Buenos Aires’de Arjantin’in en zengin kadınlarından Amalia Lacroze de Fortabat sanat koleksiyonu Puerto Madero yat limanında yer alan bir müzede bulunuyor. Birçok meşhur sanatçının eserlerinin yer aldığı koleksiyondaki ağır toplardan bazıları Dali, Rodin, Chagall, Arjantinli sanatçı Xul Solar ve hatta Andy Warhol’un Amalia de Fortabat portresi. 2008’de açılan müzede geçici sergiler de izlenebiliyor. Biz gittiğimizde kalıcı koleksiyonu gördük, yeni bir geçici sergi için çalışmalar devam ediyordu. Giriş ücreti pahalı değil ve kalabalık olmuyor. En azından biz hafta içi bir gün öğleden sonra gittiğimizde neredeyse kimse yoktu. Müzenin karşısında şehirde birçok şubesi bulunan Croque Madame adında bir kafe/restoran olduğunu da ekleyeyim.
Malba
Latin Amerika sanatını 20. yüzyıl başından günümüze kronolojik olarak izleyebileceğiniz bu müze Av. Figueroa Alcorta 3415’de yer alıyor. İş adamı Eduardo Costantini Vakfı’nın oluşturduğu koleksiyonda Diego Rivera, Frida Kahlo gibi uluslararası üne sahip sanatçılara yer verilirken Arjantin’den ve Güney Amerika’dan Emilio Pettorutti, Xul Solar, Antonio Berni gibi sanatçıların da işlerini görmek mümkün. Ayrıca müzede edebiyat ve sanat söyleşileri, sinema gösterimleri yapılıyor. Bir saat gibi bir sürede kalıcı sergideki 200 civarı eseri görebiliyorsunuz. Ayrıca mağazasından alışveriş de yapabilirsiniz.
Museo Evita
Popüler lider Juan Peron’un eşi eski film oyuncusu Evita’yı belki Madonna’nın oynadığı filmden (1996) hatırlayanlar olacaktır. Filmin müzikleri de oldukça başarılıydı. Evita Müzesi ve restoranı (oldukça kalabalık ve popüler bir yer) bu toplumsal kadın rollerinin kalıpları dışındaki karakteri duygusal biçimde videolar, fotoğraflar, kıyafetler ve posterlerle anlatıyor. Alışılagelmiş devlet adamı eşleri gibi arka planda kalmak yerine toplumsal fayda sağlamaya çalışarak geçen bir yaşamı olan Evita, milyonlarca Arjantinli için önemli bir şahsiyet. Popülist ve tartışmalı bir yönetim biçimini benimseyen Peron hükümetinde sağlık, kadınların oy hakkı ve işçi hakları konusunda çalışan Evita, 33 yaşında kanser nedeniyle ölmüştü.
Museo Xul Solar
Palermo semtinde Laprida 1212’de yer alan bu küçük müze içeriğini Pan Klup adındaki vakfın oluşturduğu, 1930’lu yılların sonunda Solar’ın kendisince kurulan küçük kulüpte sanatçıların ve entelektüellerin bir araya geldiği kültürel bir dünya hayal etmiş. 1986’da sanatçının eşinin katkılarıyla açılan müzede Solar’ın eserleri sergileniyor. Solar (1887-1963) Latin Amerika sanatının öncülerinden sayılıyor. 1912-1924 arasında Avrupa’da yaşayan Solar, birçok farklı esin kaynağından beslenmiş. Teosofi, antroposofi, astroloji, kabbala, I Ching, Hint ve Antik Doğu’dan etkilenen sanatçıyı Dali sevenler sevebilir diye düşünüyorum. Ünlü yazar Borges’in dostu olan Solar’ın müzesinde ayrıca 3500 kitabı da korunuyor. Giriş 60 peso, 6 TL veya 1 Amerikan doları.
Museo Nacional De Arte Decorativo
14. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar Arjantinli aristokratların dekorasyonda kullandığı 6 binden fazla objeyi içeren müze Errazuriz-Alvear sarayında yer alıyor. Çoğunlukla Avrupa’dan gelen Roma heykelleri, porselenler ile Asya sanatı örnekleri ve Doğu halıları El Greco ve Manet gibi sanatçıların resimleriyle beraber sergileniyor.
İç dekorasyona merakı olanların ilgisini çekebilecek bir müze. Binanın tasarımı (1911) Fransız Rene Sergent’e ait. Kendisi Versay’daki Trianon Palace Otel’in de mimarıymış. Müze Recoleta’da, Avenue del Libertador 1902’de. Yemek yemek veya bir şeyler içmek için güzel bir bahçesi de var.
İlginizi çekebilir: Umut Hanioğlu’dan Buenos Aires’in Tarihi Cafeleri
İlk yorumu siz yazın!