Buenos Aires'in Tarihi Kafeleri: Bir Yudum Kültür Molası
Buenos Aires’teki klasik kafeler ve şehir, ülke tarihiyle ilgili kısa anekdotlar… Buenos Aires’teki Avrupa etkileşimini görebilmemizi sağlayan, seyahatinize renk katacak ve Porteno kültürüyle ilgili bilgilerinizi arttıracak bir yazı kaleme aldım.
Buenos Aires ve genel olarak Arjantin 19.yüzyılda Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra dünyada en çok göç alan ülke olarak biliniyor. 16.yüzyıldaki İspanyol sömürgeleştirmesi, 19.yüzyılda İtalya ve İspanya’dan gelen sömürgecilere yerini bırakıyor. Birinci Dünya Savaşı öncesi ve sonrası, İspanya İç Savaşı sonrası da ülke yoğun göç alıyor.
Avrupalıların etkisi ülkede ve özellikle Buenos Aires’de mimaride kendisini gösteriyor. Avrupai mimari Palermo, Recoleta, Retiro gibi şehrin varlıklı bölgelerinde kendisini hissettiriyor. Buenos Aires’de mimariyi ve apartman girişi tasarımlarını, buralardaki sanat eserlerini anlatan turlar var. Mesela İngiliz asıllı bir Arjantinli olan Vanessa Bell, şehrin klasik art nouveau mimarisi ve apartman girişlerindeki sanat eserleri dışında brutalist mimari örneklerini de anlatıyor, sitesinden daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. Kendisi ayrıca kişisel alışveriş danışmanlığı da yapıyor.
Avenida de Mayo (Mayıs Bulvarı) Paris’teki Hausmann bulvarının yenilenmesinden esinlenerek 19. yüzyılda dönemin belediye başkanı Alvear tarafından yenileniyor. Cadde; mimarisi ve tasarım özellikleriyle Madrid’deki Gran Via, Barcelona ve Paris’in geniş bulvarlı caddelerine benzetiliyor.
Şimdi bu yazıyı yazmadaki asıl amacıma geleyim: Buenos Aires’deki tarihi kafeler.
Buenos Aires’in Tarihi Kafeleri
Cafe Tortoni
Tortoni 1858’de Fransız göçmen Touan tarafından açılmış. İsmini Paris’teki İtalyan Bulvarı’ndaki bir işletmeden alıyor. Burası siyasi metinlerde adı anılan bir yer, edebiyatçıların, ressamların, müzisyenlerin ve gazetecilerin buluştuğu bir kafe. Bugün tango şovları da düzenlenen bir grand cafe. İçeride sanatçıların çizimleri ve eski fotoğraflarla karşılaşıyorsunuz. Birçok resim de duvarları süslüyor. Adresi Avenida de Mayo 825.
Cafe Las Violetas
1884’te açılan kafe şık tasarımıyla dikkat çekiyor. Askeri diktatörlük döneminde kaybolan torunlarının doğum günlerini burada kutlayan sivil toplum kuruluşu Plaza de Mayo Anneanneleri’nin toplandığı kafe olarak biliniyor. Bugün şehir yönetimi kafeyi kültürel miras olması nedeniyle olsa gerek aktif olarak destekliyor. Kafe Avenida Rivadavia 3899’da yer alıyor.
36 Billares
Bilardo yıllardan beri porteno’lar (Buenos Aires’lilere bu ad veriliyor) için önemli bir zaman geçirme aracıymış. 1894’te eskiden Fransız-Arjantin ortaklığındaki bir sigorta şirketinin olan Beaux-Arts (Güzel Sanatlar) mimarisine sahip bir binada açılan bu kafe de kahve ve tango gösterileriyle biliniyor. Adresi Avenida de Mayo 1271.
Bar Iberia
Burası da Avenida de Mayo üzerinde 1196 numarada yer alıyor. 1894’te açılan kafe 1930’larda İspanya İç Savaşı sırasında savaştan kaçanların ve Cumhuriyetçi kesimlerin buluştuğu yer olmuş. Bolca siyaset konuşulan bu kafedekiler sık sık Franco yanlılarıyla da (onlar şimdi var olmayan Bar Espanyol’a giderlermiş) tartışmaya girerlermiş. Arjantin’de Avrupa’daki siyasi ve toplumsal gelişmeler tarihi boyunca takip edilmiş, zira ülke ekonomisinin geliştiği 20.yüzyıl başında diğer Güney Amerika ülkeleri gibi Avrupa’ya yapılan dış satıma (ihracat) yakından bağlıydı.
London City
Yine Avenida de Mayo üzerindeki bu kafe ünlü modernist ve deneysel yazar Julio Cortazar’ın adıyla anılıyor. İçeride Cortazar’ın fotoğrafları bulunuyor. 1954’te açılan kafede Cortazar ilk romanı Los Premios (Kazananlar)’ı yazmış. Los Premios, okuyucuyla ilk kez 1960’ta buluşmuş.
İlginizi çekebilir: Buenos Aires Gezilecek Yerler
İlk yorumu siz yazın!