Önceden de bahsetmiştim; ben Büyükadalı’yım. 18 yaşıma kadar ailemle her yaz okullar kapandığı gün Büyükada ‘ya gider, yine okullar açılmadan 1 gün önce İstanbul’a dönerdik. Nakliyat şirketi gelirdi evimizi taşımak için.

Ada ne yazık ki son senelerde çok turistik oldu; adaya yerlisi gibi saygı göstermeyen günübirlikçiler inanılmaz fazla çoğaldı. Lokal yaşayanlar resmen adaya gitmemeye veya giderse de evinden çıkmamaya başladı. Durum o kadar kötü. 

Adalı değilseniz ve Büyükada ziyareti yapmak istiyorsanız size tavsiyem, buraya hafta içi gitmeniz. Böylece daha az kalabalık çeker, sokakları da keyifli gezersiniz. Bir de gittiğiniz zaman Büyükada’ya saygılı olun lütfen; faytona binmemeye çalışın (eskiden öyle düşünmüyordum ama birkaç senedir atlara yapılanları okudukça fikrim değişti.), yerlere çöp atmayın, adayı eviniz gibi algılayın. Şimdiden teşekkürler ve keyifli okumalar!

Büyükada’nın Dondurmacıları Büyükada’da Ne Yapılır

Adaya son senelerde çok fazla dondurmacı açılsa da benim gönlümde Büyükada’nın üç dondurmacısı var. Diğerleri de lezzetlidir eminim; ama ben bunlardan başka yerde yemem.

Roma

_Roma Dondurmacısı: Vapurdan indikten sonra, Büyükada’nın meşhur meydanın saatine doğru çıkarken solda kalır Roma Dondurmacısı. Ben kendimi bildim bileli ordadır. Dondurmaları harikadır. Özellikle krokanlıyı herkese öneririm.

_Sarıyer Dondurmacısı: Burası tam da merkezde değil; adanın ünlü saatini sırtınıza doğru alınca sağda düz, uzun bir yol başlar. Büyükadalılar oraya “Çarşı” der. Sarıyer Dondurmacısı da iskeleden girdiğinizde Çarşı’nın sonlarına doğru yer alıyor. Bu uzaklık sizi korkutmasın, yürüyüş mesafesi 3 dakika. Uzak olsaydı da fark etmezdi, Sarıyer’in kaymaklı dondurması için her şeye değer!

Dondurmacı Yunus – Gül Dondurma Büyükada

_Gül Dondurma: Gül Dondurma’ya rastlamanız diğerlerine göre daha zor; çünkü bu bir mobil dondurmacı. Ben kendimi bildim bileli böyleydi. Öğleden sonra 5 sularında adanın popüler (girmek için üyelik gerekiyor) Anadolu Kulübü’nün çıkışında durur genelde. Şansınızı mutlaka deneyin. Gül Dondurma’nın gül şeklindeki şeftalili dondurmasının üzerine tanımam!

Büyükada’nın Pastaneleri Büyükada’da Kahvalt

Büyükada Pastanesi

Büyükada dendi mi akla şekerli börek gelir… Bildiğiniz Sarıyer’in kesme böreğidir bu. Üzerine bolca pudra şekeri atılmışına biz şekerli börek deriz. Çocukluğumdan beri burada yediğimden midir bilmem, adanın böreği bir başkadır… Küçükken Cumartesi ve Pazar günleri, çok talep oluyor, şekerli börek kalmıyor diye babam çok erkenden kalkar, evden iskeleye giderdi. Ben uyandığımda evde taptaze börekleri görünce dünyanın en mutlu insanı olurdum…

Büyükada Pastanesi

Çok konuştum, konu Büyükada olunca öyle oluyorum… Peki bu böreği nereden bulacaksınız? Demin anladığım Çarşı’nın ortalarında bulunan Büyükada Pastanesi, lokallerin en sık gittiği pastanedir. En nefis börekler de buradan çıkar.

Büyükada Pastanesi

Büyükada Pastanesi’ne giderseniz, yalnızca şekerli börek almayın. Kremalı böreği de deneyin… Bir de Büyükada’daki kadınların 5 çaylarının vazgeçilmezi olan, (1) Un Kurabiyesi,  (2) Lokumlu Kurabiye, (3) Palmiye, (4) Örgülü Kurabiyelerden almayı unutmayın. O gün yemezseniz bile, eve götürür, misafirlerinize unutamayacakları bir 5 çayı sofrası hazırlarsınız.

Dolci

Büyükada’nın ünlü pastanelerinden biri de Dolci’dir. Dolci, meydandaki saat kulesinin hemen solunda yer alıyor. Bakın göreceksiniz. Dolci’de sabah kahvaltısı etmek çok keyiflidir, menemeni çok lezzetlidir özellikle. Aklınızda bulunsun.

İlginizi çekebilir: Ezgi Demirci’den “Büyükada’da Aya Yorgi Kilisesi: Dileklerin Gerçekleştiği Kilise”

Belediye Çay Bahçesi Büyükada Rehberi

Büyükada’da çayı, lokaller vapur iskelesinin yanındaki sahil şeridinde bulunan “Belediye” dedikleri çay bahçesinde içerler. Hafta içi akşamları gençler orada kart, tavla, okey oyunları oynarlar; oynamayanlar ise ada çayı, Belediye’nin demli lezzetli çayından içerler. Siz de Büyükada’nın yerlisi gibi bir gün geçirmek istiyorsanız, sonradan açılan Starbucks gibi yerleri değil, burayı tercih edin.

Splendid Palas Hotel, Büyükada

Biraz da adanın en değerli yapılarından biriden bahsedeceğim.

Splendid Palas, Büyükada’nın, bu sene 110. yıldönümünü kutlayan simge yapısı, birçok Yeşilçam filmine set olmuş, ahşap ve art-nouveau detaylı, nostaljik güzeli… Burası, 6 nesildir aynı ailenin mülkiyetinde olan, 1. derecede tarihi eser statüsünde olduğundan otantikliğini hala koruyan özel bir bina. 1908 yılında, Osmanlı ordusunda generalliğe yükselmiş ve emekli olmuş Kazım Paşa’nın, Avrupa’da gördüğü ve beğendiği otellerden aldığı ilhamla inşa edilmiş. Genel olarak Fransız stilinde tasarlanan ama oryantal esintiler de taşıyan, 2 soğan kubbeli otelin inşaası tamamlanınca, Kazım Paşa oteli, Dikran, Tavit ve Onnik Beyler’e kiralamış. Bu üç zevkli işletmeci, lobiyi sanat eserleri ile donatmışlar. Her ne kadar savaş dönemlerinde otel fonksiyonunu yitirdiği zamanlar olmuş olsa da açıldığı ilk günden beri kaliteli hizmet anlayışını asla yitirmemiş…

1929’da ve 1934’de Büyükada’ya gelen Atatürk burada akşam yemeği yediğini ve geç saatlere kadar kaldığını biliyor muydunuz? Adaya gelmişken mutlaka Splendid Palas’a uğramanızı tavsiye ediyorum. Otelin önündeki Cafe Spitz’de kahve molası vermeyi, kahvenizin yanında bir porsiyon profiterol sipariş etmeyi unutmayın.

 İlginizi çekebilir: Bahar Yıldız’dan “Nostalji Yüklü Aşıklar Adası: Büyükada”

Splendid Palas hakkında detaylı bilgi için otelin web-sitesini ziyaret edebilirsiniz. 

Büyükada’da başka neler yapabilirsiniz?  Büyükada’da nerede yemek yenir?

– Kokoreç ve bira keyfi yapmak isterseniz, Çarşı’nın İskele girişindeki Altınfıçı’ya gidebilirsiniz. Cumartesi akşamı adayı iyi bilenler oraya gider.

– Sahilde balık yerleri mevcut; oradaki restoranlardan Milto’yu tercih edebilirsiniz. Biz genelde ailecek oraya gidiyoruz.

– Önceden theMagger’da Lara tarafından yazılan, merkezden uzakta, Maden bölgesinde yer alan Bahçede Sinek Cafe’ye gidebilirsiniz.

– “Piişşmaniyecii” derken duyabileceğiniz beyden, 3lü paketlerde çikolata kaplı pişmaniye alabilirsiniz.

– İskelenin belirli yerlerinde göreceğiniz yine mobil turşucunun enfes turşu suyunu deneyebilirsiniz.

– Adanın meydanından 5 dakika uzaklıkta bulunan Çınar bölgesinde bulunan, Lale Sineması’nın yanındaki Lale Büfe’de nefis bir kaşarlı ve çikolatalı tost veya yengen yiyebilir, yanında harika bir büfe limonatası içebilirsiniz.

Konum

İlginizi çekebilir: Lisya Kalma’dan “Büyükada’da Bir Gün”