Çağdaş Sanat Platformları: Sanat Bilginizi Güncel Tutun
Sürekli üretim ve tüketimin olduğu çağdaş sanat dünyasında tüm olan biteni, dünyadaki tüm çağdaş sanat başkentlerindeki en güncel gelişmeleri, galeri ve müzelerdeki güncel sergileri takip etmek neredeyse imkânsız. Her eserin kime ait olduğunu bilmek ya da istediğiniz eseri hemen yerinde görmek de öyle… Hele ki bir koleksiyoner olma sevdanız varsa, işiniz çok daha zor. İşte tüm bu zorluklara rağmen, teknoloji ve dijital çağın faydaları sayesinde çağdaş sanat platformları ve uygulamaları, çağdaş sanat gündemini ve piyasasını takip etmenize yardımcı olacak.
Aşağıdaki çağdaş sanat platformları ve uygulamaları, düzenli ziyaret etmeniz ya da abone olmanız halinde sizi daima güncel tutacak, bir bilgiye ihtiyacınız olduğunda hızlıca ulaşmanızı sağlayacak:
Louvre Müzesi
Yılda 8,1 milyon ziyaretçisi ile dünyanın en çok ziyaret edilen ve gezmesi günler alan Louvre Müzesi‘ni hızlıca gezmeye ne dersiniz? Denilen o ki müzede bulunan her eserin önünde 1 dakika geçirirseniz müzenin tamamını gezmeniz yaklaşık 64 günü bulabilirmiş. Yani bu müzeyi hakkıyla gezmek diye bir şey söz konusu bile değil. Cupid’in Öpücüğü, Canlanan Psyche, Mona Lisa, Medusa’nın Salı ve daha fazlasını görmek artık saatlerinizi almayacak. Louvre Müzesi’nin resmi uygulaması olan, Louvre Visit & Guide sergilerle güncel kalmanıza, yüzlerce başyapıtı yüksek çözünürlükte incelemenize ve müzenin bu alandaki uzmanlardan prestijli tarihi bilgi edinmenize olanak tanıyor. Hatta ünlü resimleri indirebilir ve akıllı telefonunuza bir kültür dokunuşu eklemek için bunları kişilerinize, duvar kağıdınıza ve ekran koruyucunuza atayabilirsiniz.
artnet
Sanat dünyasına şeffaflık getirmek amacıyla 1989 yılında kurulan artnet, koleksiyonerler, bayiler ve sanat meraklılarından oluşan hedef kitlesine yönelik bir platform. Sanat dünyası, galeri, müzayede ve fuarlardan yepyeni haberlere yer veren, güncel sergi eleştirileri ve sanatçı portreleri yayınlayan bunu her gün düzenleyerek e-posta adresinize yollayan artnet web sitesi üzerinde de tüm bunların genel bir arşivini tutuyor. Toplam 1.700‘den fazla müzayede evi ve 320.000 sanatçı da dahil olmak üzere 30 yılı aşkın bir süredir 10 milyondan fazla sonuca ev sahipliği yapıyor. Ayrıca kullanıcılar, müzayede sonuçlar uyarısı eklentisi ile takip ettikleri sanatçıların son müzayede sonuçlarından da haberdar olabiliyorlar. 7/24 teklif veren artnet Auctions, modern ve çağdaş tablolar, baskılar, fotoğraflar, heykeller ve daha fazlasını alıp satan ilk çevrimiçi müzayede platformu olduğunu biliyor muydunuz? Küratörlerce düzenlenen müzayedeler, daha düşük komisyonlarla size koleksiyoner olma deneyimi sağlıyor. 2012‘de artnet, 24 saatlik küresel bir sanat haber yayınını başlattı: artnet News . Sanat piyasasını ve küresel endüstriyi şekillendiren olaylar, trendler ve insanlar için tek durak noktası olarak hizmet veren artnet News, en güncel analizler ve uzman yorumlarını okuyucuyla buluşturuyor. Sizde artnet’e e-posta adresinizi bırakıp güncel haber ve müzayedelerden hızlıca fikir sahibi olabilirsiniz.
Shazam uygulaması, çoğu kişinin bileceği üzere ortamdaki müziğin algılanarak tanımlanmasını sağlayan, sanatçıyı, şarkı sözlerini, video klipleri listeleyen bir uygulama. Smartify uygulaması için de genel olarak “sanat dünyasının Shazam’ı” tanımlaması yapılıyor. İşte tam olarak Smartify uygulaması da aynı şeyi sanat eserleri için uyguluyor. Bir sanat galerisini ziyaret ederken uygulamayı açıp akıllı telefonunuzun kamerasını tabloya doğru tuttuğunuzda sizi o tablolar hakkındaki birçok bilgiye ulaştırıyor. Resim tanıma teknolojisi ile çalışan Smartify: Museum & Art Guide uygulaması, telefonunuzun kamerasıyla çektiğiniz eserlerin adını, yaratıcısını, tarihini anında ekrana getiriyor. Ayrıca uygulamada bulunan “keşfet” bölümünde, konum erişimi için izin verdiğiniz takdirde size en yakın olan müzeler ve sanat galerileri sıralanıyor. Yakınınızdaki müze ve sanat galerilerinin açılış ve kapanış saatlerini ve planladığı sergi turlarını da buradan görebiliyorsunuz. Smartify uygulamasında günlük sanat dozunuzu almanız için de bir bölüm var. Bu bölümde çeşitli sanat eserleri hakkında bilgi veren kısa yazılar bulunuyor. Her gün farklı eserleri tanıyarak kendinizi geliştirebileceğiniz bu bölüm, kültürel gelişiminize de katkıda bulunacak. En sevdiğiniz sanat eserlerini ya da ilk kez görüp merak ettiğiniz eserleri bu uygulama sayesinde keşfetmeye bir an önce başlayın deriz!
AMO: Sanat Galerisi
Eğer sanatın kendisi ve onun yaratılış hikayelerini merak ediyorsanız bu uygulama tam size göre. AMO, sanatçılar tarafından sanatçılar için oluşturulmuş kullanıcı dostu bir uygulama. Tarih boyunca modernizm, izlenimcilik, soyut, dışavurumculuk ve çok daha fazlasını tutkuyla dolduran sanatçıları yakından tanımaya ne dersiniz? Cevabınız evet ise, bu uygulamaya bir şans verin. Çünkü AMO’da ilginç gerçekler, tarihi hikayeler, sanatçı biyografileri ve daha fazlasını bulmanız mümkün. Bu uygulama sayesinde tanıdığınız birçok sanatçının sanat eserlerine ortak olup onlarla keşfe çıkacaksınız. Ayrıca AMO ile her gün yeni bir sanatçı tanıyabilir, birbirinden etkileyici duvar kağıtlarıyla ekranınıza sanat dokunuşu yapabilirsiniz.
Artsy
Çağdaş sanat platformları arasında en çok takip edilen ve bilineni, kuşkusuz Artsy. Hangi derecede ilgili olursanız olun, ister bir sanatsever, ister bir koleksiyoner, ister bir sanatçı; Artsy size bilgi sağlamakla kalmıyor, en yeni teknolojileri ve dijital dünyayı yakından takip ederek bunu çağa en uygun şekilde yapıyor. Artsy‘nin veri tabanında 1 milyondan fazla eser ve 100 binden fazla sanatçı kayıtlı. Dünyanın önde gelen kurum, müze ve galerileriyle yaptıkları işbirlikleri ya da fuar ve etkinlikleri anlık olarak takip ederek yaptıkları paylaşımlar sayesinde, ister web sitesi üzerinden ister sosyal medyadan ister kendi uygulamasını kullanarak en güncel haberlere ve etkinlik izlenimlerine ulaşabiliyorsunuz. Takip ettiğiniz sanatçılardan ve galerilerden en güncel haberler de size düzenli bildirimlerle gönderiliyor.
Seçtiğiniz eserlerle kendi sanal koleksiyonunuzu oluşturma imkanı bir yana, Artsy ‘de fiyatları 100 ile 1 milyon dolar arasında değişen 600 binden fazla eser doğrudan satışta. Yani sanal bir koleksiyoner ya da gerçek bir koleksiyoner olmak size kalmış. Artsy’nin en yaratıcı ve inovatif özelliklerinden biri The Art Genome Project olarak adlandırdıkları sınıflandırma algoritması. Veri tabanlarında kayıtlı her eseri, sanatçıyı, tasarım objesi ve mimari eseri, sanatsal akımlara, konularına, temalarına ve teknik özelliklerine göre belirleyici olan 1000 karakteristikle sınıflandırarak resmen gen haritalarını çıkarmışlar. Bu da platformda gezinirken size önerilen eserlerin nokta atışlarıyla yeni ufuklar açıyor olmasını sağlıyor. Artsy’nin bir diğer özelliği de yine inovasyon kokuyor: Arttırılmış gerçeklikle, satın almayı düşündüğünüz ya da sadece hayalini kurduğunuz herhangi bir eseri herhangi bir duvara asmanız mümkün. Bunun için gerekli olan tek şey akıllı telefonunuz.
ArtReport
Çağdaş sanat platformları arasında en “genci” muhtemelen ArtReport. Bu platform, kendini Millennial‘lara cazip göstermek ve onların bilgi tüketim alışkanlıklarına uyum sağlamak için elinden geleni yapmış. Video içerikleri ve liste formatındaki yazılarıyla öne çıkan ArtReport, çağdaş sanat dünyasındaki yeni alışkanlıklar ve eğilimlere özellikle yer veren, bunları en kolay tüketilebilir şekillerde okuyucu/izleyici/takipçilerinin önüne koyan, kısacası çağa ayak uydurmuş bir platform. Aribnb’den kiralayabileceğiniz galerileri mi merak ediyorsunuz? ya da profesyonel bir galeri yöneticisi olmak için gereken kariyer adımlarını liste halinde önünüze konmasını, düşük bütçelerle koleksiyoner olmanın püf noktalarını öğrenmek mi istiyorsunuz?, adresiniz ArtReport olmalı.
ArtDaily
Sloganındaki iddia doğru; yayın hayatına 1996′da başlayan ArtDaily, gerçekten de internetin ilk sanat gazetesi. Her gün sanat dünyasından, dünya müzelerinden, galeri, müzayede ve fuarlardan yepyeni haberlere yer veren, güncel sergi eleştirileri ve sanatçı portreleri yayınlayan ve geleneksel bir gazete mantığıyla bunu her gün yeni bir sayı olarak düzenleyerek e-posta adresinize yollayan platform, web sitesi üzerinde de tüm bunların kapsamlı bir arşivini tutuyor. Hızla tüketilen yazı ve listelerdense daha geleneksel kaynakların peşindeyseniz, her gün sadece sanat dünyasına özel bir gazete okumak e-posta kutunuzda dursun, başlıklara göz atıp ilgilendiğiniz haberleri okuyun, en güncel haberleri günü gününe öğrenin istiyorsanız ArtDaily‘e e-posta adresinizi bırakmanız yeterli.
Google Arts & Culture
21. yüzyılda yaşadığımız için kendimizi çok şanslı hissettiren platformlardan biri Google Arts & Culture. Platformun en önemli özelliği, dünyadaki yüzlerce müzenin koleksiyonuna, onlarca şehirdeki kamusal sanat eserine ve turistik atraksiyona online olarak ulaşmanızı sağlaması. 1 Şubat 2011’de, Google’ın 17 müzeyle yaptığı işbirliğini duyurarak hayata geçirdiği projenin bugün 40 ülkeden 151 müze ve kurumla işbirliği bulunuyor. Bunlar arasında New York’taki MoMA ve Metropolitan, Londra’daki National Gallery ve Tate Britain, Floransa’daki Uffizi, St. Petersburg’daki Hermitage ve Amsterdam’daki Rijksmuseum gibi dünyanın en büyük müzeleri de bulunuyor. Tüm bunlar, bilgisayar, tablet ya da telefonunuzu kullanarak, yüz binlerce eseri yüksek çözünürlüklü ve en ufak detayına kadar inceleyebileceğiniz, dünyanın dört bir yanındaki müzelerin koridorlarında gezinebileceğiniz anlamına geliyor. Aynı zamanda tüm bu koleksiyonlardan seçtiğiniz eserlerle kendi koleksiyonunuzu oluşturabiliyor, kendi serginizin küratörü olabiliyor ya da profesyoneller tarafından hazırlanmış dijital sergileri gezebiliyorsunuz. Google Arts & Culture‘ın İstanbul’da işbirliği yaptığı 8 kurum ise şöyle: Pera Müzesi, Sakıp Sabancı Müzesi, Masumiyet Müzesi, İstanbul Modern, SALT, İstanbul Bienali, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Rezan Has Müzesi.
Sotheby’s
Sanat koleksiyonerleri veya meraklıları burada mı? Bir uygulama düşünün; sizi klasik Fransız mobilyalarından, fotoğraf ve baskılara, birbirinden değerli saatler ve pahalı mücevherlere doğru bir yolculuğa davet ediyor. Sotheby’s uygulaması, eski şaheserleri çağdaş sanatla buluşturuyor. Bu uygulamada günümüzün güncel trendlerine, küresel sanat eserlerine, değerli makalelere ve daha fazlasına erişim sağlayabileceksiniz. Ne olursa olsun, ilginizi çekecek bir şey bulmak zorundasınız! Çünkü Sothebys’in dünya çapında tanınan eşsiz uzmanları, kullanıcıları için kaliteli sanat temelli birçok içeriği bir araya getirdi!
Bu uygulama ile dünyanın dört bir yanındaki lokasyonlarda yaklaşan müzayedelerin kapsamlı bir takvimine de ulaşmanız mümkün. Koleksiyonlar hakkında anlatılan ses kayıtlarını dinleyip aynı zamanda canlı müzayedeleri de izleyebiliyorsunuz. Sizde Sotheby’s ile yeni müzayedelere bir göz atın!
İlginizi çekebilir: Çağdaş Sanat Takipçilerinin İstanbul’da Görmeleri Gereken 10 Galeri ve İstanbul’da Bu Ara Görmeniz Gereken Sergiler
İlk yorumu siz yazın!