Cam Ocağı Vakfı: Cam Sanatına Değer Veren Bir Merkez
Cam sanatı videolarına denk geldiğinizde durup dakikalarca izleyenlerden misiniz? Yanıt evetse sizi Türkiye’nin en büyük ve en donanımlı cam ve sanat merkezi olan Cam Ocağı ile tanıştıralım. Cam Ocağı, Riva Deresi kıyısında kurulu, yemyeşil doğaya sırtını vermiş, dingin ama yaratıcılık ile dopdolu bir atmosfer içinde varlığını sürdürüyor. Kuruluş amacıysa; cam ile ilgili çalışmaların merkezi olmak, insanların cama dokunmasını ve camı sevmesine aracı olmak, camın ülkemizde kabul gören temel sanat dallarından biri olmasını sağlamak!
Önce bir cam stüdyosu olarak tasarlanan Cam Ocağı, kısa zamanda dünya çapında bir cam merkezine dönüşüyor ve eğitim ve üretim faaliyetleri kesintisiz olarak devam ediyor. Bünyesinde çağdaş cam sanatından örneklerin yer aldığı bir cam koleksiyonu bulunduran merkez, her seviyeden katılımcıya açık, boncuk yapımı, mine, füzyon, vitray, sıcak cam gibi farklı metodların deneyimlenebileceği atölyeler düzenliyor.
Cam Ocağı’nda Atölyeler
Sıcak Cam Atölyesi
Bu atölyede gün boyu bal kıvamında cam ile yerçekimine meydan okuyarak nasıl hareket edileceği öğretiliyor. Öncelikle sıcak cam stüdyosunu tanıtılıyor. Daha sonra; güvenlik kuralları, pipo ve noble(ponti) nasıl tutulur, atölye hareketleri ve egzersizleri, cam fırınından cam nasıl alınmalı konularında bilgiler veriliyor ve alınan camın marver masasında şekillendirilmesi, kepçe kullanımı, boyun kesme, boğma makası ve cımbız kullanımı, kütle form egzersizleri, dolu cam ile yuvarlak kütle yapımı, dolu cam ile yuvarlak 2 ve 3 boğumlu kütle yapımı, içinde renk barındıran kağıt ağırlığı yapımı konularında becerilerin edinilmesi sağlanıyor. Bu aşamaya kadar edinilen bilgi ve beceri ile cam üflemeye geçiliyor ve küre üfleyerek çalışmalar sonlandırılıyor.
Vitray Atölyesi
Bu atölye çalışmasında, vitray hakkında verilecek genel bilginin ardından ardından uygulamaya geçerek vitray camının ve aletlerin nasıl kullanıldığı seçilen şablon üzerinde, eğitmen eşliğinde deneyimleniyor. Kalıbı çıkarılan şablon, renkli vitray camlarını çizerek ve keserek oluşturuluyor. Ardından folyo sarma ve lehim çekme işlemlerini uygulayarak ortaya harika figürler çıkıyor.
Füzyon Atölyesi
Füzyon atölyesinde elmas, pense ve zakzak gibi el aletlerini kullanarak renkli cam plakaları tasarlanan desene göre kesilerek plaka üzerine yerleştiriliyor. Yani bir gün boyunca tabak, pano vb. yapımı öğreniliyor Gelmeden önce oluşturacağınız deseni belirlemek veya derste içinizden geldiği gibi çalışmak mümkün. Atölyede oluşturulan eser gün sonunda fırınlama ekibine iletiliyor ve hazır olunca adresinize teslim ediliyor.
Boncuk Atölyesi
Boncuk atölyesinde alevle çalışma tekniklerinden biri olan boncuk yapımı temel şekillendirme teknikleriyle öğreniliyor. Boncuk yapımının en temel işlemiyse düzgün bir küre oluşturması. Bu atölye çalışmasında üçgen, küp, silindir ve yassı ana formların yapımını öğrenildikten sonra, üzerine noktalama ve çizgi ile desen oluşturma teknikleri ekleniyor ve böylece birçok farklı boncuk üretilmiş oluyor. Atölye çalışmasının son bir saatinde, yaptığınız boncukları, atölyede bulunan takı aparatlarını kullanarak istediğiniz aksesuara çevirmek mümkün.
Mine Atölyesi
Mine atölyesinde, mine çeşitleri ve malzemeleri hakkında bilgi verildikten sonra temel mine uygulama teknikleri, sgrafitto, ve şablon çalışması yapılıyor. Atölye sonunda da kendi tasarımınızla ürettiğiniz harika çay tabakları ortaya çıkıyor. Cam sanatını deneyimleme fikri sizi de heyecanlandırdıysa atölye takvimine göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz. Her yaştan öğrencileri kapsayan okul gezileri, özel gösteriler, günlük ve uzun dönemli atölye çalışmaları düzenleyen Cam Ocağı’nın hafta içi her gün 9:30-17:00 arası ziyaret edilebildiğini hatırlatalım.
Kapak Fotoğrafı: Cam Ocağı
İlginizi çekebilir: Bahar Coşkun’dan Mekanda Sanat Var
İlk yorumu siz yazın!