CAPRI TREND: Capri, İtalya'dan Gezici Fotoğraf Sergisi
Fondazione Capri, aralarında yerel yetkililer ve girişimcilerin de bulunduğu bir grup tarafından, Capri Adası’nın kültürünü tanıtma, mimari ve doğal mirasına değer kazandırma amacıyla 2009’da kurulmuş özel bir İtalyan Vakfı. Vakıf, Mart 2014’ten bu yana Bermuda, Bakü, Johannesburg ve Mexico City’de gerçekleştirdiği CAPRI TREND isimli gezici fotoğraf sergisini SALT Beyoğlu’nun ev sahipliğinde İstanbul’a getirdi. Capri Adası’nın sahip olduğu değerleri dünyanın farklı yerlerinde sunmayı amaçlayan sergideki fotoğraflar, Olivo Barbieri, Maurizio Galimberti, Francesco Jodice, Irene Kung ve Ferdinando Scianna’nin objektifinden Capri ruhunu yansıtarak bu benzersiz coğrafyanın görkemine tanıklık ediyor.
Proje kapsamında bu beş fotoğrafçı, Napoli’nin güneyinde bulunan ve avangardın tarihinde yer edinmiş, modern sanat ve düşünceye sığınak olmuş çok yönlü bir ada olan Capri’yi farklı bakış açılarından yorumladılar.Küratör Denis Curti’nin seçkisi olan sergide, her sanatçının adanın kültürel tarihi ve doğal güzelliklerine güncel bir ithaf niteliğindeki beşer fotoğrafı bulunuyor. Fotoğrafçılığı teşvik eden projeler yürüten kurum, 2010’dan bu yana her yıl, İtalya’nın tanınmış fotoğrafçılarının işlerini bir araya getiren bir fotoğraf festivali düzenliyor.
Sergiyi gezmeden önce yapılan sunumda şeçkide yer alan fotoğrafları görmediğim için Capri’yi anlatan belgesel niteliğinde, doğa fotoğrafları sergisi olduğunu düşünmüştüm. Küratör Denis Curti’nin anlatımından sonra fotoğrafları farklı açıdan görme ve yorumlama şansımız oldu. Bu kadar özenle seçilmiş fotoğraflara bakarken Capri’nin doğal olduğu kadar kültürel zenginliğini de hissetmemek neredeyse imkansız.
Fotoğraf seçkisinde çalışmaların bir çoğuna dijital düzenleme programları ile müdahale edildiğini görüyoruz. Bu müdahalelerin bazıları insanların olduğu bölgede fotoğraf çekilmemesi ve mahremiyet hassasiyetinden kaynaklanıyor, bazı müdahaleler tamamen farklı bir bakış açısı sunmak için. Küratör Denis Curti, fotoğrafın aslında gerçeği yansıtan bir araç olduğunu ama bu sergideki çalışmaların çoğunun bir fotoğrafçı tarafından değil, sanatçı tarafından çekildiğini belirterek müdahalelerin sanatsal boyutunu işaret ediyor.
Olivo Barbieri – 2013
Olivo Barbieri’nin fotoğraf çalışmaları helikopterden ve oldukça yüksek çözünürlüğe sahip özel makineler ile çekilmiş fotoğraflar, sanatçı insanların gözlerini kapatarak onların mahremiyetine önemi vurgularken, renklerle oynayarak sanki fotoğrafın gerçekçiliğinden çıkıp, farklı bir manzara kurguluyor. Özellikle gözleri siyah çizgilerle kapatılmış iki adamın denizin tam ortasında, neredeyse durgun suda oluşturdukları halka ile tam merkezde yer aldıkları çalışma oldukça etkileyici.
Maurizio Galimberti – 2011
Maurizio Galimberti farklı fotoğraf çekim ve basım teknikleri kullanarak, ritmli ve gizemli çalışmalar ortaya çıkarmış. Polaroid ile oluşturduğu çalışma tıpkı bir mozaik gibi döşenerek, giderek bütünleşen bir film şeridini anımsatıyor.
Francesco Jodice – 2013
NABA Sanat ve Küratöryel Araştırmalar Yüksek Lisans Programı’nda kentsel görsel antropoloji, Sinema ve Yeni Medya Bölümü’nde fotoğraf dersleri veren Francesco Jodice’in çalışmaları, fotoğrafta dijital düzenleme programlarında sadece ışık ile oynayarak aslında gece çektiği çalışmalardan oluşuyor ve gecenin dinginliğini renkleri ile zıt bir şekilde fotoğraflarında hissedebiliyorsunuz.
Irene Kung -2012
Irene Kung’da renkli fotoğrafları siyah beyaz formata çevirip, ışıkla oynayarak oldukça etkileyici mimari fotoğraflar çekmiş ve fotoğraflarında beyazın yoğun olduğu, ışığın neredeyse patladığı merkeziyetçi kompozisyonlar oluşturmuş.
Ferdinando Scianna – 2012
Ferdinando Scianna ise fotoğraflarında gündelik hayatı, tatil, deniz, güneşe kontrast olarak puslu havayı, bulut ve sisle kaplanmış dağı, ve insanı fotoğraflayarak farklı bir açıdan bakmış Capri’ye.
Fondazione Capri’nin websitesinden vakfın diğer sanata destek çalışmalarına göz atabilirsiniz. Sergiyi 25 Ocak 2015 tarihine kadar SALT Beyoğlu’nun ev sahipliğinde ücretsiz olarak gezebilirsiniz. SALT Beyoğlu’nun diğer sergilerini de gezmeyi ihmal etmeyin.
İlk yorumu siz yazın!