Cartoon Saloon: İrlanda’nın Çizgi Dışı Stüdyosu
Animasyon filmler sadece çocuklar için değil. Sayısı her geçen yıl artan, her yaşa hitap eden hatta sadece yetişkinlere yönelik hazırlanan animasyon filmler ve dizilerle bunun bilincine daha da varıyoruz. O yüzden bugünkü konumuz, sizin de tüm filmlerini zevkle izleyeceği bir animasyon stüdyosu. The Irish Spirit, biraz da çizgi dışı olmayı gerektiriyor; İrlanda kökenli animasyon stüdyosu Cartoon Saloon da, tamamen üç boyutlu ve bilgisayar temelli animasyon filmler üreten rakip stüdyoların aksine, el çizimi animasyon geleneğini yaşatarak çizginin dışına çıkan bir stüdyo. Sinemaya İrlanda geleneklerini ve mitlerine dair birçok animasyon film kazandırmış bu stüdyo ve filmlerini çok seveceğinize eminiz!
Cartoon Saloon
Temelleri 1999 yılında, okul arkadaşları olan Tomm Moore, Nora Twomey ve Paul Young tarafından atılan animasyon stüdyosu Cartoon Saloon, Dublin yakınlarındaki Kilkenny kentinde kurulmuş ve bugun merkezi halen bu kentte. Kuruldukları andan itibaren ilk projeleri, anca 10 yıl sonra tamamlanıp izleyiciyle buluşabilecek The Secret of Kells olmuş. Stüdyonun kurucuları ve 12 animatörleri, 10 yıl boyunca yeterli kaynakları sağlayabilmek için reklam filmleri ve websiteleri üzerine çalışmışlar. Stüdyo, en sonunda 2009’da hayata geçen, İrlanda halk hikayelerinden, mitlerinden ve kültüründen beslenecek üçlemelerinin ilk filmi The Secret Kells’in başarısından sonra adını duyurmaya başlamış. Cartoon Saloon, bugün toplam beş Oscar adaylığına ve 300 çalışana sahip, Avrupa’nın en önemli animasyon stüdyolarından biri…
Cartoon Saloon Kısaları ve Reklam Filmleri
Uzun metrajlı animasyon filmlerinden önce Cartoon Saloon, yolculuğuna reklam flmleri ve kısa animasyonlarla başlamıştı. From Darkness (2002), Backwards Boy (2004), Old Fangs (2009), Somewhere Down the Line (2014) ve The Ledge End of Phil: From Accounting (2014) adlı kısa filmlerden sonra, 2018’de demansla savaşan bir yaşlı kadının anılarını hatırladığı Late Afternoon (2018) En İyi Kısa Animasyon dalında Oscar adaylığı elde etmişti. Cartoon Saloon imzalı kısa animasyonlar arasında da İrlanda kültüründen, geleneklerinden ve masallarından beslenenler olsa da, hafıza, geçmiş ve çocukluk anıları da kısa filmlerin temaları arasında öne çıkıyor. Cartoon Saloon’un son kısa animasyonu There’s a Monster in My Kitchen (2020) ise aslında Greepeace için hazırlanmış; film yok olan ormanlara karşı bir ortak bilinç yaratmayı amaçlayan bir reklam kampanyasının parçası:
İrlanda Halk Hikayeleri Üçlemesi
Cartoon Saloon animasyonları deyince, akla ilk olarak İrlanda Halk Hikayeleri Üçlemesi geliyor. Stüdyonun kurucuları, yaklaşık on yıl gerçekleştirmek için çırpındıkları The Secret of Kells projesinin görsel ilham kaynakları arasında, aslında bir Nasreddin Hoca hikayesine dayanan, Richard Williams’ın halk hikayelerinden uyarladığı fakat tamamlanmamış animasyonu The Thief and the Cobbler’ı ve Disney’in 1998 tarihli animasyonu Mulan’ı gösteriyorlar.
Tüm filmleri En İyi Animasyon Film kategorisinde aday gösterilen İrlanda Halk Hikayeleri Üçlemesi’nin ilk halkası olan The Secret of Kells, bugün Dublin’deki Trinity College Kütüphanesi’nin en değerli parçası olan Book of Kells‘in hikayesini masallaştırıyor. Dokuzuncu yüzyılda, Vikinglerin saldırısı altındaki İrlanda’da geçen The Secret of Kells (2009), başına buyruk bir çocuk olan Brendan’ın duvarlarla çevrili şehrine, Book of Kells‘i yazan Bilge Aidan’ın gelmesinden sonra yaşanan değişimleri konu alıyor.
Üçlemenin diğer filmleri Song of the Sea (2014) ve WolfWalkers (2020) da yine İrlanda halk hikâyelerine dayanıyor. İlkinde deniz perileri olan selkie‘ler, ikincisinde ise geceleri kurtlara dönüşebilen insanlar olan wolfwalker‘lar, yine çocuk yaştaki ama cesur, meraklı ve sempatik karakterlerin kendilerini ve dünyayı keşfetmesi için önayak oluyorlar. Üçleme, stüdyonun alametifarikası haline gelmiş çizim teknikleri ve büyülü hikayeleri kadar Bruno Coulais‘nin müzikleriyle de dikkat çekiyor.
The Breadwinner
Cartoon Saloon’un, tıpkı İrlanda Halk Hikayeleri Üçlemesi gibi En İyi Animasyon dalında Oscar ödülüne aday gösterilen bir animasyonu ise, yapımcıları arasında Angelina Jolie’nin yer aldığı The Breadwinner. Film, Afganistan’da büyümekte olan bir genç kadının, kadınların hayatını zindana çeviren Taliban rejimin dayatmalarına ve toplumun yozlaşmışlığına rağmen ailesini ayakta tutma çabasını konu alıyor.
My Father’s Dragon
Cartoon Saloon, çok yakında yeni bir animasyon film projesiyle karşımıza çıkacak: My Father’s Dragon. Bir Netflix orijinal filmi olarak, 11 Kasım’da izleyeceğimiz My Father’s Dragon, Wild Island adındaki bir adada tutsak edildiğini düşündüğü ejderhanın peşine düşen Elmer Elevator adlı genç adamın, yolculuğu sırasında çok daha fazlasını bulmasını anlatacak.
Cartoon Saloon, yaratmaya ve çocuklar kadar biz yetişkinleri de eğlendirmeye, The Irish Spirit’in yaratıcı ve ilham verici yönünü kullanmaya hangi filmlerle devam edecek, önümüzdeki yıllarda hep birlikte göreceğiz. İyi seyirler!
İlk yorumu siz yazın!