Cem A. ile: “…Sunmaktan Mutluluk Duyar” Sergisi Üzerine
Cem A.’nın Türkiye’de gerçekleşen ilk sergisi “…Sunmaktan mutluluk duyar” (Pleased to announce…) Versus Art Project’te ziyarete açıldı. Sanat meme’leri yayınladığı @freeze_magazine adlı Instagram hesabıyla tanınan Cem A., yeni sergisinde, günümüzün tek tipleşen sergi metinlerini konu ediniyor. “…Sunmaktan mutluluk duyar”ı 23 Ekim’e dek ziyaret edebilirsiniz.
Son zamanlarda okuduğunuz sergi metinlerinin ne kadar benzer olduğu üzerine hiç düşündünüz mü? Hatta benzerlik harici anlaşılmamazlık üzerinden çok büyük bir ortak noktaya sahip bu metinler… Bir metin ne kadar anlaşılmazsa o kadar kavramsal, güçlü ya da başarılıdır sanılıyor bazı mecralarda, gerçekten öyle mi? İyi bir metin gerçekten ilk okunulduğunda anlaşılmaz mı?
Tüm bu sorular @freeze_magazine Instagram hesabıyla tanıdığımız Cem A.’nın Versus Art Project’te açılan “…Sunmaktan mutluluk duyar” (Pleased to announce…) adlı sergisine götürüyor bizi. Günümüzün tek tipleşen sergi metinleri sanatçının da önemli meselelerinden biri haline geliyor ve yıllardır üzerine düşündüğü bu konuyu yine bir sergiyle gündeme taşıyor. Metinlerin benzerliği ve anlaşılmaz dilinden yakınan sanatçı bir sorudan hareketle yola çıkıyor: “Acaba her sergiye ve sanat eserine uyacak bir jenerik sergi metni yazılabilir mi?”.
Konuyu gerçek ve kurgu basın bültenleriyle ele alan Cem A.’nın sergisinde bizi ilk anda bir okuma odası karşılıyor. Dünyanın farklı köşelerinden, farklı sergi, kurum ve senelere ait basın bültenleri adeta bir duvar kağıdı gibi galeriyi kaplıyor. Herhangi bir seçim ya da filtreden geçmeksizin oradalar. Eleştiri, övgü, benzerlik, farklılık harici onları birleştiren sergileri tanıtmak amacıyla yazılmış bültenler oluşları. Ortada yer alan büyük, steril ve belki biraz korkutucu masada da imzasız, kurgu bültenler bizi karşılıyor. Sanatçının farklı coğrafyalardan küratör, eleştirmen ve iletişim danışmanı arkadaşlarının yazdığı bu metinler kalıplaşmış, jenerik basın bültenlerini farklı dillerde ironik bir biçimde taklit ediyor. Ancak işin trajik tarafı bu detayı bilmeseniz onların gerçek birer bülten olduğunu sanmanız çok olası.
Cem A.’nın meme’leri ise QR kodlar aracılığıyla sergideki yerini buluyor. Her bir kod sanatçının Instagram hesabında, konuyla ilgili farklı bir meme’e gidiyor. Eserlerinde sanat dünyasında hayatta kalma ve yabancılaşma gibi konulara odaklanan sanatçının 2019’dan beri yürüttüğü @freeze_magazine adlı Instagram hesabının konu olduğu mecralar arasında The New York Times, The Art Newspaper ve ARTnews yer alıyor. Cem A.’nın seçilmiş sergileri arasında ise Documenta 15 (2022), Barbican Centre’da gerçekleşen “Hope You See Me as a Friend” (2022) adlı solo sergisi, Berlin’de Weserhalle’de gerçekleşen “The Party” (2021) adlı solo sergisi bulunuyor.
“International Art English” ve “artspeak” terimleriyle ifade edilen sergi metinlerinin kasten veya kazara anlaşılması zor bir şekilde yazılması serginin merkezine yerleşiyor ve izleyiciyi de konu üzerine düşünmeye davet ediyor.
“Kavramsal çerçevesini kültürlerarası birikim ve siyasi konjonktür çerçevesinde temellendiren sanatçının son üretimlerinde adeta bir peripeteiaya şahit oluyoruz. Diyalektik bir yaklaşımı benimseyen sanatçının multidisipliner üretimleri kuşkusuz bir gelecek öngörüsü niteliği taşıyor. Form ve biçimlerinde konsantre bakış açısını harmanlıyor, sosyokültürel ve çok katmanlı bir bağlam yaratıyor. Pratiğinde sürdürülebilir malzemeler kullanmaya özen gösteren sanatçı, kurguladığı kombinasyonlarda çatışmadan beslendiğini ifade ediyor. Postmodernizmin izinde metafizik ögeleri entegre ettiği eserleri, alışılmış dışı metodu, güçlü referans noktalarıyla izleyiciyi varsayımsal bir dünya ile karşı karşıya bırakıyor.”*
Eğer bir üstteki paragrafı anlamakta zorlandıysanız ya da burada yazılanların “…Sunmaktan mutluluk duyar” ile ne alakası var diye sorduysanız haklısınız çünkü yok. Serginin basın bülteninde kullanılan “kurgu” metni direkt alıntıladım. Ne dersiniz son dönemde gezdiğiniz sergilerden kaçında buna benzer açıklamalar okudunuz? Cevaplarınızı merak ediyor ve son olarak sergiyi 23 Ekim’e dek Versus Art Project’te ziyaret edebileceğinizi tekrardan hatırlatmak istiyorum.
Kapak Fotoğrafı: İrem Çakır
İlginizi çekebilir: Burcu Dimili’den Richard Bartle ile Şehrin Sokaklarını Yeniden Keşfetmek
İlk yorumu siz yazın!