Çevre Dostu Markalar: SuCo, Epidotte, Restore Jeans, Iamnotbasic, Reflect
Doğal kaynakların kullanımındaki sürdürülebilirlik sorunu ve su kaynaklarının gün geçtikçe azalması gibi çevresel problemler günümüzde oldukça büyük boyutlara ulaşmışken; belki de bize düşen kendi sorumluluklarımızın farkına varmak ve en azından çevre dostu ürünler ve çevre dostu markalar kullanarak kişisel boyuttaki etkilerimizi en aza indirmek. Çevre dostu Türk markaları yalnızca kendi üstlerine düşeni yapmakla kalmadılar, yarattıkları ürünlerle hepimize ilham ve umut kaynağı oldular: Çevre dostu ve sürdürülebilir beş Türk markasını sizler için inceledik!
Çevre Dostu Markalar
1. SuCo
Suco, Zeynep Uslu ve Alihan Aker’ın yaratıcıları olduğu Türkiye’nin ilk katlanabilir çevre dostu su matarasını üreten marka. Aslında her şey 2016 yılında Zeynep ve Alihan’ın girdiği bir Nişantaşı mağazasında Zeynep’in SuCo’ya benzeyen ama çok daha düşük kalitede bir ürün görmesi ve bu ürünün sağlıklısının yapılıp yapılamayacağını düşünmesiyle başlamış. Aynı yıl SuCo; kırmızı, yeşil ve üzerine asetat kalemiyle yazı yazılabilen, tasarımı tamamen kullanıcısının yaratıcılığına bırakılmış beyaz renklerinden oluşan üç farklı modeli ile mataramasu.co sitesi aracılığıyla hayata geçmiş. Peki SuCo neden çevre dostu? Öncelikle SuCo’nun temel amacı su içme alışkanlıklarını iyileştirmek ve plastik atığı azaltmak. Bu amaçla bağlantılı olarak, SuCo üç katmandan oluşuyor, bunlardan ilki polietilen (PE). Polietilen SuCo’nun su ile temas eden katmanı, ayrıca kapağında da bulunuyor. Kalp stentlerinde ve implantlarda kullanılan, insan vücudu ile barışık bir malzeme olduğu için su içerken vücuda kanserojen bir madde girmesini önlüyor. İkinci katman ise bakteri üretimini ve koku oluşmasını engelleyen poliamid. Ve son olarak SuCo’nun dış katmanı PET kullanılarak oluşturulduğu için onu dayanıklı ve sağlam bir matara yapıyor. Tüm bunların yanında, SuCo çok hafif, katlanabiliyor, BPA içermiyor ve tekrar kullanılabiliyor. Ayrıca, Aquatic SuCo‘nun gelirini Tanzanya’da temiz suya erişimi sağlamak adına Akıllı Köy projesine yatırıyorlar. Siz de doğa için matara kullanın, SuCo ile esnek yaşayın!
İlginizi Çekebilir: Sıkıcı Mataraların Düşmanı SuCo’nun Yaratıcıları: Zeynep Uslu ve Alihan Aker
İlginizi Çekebilir: Zeynep Uslu ile Suyun Önemi ve Sağlıklı Beslenme Üzerine
instagram.com/su.co / mataramasu.co
2. Epidotte
Karşınızda Esther Levi’nin çevreye duyarlı markası: Epidotte! Epidotte, çeşitli moda aksesuarları, kırtasiye ve ev eşyaları tasarlayan, geri dönüştürülebilir bir marka. Yaratıcısı Esther Levi’nin sıkıştırılmış selüloz kağıtlarla tanıştığı gün, Epidotte’un hikayesi başlamış diyebiliriz. Levi, bu kağıtların yıkanabilir olduğunu fark ederek bu malzemeyi tasarımla birleştirmeye karar vermiş ve ortaya çevre dostu ürünleriyle ‘Epidotte’ markası çıkmış. Bir başka deyişle, bu markanın tüm ürünleri yırtılmaya veya suya dayanıklı, uzun ömürlü selüloz bazlı
kağıttan yapılıyor. Kağıttan yapıldıkları için çok hafifler, bunun yanı sıra özel dokuları onlara yumuşaklık katıyor. Ürünler kullanıldıkça görüntüleri hafif kırışık bir doku halini alacak şekilde değişiyor, başka bir deyişle yaşlandıkça güzelleşiyorlar! Özel atölyelerde el yapımı olarak üretilen ürünler çantadan cüzdana, defterden saksıya, dergilikten ekmek sepetine çok geniş bir yelpazeye sahip. Epiodotte’u insanlara doğallığı, konforu ve fonksiyonelliği birarada sunacak şekilde tasarladığını söyleyen Levi, kağıttan harikalar yaratmaya devam ediyor.
3. Restore Jeans
Kendi anlatımlarıyla kolay ve hızlı tüketilen modaya karşıt zamansız bir giyinme fikri Restore Jeans. Tasarımları kişiye özel olarak üretilen bu çevre dostu markanın yaratıcıları ise Ferman Urhan ve Melike Vergili. Çevre kirliliğinin en büyük sorumlularından biri olarak hızlı moda endüstrisini gören yaratıcılar, üç yıl süren çalışmalar sonucunda kullanılmış denimlerin modası geçmeyen formlarda tekrar tasarlanıp yeniden kullanıma sunulabileceği fikrini hayata geçirerek Restore Jeans’i yaratıyorlar. İkinci el jean ürünlerin temini, gelirlerini sokak hayvanlarının korunması gibi duyarlı girişimlerde kullanan dernek ve oluşumlar aracılığıyla sağlanıyor. Yeniden üretim sürecinde kullanılan malzemelerin ise en üst kalitede ve sürdürülebilir yöntemlerle üretilmiş olmasına özellikle dikkat ediyorlar. Giyinmek en temel ihtiyaçlarımızdan ve dolayısıyla en büyük tüketim alanlarımızdan biriyken, siz de bir Restore Jeans kullanarak yeni bir jean üretimi için sarf edilen yaklaşık 10.000 litre suyun kirletilmesini engelleyebilirsiniz!
instagram.com/restorejeans / restorejeans.com
4. Iamnotbasic
Kaliteli, ulaşılabilir ve çevreye duyarlı markaların eksikliğinden yola çıkarak Orkan Orgun tarafından yaratılan Iamnotbasic, dolapların olmazsa olmazı basit ama şık, üstelik doğa dostu tişörtler üreten bir marka. Yola basic ürünler üretmek için çıkan Orgun, markalarını kurma aşamasındayken tekstil sektöründe doğaya zararlı ve geri dönüşümü olanaksız kimyasallar kullanıldığını fark ediyor. Bunun üzerine, sürdürülebilir moda üzerine ciddi şekilde eğilmeye başlıyor; yüksek fiyatlı, çevreye zarar veren ve kısa ömürlü ürünler yerine keten, modal, lyocell gibi doğaya saygılı kumaşlar kullanarak bilinçli ve sürdürülebilir üretim yapıyorlar. Iamnotbasic ürünlerinin üretimi, kumaş israfını önlemek amacıyla satış kapasitesi kadar yapılıyor ve üretim fazlası kumaşlar atılmak yerine değerlendiriliyor. Üstelik başlattıkları “BirazYerAç” adlı sosyal sorumluluk projesiyle kullanılmayan kıyafetlerin geri dönüştürülmesine de aracılık ediyorlar. Bu projenin bir parçası olmak isterseniz yapacağınız şey çok basit: Iamnotbasic’ten almış olduğunuz ürünün içerisinden siyah bir poşet çıkıyor. Sizden istenen tek şey, bu poşetin içine kullanmadığınız veya vermek istediğiniz kıyafet(ler)inizi koymanız ve herhangi bir Yurtiçi Kargo şubesine poşeti teslim etmeniz. Poşetin içerisinde gönderileceği adres zaten mevcut. Teslim ettiğiniz kargo ise doğrudan Lokman Hekim Vakfı’na ulaştırılıyor, size de ihtiyaç sahibi insanlara yardımda bulunmanın sevincini hissetmek kalıyor. Sade ama şık tişörtler için web-sitelerine göz atın, giymediklerinizi bağışlayın. Dolabınızda yer açılmasına izin verin, içiniz ferahlasın.
instagram.com/iamnotbasiccom / iamnotbasic.com
5. Reflect
Geldik, çevre dostu Türk markalarının beşincisine… Dört kurucu ortak Eray Erdoğan, Edipcan Yıldız, Ece Altunmaral ve Egemen Filiz tarafından kurulan Reflect kendi tanımıyla aktivist bir marka. Merkezine insanı yerleştirerek sürdürülebilir bir tasarım anlayışı sunan Reflect’in çıkış noktası ise Birleşmiş Milletler’in belirlediği Sürdürülebilir Kalkınma İçin Küresel Hedefler’i baz alan ‘sorumlu üretim’ ve ‘sorumlu tüketim’ kavramları olmuş. ‘Sorumlu üretim’ derken üretim materyalinin çevre dostu olmasından bahsediyorlar. Dolayısıyla üretimden dağıtıma kadar tüm süreçlerini sürdürülebilir bir çerçevede gerçekleştiriyor, ekolojik dengeyi korumak amacıyla organik üretim yapıyorlar. Ayrıca aşırı tüketimi destekleyen hızlı moda endüstrisine karşı yavaş moda anlayışını benimseyerek ‘sorumlu tüketim’ konseptinin de savunucusu onlar. Reflect’in ürünleri iyi bakıldığı sürece uzun yıllar kullanabileceğiniz, organik koton kullanılarak ve sınırlı sayıda üretilen ürünler. Bu özellikleriyle tamamen çevre dostu bir marka Reflect. Tüm bunların yanında, sanatın gücünü kullanarak toplumda farkındalığı artırmayı amaçlıyor oluşu da markanın ayırt edici özelliklerinden biri. Her giyilen parçanın bir hikayesi olduğuna inandıkları için, koleksiyonlarında sosyal meselelere odaklanarak bu sorunların etki alanı içerisindeki bireyler ile sanat terapileri yapıyor ve tasarımlarını bu terapilerde tecrübe ettikleri durumlardan ilham alarak oluşturuyorlar. Kendi anlatımlarıyla görünmeyenlere ayna tutan Reflect, çevreye saygılı ve sürdürülebilir ürünleriyle hepimizi bilinçli ve sorumlu tüketime davet ediyor.
instagram.com/reflect.ist / reflect.ist
İlginizi çekebilir: Alara Büyükkoyuncu’dan Sürdürülebilir Moda
İlk yorumu siz yazın!